Βιβλιοθήκη: Οι 7 ομορφότερες του κόσμου

«Με ελευθερία, βιβλία, λουλούδια και το φεγγάρι, ποιος δεν θα ήταν ευτυχισμένος;», έλεγε ο Oscar Wilde. Είναι αλήθεια πως οι πιο απλές απολαύσεις της ζωής είναι συχνά και οι πιο ιερές. Γι’ αυτό και η βιβλιοθήκη αποτελούσε πάντα ένα ιδιαίτερο μέρος με ένα άγγιγμα μαγείας. Από αυτές που μοιάζουν να έχουν βγει από το Hogwarts, έως τις σύγχρονες βιβλιοθήκες που θα μπορούσαν να προέρχονται από φουτουριστική ταινία, ας δούμε 7 από τις ομορφότερες βιβλιοθήκες του κόσμου και ας χαθούμε στα ράφια τους.

Tianjin Binhai Library, Κίνα

βιβλιοθήκη

Αν αυτό που κρύβεται μέσα σε μια βιβλιοθήκη αποτελεί ατέλειωτη έμπνευση, φανταστείτε αν το ίδιο το κτήριο είναι εξίσου εξαιρετικό; Σαν να μην υπήρχαν ήδη αρκετοί λόγοι για να πάτε στην Κίνα, μια επίσκεψη στην απίστευτα όμορφη και φουτουριστική βιβλιοθήκη Tianjin Binhai θα πρέπει σίγουρα να βρίσκεται στη λίστα σας. Ανοιχτή από το 2017, είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που διαθέτει φωτεινό σφαιρικό αίθριο γύρω από το οποίο τα ράφια από το δάπεδο μέχρι την οροφή δημιουργούν απαλά κύματα.

Carturesti Carusel, Βουκουρέστι, Ρουμανία

βιβλιοθήκη

Advertisements
Ad 14

Με έξι λογοτεχνικά επίπεδα, το βιβλιοπωλείο Cărtureşti Carusel, που βρίσκεται στο Βουκουρέστι σε ένα κτήριο του 19ου αιώνα, είναι μια όμορφη αναπαράσταση του παλιού και του νέου ρουμανικού πολιτισμού. Είναι ένας χώρος για ανάγνωση και κοινωνικοποίηση και περιλαμβάνει ένα μπιστρό, έναν χώρο μέσων μαζικής ενημέρωσης και μια γκαλερί αφιερωμένη στη σύγχρονη τέχνη. Σχεδιάστηκε έτσι ώστε να έχει ένα ρυθμό και συμμετρία γύρω από ένα κεντρικό φωτιστικό σαν ένα καρουσέλ από το οποίο και ονομάστηκε.

Διαβάστε επίσης  Θεσσαλονίκη: 2+1 cafe ιδανικά για διάβασμα

Trinity College Library, Δουβλίνο, Ιρλανδία

βιβλιοθήκη

Μια επίσκεψη στο Long Room στη βιβλιοθήκη Trinity College στο Δουβλίνο είναι σαν να βρίσκεστε σε μια λογοτεχνική κρουαζιέρα μέσα σε ένα πλούσιο, αιώνιο πλοίο που προορίζεται για οπουδήποτε και παντού. Η βιβλιοθήκη χτίστηκε μεταξύ 1712 και 1732 και το Long Room είναι 65 μέτρα ύψος, γεμάτο με 200.000 από τα παλαιότερα βιβλία της βιβλιοθήκης και με μια μακρά σειρά από μαρμάρινες προτομές μεγάλων συγγραφέων και φιλοσόφων.

Stadtbibliothek Stuttgart, Γερμανία

βιβλιοθήκη

Το Stadtbibliothek Stuttgart μοιάζει με ένα μοντέρνο, γυαλισμένο κουτί κοσμημάτων που κρατά όλα τα βιβλία της Στουτγκάρδης στα μυστικά του διαμερίσματα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας το εξωτερικό της βιβλιοθήκης είναι γκρίζο, αλλά τη νύχτα λάμπει ένα ιριδίζον μπλε. Με την είσοδο στο χώρο, πρέπει κανείς να αισθάνεται ότι εισέρχεται σε ένα νέο κόσμο πνευματικών και πολιτιστικών ιδεών για ανθρώπους κάθε έθνους.

Stift Admont, Αυστρία

βιβλιοθήκη

Η βιβλιοθήκη Stift Admont είναι η μεγαλύτερη Abbey βιβλιοθήκη στον κόσμο, σε ευρωπαϊκό μπαρόκ σχέδιο, που ολοκληρώθηκε το 1776 και είναι απόλυτα υπέροχη. Με τόμους που χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα μ.Χ., είναι ασφαλές να πούμε ότι υπάρχει ιστορία γραμμένη στους τοίχους , καθώς και στα βιβλία της.

Stadsbiblioteket i Malmö, Σουηδία

βιβλιοθήκη

Από συγκεκριμένες γωνίες, η βιβλιοθήκη Stadsbiblioteket i Malmö στη Σουηδία μοιάζει με μια φουτουριστική αποικία για τους μελετητές και τους αφηγητές. Με πολλαπλά επίπεδα τέλειων κύβων για μελέτη, λαμπερές άσπρες προεκτάσεις και αστραφτερά γυάλινα τοιχώματα, η ζεστασιά της προέρχεται από τις πολλαπλές σειρές ραφιών και τους καμπυλωτούς θαλάμους, που βρίσκονται ο ένας απέναντι από τον άλλον, για συζήτηση και ανταλλαγή ιδεών.

Διαβάστε επίσης  Τι πάει να πει "κανονικός άνθρωπος";

Livraria Lello, Πόρτο, Πορτογαλία

βιβλιοθήκη

Το Livraria Lello είναι ένα βιβλιοπωλείο που βρίσκεται στο Πόρτο, στέκεται εντυπωσιακά από το 1881 όταν οι αδελφοί Χοσέ και Αντόνιο Λέλο άνοιξαν ένα ίδρυμα αφιερωμένο στο «εμπόριο και την έκδοση βιβλίων». Αν σε εκφράζει το στυλ «πάρα πολλά δεν είναι ποτέ αρκετά» τότε η Livraria Lello θα μιλήσει στην ψυχή σου. Η αρχιτεκτονική είναι νεο-γοτθική σε συνδυασμό με art nouveau και μια στάλα art deco. Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό είναι η φωτεινή κόκκινη σκάλα, που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του βιβλιοπωλείου, που χρησιμεύει ως μια υπέροχη πινελιά στο ζεστό ξύλο των πολυάριθμων ραφιών.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός

Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες

Οι Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες είναι ένα σύνολο γλωσσών που χρησιμοποιούνταν στην