DIY: Φτιάχνω διακοσμητικά καπέλα

Φτιάχνω διακοσμητικά καπέλα από ύφασμα και στολίζω διάφορες γωνίες του σπιτιού μου! Η ιδέα είναι πολύ όμορφη και το αποτέλεσμα της διακόσμησης ξεχωριστό. Τα  καπέλα αυτά μπορούν να διακοσμήσουν πολύ όμορφα τα τζάκια μας, τις πόρτες μας, τους τοίχους μας ακόμα και τις βεράντες μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δένουν αρμονικά το χρώμα και το στυλ του καπέλου με τον χώρο μας.

Φτιάχνω διακοσμητικά καπέλα
Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο

Ας δούμε όμως τι χρειάζεται να έχουμε και τι πρέπει να κάνουμε ώστε να τα χειροτεχνήσουμε

Υλικά κατασκευής

 • Ύφασμα. Μπορεί να είναι οποιοδήποτε ύφασμα (μακό, λινό κτλ) αρκεί να είναι μαλακό και λεπτό.
 • Ένα αρκετά μεγάλο δοχείο
 • Νερό
 • Ξυλόκολλα
 • Αντικολλητικό χαρτί
 • Ένα παλιό καπέλο ή μια μικρή μπάλα ή ένα μπαλόνι για να δημιουργήσουμε το σχήμα του καπέλου
 • Διάφανη μεμβράνη φαγητού
 • Κορδέλες και κορδόνια
 • Διακοσμητικά λουλουδάκια
 • Χρώματα της αρεσκείας μας
 • Τσιμέντο
 • Τσιμεντόχρωμα της αρεσκείας μας

Προεργασία

Αρχικά κόβουμε κυκλικά το ύφασμά μας στην διάσταση που επιθυμούμε. Καλό είναι να μετρήσουμε πρώτα τον χώρο που θα τοποθετήσουμε το καπέλο μας και έπειτα να κόψουμε το ύφασμα. Πάντα κόβουμε το ύφασμα μεγαλύτερο από ότι είναι ο χώρος μας, γιατί πρέπει να υπολογίσουμε ότι θα το σουρώσουμε και θα μικραίνει έτσι. Έπειτα το βρέχουμε πολύ καλά και το στραγγίζουμε να φύγει το πολύ νερό.

Βάζουμε σε ένα δοχείο νερό (3 φλυτζάνια είναι αρκετά, εκτός και αν το ύφασμα μας είναι πολύ μεγάλο) , συμπληρώνουμε 4-5 κουταλιές ξυλόκολλα, 3-4 κουταλιές κοσκινισμένο τσιμέντο και 2-3 κουταλιές τσιμεντόχρωμα της επιλογής μας ( εξαρτάται από το χρώμα που θέλουμε να δώσουμε στο καπέλο μας) και τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά να διαλυθούν.  Το τσιμεντόχρωμα το προσθέτουμε γιατί θα είναι δύσκολο μετά να βάψουμε όλες τις πτυχές που θα έχουμε σχηματίσει και επίσης αυτό καλύπτει πολύ καλά τα τυχόν σχέδια που έχει το ύφασμα μας.

Διαβάστε επίσης  Πύργος του Πειραιά: Μια ιστορική αναγέννηση

Στην συνέχεια τυλίγουμε με την μεμβράνη τη μπάλα ή το μπαλόνι ή το καπέλο που θα έχουμε σαν καλούπι για να κάνουμε το κοίλο μέρος του δικού μας καπέλου.

Πριν κάνουμε οτιδήποτε άλλο, τοποθετούμε το αντικολλητικό μας χαρτί πάνω σε μια σκληρή επιφάνεια και στην μέση ακριβώς τοποθετούμε ότι έχουμε τυλίξει στην μεμβράνη μας.

Φτιάχνω διακοσμητικά καπέλα
Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο
Διαδικασία εκτέλεσης

Παίρνουμε το ύφασμα μας, όπως είναι έτσι βρεγμένο και το τοποθετούμε μέσα στο δοχείο με την κόλλα. Ανακατεύουμε πολύ καλά για να βραχεί καλά και να πάει το υλικό σε όλη την επιφάνεια του υφάσματος. Βγάζουμε, πιέζουμε λίγο για να φύγει το παραπανίσσιο υλικό και τοποθετούμε πάνω στο αντικολλητικό χαρτί προσέχοντας να έχουμε στο κέντρο ότι έχουμε τυλιγμένο με την μεμβράνη μας. Σουρώνουμε το ύφασμα και δημιουργούμε ακανόνιστες πτυχές προσέχοντας συγχρόνως να δώσουμε και το κυκλικό σχήμα στο καπέλο μας. Αφήνουμε να στεγνώσει πολύ καλά. Ίσως κάνει δύο τρεις μέρες να στεγνώσει. Εξαρτάται πάντα από την θερμοκρασία του χώρου που θα το αφήσουμε να στεγνώσει.

Φτιάχνω διακοσμητικά καπέλα
Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο
 Βάψιμο

Όταν στεγνώσει καλά  το καπέλο μας πρέπει να το βάψουμε. Επειδή το τσιμεντόχρωμα θα είναι λίγο ξεθωριασμένο λόγω νερού και κόλλας,  το βάφουμε ξανά με ένα χρώμα που θα ταιριάζει με το τσιμεντόχρωμα μας, πχ αν είχαμε βάλει πράσινο τσιμεντόχρωμα μπορούμε να το βάψουμε κυπαρισσί, λαδί ,πράσινο του λειβαδιού κτλ. Αν δεν είχαμε χρησιμοποιήσει τσιμεντόχρωμα θα ήταν  δύσκολο να επέμβουμε κάτω από τις πτυχώσεις . Έτσι γλυτώνουμε αρκετή δουλειά .Αφήνουμε πάλι να στεγνώσει και με ένα διαφορετικό χρώμα από αυτό που χρησιμοποιήσαμε σαν βάση τονίζουμε κάποια σημεία που εξέχουν σχηματίζοντας έτσι διάφορα «νερά». Αφήνουμε και πάλι να στεγνώσει.

Διαβάστε επίσης  Εσωτερική διακόσμηση με… οικολογική συνείδηση
Διακόσμηση

Με διάφορα λουλουδάκια και κορδέλες διακοσμούμε σύμφωνα με το γούστο μας το καπέλο μας. Όμορφο θα είναι να μπει ένας ωραίος φιόγκος στο κάτω μέρος και να κρέμονται διάφορες κορδέλες όπως ακριβώς βλέπετε στις φωτογραφίες. Τα λουλούδια που θα βάλετε μπορείτε να τα φτιάξετε και μόνοι σας όπως έκανα και εγώ ( στο λαδί καπέλο τα έκανα με χάρτινες αυγοθήκες) ή μπορείτε να πάρετε έτοιμα υφασμάτινα  ( όπως έχω  στο άλλο). Η επιλογή είναι δική σας.

Φτιάχνω λοιπόν διακοσμητικά καπέλα γιατί θεωρώ ότι  είναι μία πολύ ρομαντική πρόταση διακόσμησης  και  μπορεί να ενταχθεί πολύ εύκολα στα σπίτια μας, παντρεύοντας πολλές φορές το μοντέρνο με το κλασικό και το ρομαντικό. Καλή επιτυχία σε όποιον το επιχειρήσει! Αν θέλετε να δείτε και άλλες τέτοιες κατασκευές και ιδέες επισκεφτείτε το προφίλ μου στο instagram https://www.instagram.com/xeirotexnasmata/?hl=el

Είμαι η Ρεββέκα και το επάγγελμα που σπούδασα αρχικά, δεν έχει καμία σχέση με την καλλιτεχνία!!! Αγαπώ πολύ τα μαθηματικά !! Σαν ραδιοφωνική παραγωγός αγάπησα πολύ και το ραδιόφωνο και ότι έχει σχέση με αυτό! Από μικρή λατρεύω τις κατασκευές κάθε είδους γι αυτό και ακολούθησα την καλλιτεχνική οδό εκ των υστέρων! Τα έργα που σας παρουσιάζω είναι δικά μου, γι αυτό και μπορώ να σας λύσω κάθε απορία που τυχόν
έχετε! Σαν δασκάλα καλλιτεχνικών μπορώ να πω ότι τίποτα δεν είναι
ακατόρθωτο όταν βάζουμε τη φαντασία μας και το μεράκι μας να
συνεργαστούν!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μπόλλα - Παϊτίμ Στάτοβτσι

Στάτοβτσι και Αντιήρωες: μία σχέση μίσους με τον πρωταγωνιστή

Αντιήρωες στη σύγχρονη λογοτεχνία Όταν διαβάζεις ένα βιβλίο απ’ τις
πυρετός

Δάγκειος πυρετός και Κλιματική αλλάγη

, Ο δάγκειος πυρετός είναι ένας ιός που μεταδίδεται από