Φτιάξε μόνος σου τον δικό σου μίνι κήπο εσωτερικού χώρου (terrarium)

Είσαι λάτρης της κηπουρικής, αλλά διαθέτεις ελάχιστο χώρο στο σπίτι, για να δημιουργήσεις κήπο; Ψάχνεις ένα πιο ευφάνταστο δώρο για κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο; Ή μήπως θέλεις απλά να βελτιώσεις την ποιότητα της ατμόσφαιρας στον προσωπικό σου χώρο; Η απάντηση και στα τρία ερωτήματα ακούει στο όνομα terrarium και τώρα μπορείς να μάθεις πως να το κατασκευάσεις μόνος σου με τα πιο απλά υλικά.

Image result for terrariumsΘα χρειαστείς:

Ένα καθαρό γυάλινο βάζο, μπολ, ποτήρι ή άλλο ενδιαφέρον γυάλινο δοχείο που έχεις στη διάθεσή σου

Πέτρες, βότσαλα ή κομμάτια από ανακυκλωμένο γυαλί

Ενεργό άνθρακα

Γλάστρες κατάλληλες για τα φυτά σου

Βρύα (προαιρετικά)

Ειδώλια, μικρά στικ ή διακοσμητικά αντικείμενα (προαιρετικά)

Διάφορα μικρά φυτά

Μια σέσουλα, κουτάλι ή φτυάρι

Ψαλίδι

Γάντια

 

Σε ό,τι αφορά τα δοχεία, μπορείς να τα προμηθευτείς από ένα κατάστημα με αντίκες ή μεταχειρισμένα αντικείμενα ή, ακόμη, να “ψαχουλέψεις” στο σπίτι σου, για να βρεις κάποιο αχρησιμοποίητο βάζο μαρμελάδας ή κονσέρβα. Τα υπόλοιπα εργαλεία θα τα βρεις στο τοπικό κατάστημα με είδη κήπου.

Όσο για τα φυτά, oι επιλογές είναι καθαρά στο χέρι σου, αλλά γενικά προτίμησε μικρά φυτά που μπορείς να χωρέσεις μέσα στο βάζο σου και δεν θα αναπτυχθούν πολύ ψηλά. Για να βεβαιωθείς ότι το terrarium σου θα είναι επιτυχές, κράτησε τα κακτάκια και τα κακτοειδή μαζί και συνδύασε μαζί την φτέρη και τα τροπικά φυτά, γιατί απαιτούν διαφορετικές ποσότητες νερού και χώματος. Τα πετρώματα χρησιμοποιούνται ως ψευδή στρώση αποστράγγισης, ενώ ο ενεργός άνθρακας βοηθάει να διατηρηθεί το terrarium υγιές και τα βρύα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διακόσμηση και για να βοηθήσουν να απορροφηθεί το νερό.

Διαβάστε επίσης  Cube Houses

Image result for terrariums

ΒΗΜΑ 1: Προετοίμασε το δοχείο

Αφαίρεσε τυχόν ετικέτες τιμών ή αυτοκόλλητα από το δοχείο και πλύνε καλά τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, για να διασφαλίσεις ότι δεν υπάρχουν ανεπιθύμητα υπολείμματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία των φυτών σου.

ΒΗΜΑ 2: Πρόσθεσε τα επίπεδα αποστράγγισης

Αφού το δοχείο είναι έτοιμο, γέμισε τον πυθμένα με βράχια ή βότσαλα. Αυτό το χρειάζεσαι, για να δημιουργηθεί μια ψευδής στρώση αποστράγγισης, ώστε το νερό να μπορεί να στραγγίξει και να μην πλημμυρίσει το φυτό. Το βάθος των πετρωμάτων εξαρτάται εντελώς από το μέγεθος του δοχείου σου, αλλά καλό είναι να υπολογίζεις γύρω στο 5-10 εκ.

ΒΗΜΑ 3: Πρόσθεσε τον ενεργοποιημένο άνθρακα

Το κάρβουνο μοιάζει ακριβώς με αυτό που θα περίμενε κανείς και είναι βρώμικο. Μερικές φορές το βρίσκουμε σε κόκκους και άλλες φορές ως σκόνη – και τα δύο λειτουργούν. Δεν χρειάζεστε πολύ, αρκεί να καλύψεις τα βράχια. Ο ξυλάνθρακας θα βελτιώσει την ποιότητα του μικρού σου κήπου, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των βακτηρίων, των μυκήτων και των οσμών.

Image result for terrariums

ΒΗΜΑ 4: Πρόσθεσε χώμα

Οι κάκτοι και τα κακτοειδή χρειάζονται ένα ειδικό έδαφος σε σύγκριση με τα περισσότερα φυτά, οπότε βεβαιώσου ότι έχεις πάρει το κατάλληλο, ανάλογα με τα φυτά που χρησιμοποιείς. Πρόσθεσε αρκετό χώμα, ώστε οι ρίζες των φυτών να έχουν αρκετό χώρο για να χωρέσουν και στη συνέχεια να αναπτυχθούν. Στόχος είναι ένα βάθος ελαφρώς μεγαλύτερο από το ύψος της γλάστρας του φυτού.

ΒΗΜΑ 5: Εγκατέστησε τα φυτά

Βγάλε το φυτό έξω από τη γλάστρα και σπάσε τη σκληρή χωμάτινη “σφαίρα” μέχρι να φτάσεις στις ρίζες. Μπορείς, επίσης, αν θέλεις, να κόψεις τις ρίζες, εάν είναι ιδιαίτερα μακριές. Μην ανησυχείς, θα ξαναμεγαλώσουν. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, τα δάχτυλά σου, το τέλος μιας βούρτσας ή ακόμα και ένα μολύβι, σκάψε μια τρύπα, για να τοποθετήσεις τις ρίζες των φυτών μέσα. Πρόσθεσε περισσότερο χώμα γύρω από την κορυφή και σύμπτυξε το έδαφος προς τα κάτω γύρω από τη βάση του φυτού. Συνέχισε να τοποθετείς τα μικρά φυτά στο δοχείο και προσπάθησε να τα κρατήσεις μακριά από τα τοιχώματα

Διαβάστε επίσης  Πασχαλινή διακόσμηση με αυγά

ΒΗΜΑ 6: Πρόσθεσε αξεσουάρ

Αφού ολοκληρώσεις τη φύτευση, μπορείς να προσθέσεις μικρά αξεσουάρ όπως μία στρώση από βρύα (αποξηραμένα ή ζωντανά), μικρά ειδώλια, παλιά παιχνίδια, γυάλινες χάντρες, λαμπερά μεταλλικά αντικείμενα, μπαστούνια, πέτρες ή ακόμη και στρώσεις από πέτρες. Αυτός είναι ο μικρός κόσμος σου και μπορείς να βάλεις ό, τι θέλεις εκεί μέσα!

ΒΗΜΑ 7: Καθάρισε και ρίξε νερό

Θα υπάρχει πιθανώς βρωμιά σε όλες τις πλευρές του δοχείου, γι ‘αυτό σκούπισέ τις για να μπορείς να απολαύσεις τον όμορφο κήπο στο εσωτερικό. Ρίξε στο terrarium μια μικρή ποσότητα νερού. Σε αντίθεση με τα περισσότερα από τα φυτά του σπιτιού σου, ένα terrarium δεν χρειάζεται να εμποτιστεί: μόνο δύο “σταγόνες” νερού θα το βοηθήσουν να αναπτυχθεί.

Related image

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι