Ένα εξαιρετικό παράδειγμα σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής : Εξοχική κατοικία στη Μονεμβασιά

αρχιτεκτονικής

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, που συνδυάζει την απλότητα και την πολυτέλεια, αποτελεί το έργο των αρχιτεκτόνων Μαρίζας Αγγελίδη, Λίλας Γαλατά και Παναγιώτης Παπαδάκη, στη Μονεμβασιά.

Η κατοικία είναι χτισμένη σε οικόπεδο με έντονη κλίση και πανοραμική θέα προς τη θάλασσα. Μια από τις βασικές απαιτήσεις του ιδιοκτήτη ήταν κάθε κύριος χώρος της κατοικίας να έχει θέα. Η κάτοψη οργανώνεται κατά μήκος ενός βασικού άξονα κίνησης, που περιέχει την πορεία εισόδου στο κτήριο. Εκατέρωθεν αυτού, διαμορφώνονται, διαδοχικά, οι χώροι της κατοικίας σε τρεις βασικές στάθμες.

Στο ισόγειο, το βασικό επίπεδο του κτηρίου, τοποθετείται ένας ενιαίος χώρος διημέρευσης, που περιλαμβάνει το καθιστικό, την τραπεζαρία και την κουζίνα, καθώς επίσης και τα επιπλέον υπνοδωμάτια της κατοικίας, διαχωριζόμενα από ένα αίθριο. Λόγω της έντονης κλίσης, το επίπεδο αυτό προβάλλει σαν «μπαλκόνι» προς τη θέα και προεκτείνεται στη μεριά του καθιστικού από ένα ξύλινο deck.

αρχιτεκτονικής

Advertisements
Ad 14

Στη στάθμη του υπογείου, βρίσκονται ο χώρος στάθμευσης και ο ξενώνας, καθώς και ο χώρος της κολυμβητικής δεξαμενής, ο οποίος, λόγω της κλίσης, προβάλλει σαν υπερυψωμένος όγκος.

Στην τρίτη και ψηλότερη στάθμη του κτηρίου, διαμορφώνονται ο χώρος του γραφείου και του κύριου υπνοδωματίου.

αρχιτεκτονικής

Από τα υλικά κατασκευής ξεχωρίζει η πέτρα -επενδύει τα στοιχεία τα οποία ορίζουν τις βασικές συνθετικές γραμμές του- το ανεπίχριστο σκυρόδεμα στις πλάκες και τα κατακόρυφα φέροντα στοιχεία και ο πελεκητός σοβάς. Χαρακτηριστικές  είναι, επίσης, οι ελαφριές κατασκευές των deck και τα συρόμενα πανέλα σκίασης, που καλύπτουν τους χώρους διημέρευσης και τα υπνοδωμάτια.

Διαβάστε επίσης  Στην αγορά 3 project του Marcel Breuer

αρχιτεκτονικής

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτέκτονες
Μαρίζα Αγγελίδη, Λίλα Γαλατά, Παναγιώτης Παπαδάκης
Συνεργάτες αρχιτέκτονες
Μπετίνα Βέλλιου, Αριάδνη Καφετζή, Μανώλης Πατεράκης
Στατική μελέτη
Γεώργιος Τσίβος
Κατασκευή
Παναγιώτης Παπαδάκης
Επίβλεψη έργου
Παναγιώτης Παπαδάκης
Φωτογραφία
Εριέτα Αττάλη

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2006-2007
Χρόνος αποπεράτωσης
2010
Συνολική επιφάνεια
368m2
Επιφάνεια οικοπέδου
16617m2
Διεύθυνση έργου
Άγιος Στέφανος, Μονεμβασία, Λακωνία
Πηγή: http://www.ktirio.gr/

Η Μαργαρίτα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Έδεσσα. Είναι Αρχιτέκτονας Μηχανικός και εργάζεται στην Αθήνα. Παθιάζεται με την Αρχιτεκτονική και τις τέχνες γενικότερα. Εκτονώνεται μέσω του Χορού και του Θεάτρου και λατρεύει να "μαθαίνει" περισσότερα και περισσότερα και περισσότερα...Χειρότεροι εχθροί της τα όρια και ο χρόνος.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε.
«Για την καρδιά και το συκώτι του», Λένα Διβάνη

«Για την καρδιά και το συκώτι του»: Η νέα σπαρταριστή νουβέλα της Λένας Διβάνη

Στην τελευταία της νουβέλα με τίτλο «Για την καρδιά και