Επτά χαρακτηριστικοί Γοτθικοί Ναοί του κόσμου

Είναι γνωστό πως η τέχνη μιμείται τη ζωή και πολλές φορές εμπνέεται από αυτή. Μιλώντας για τη Γοτθική Αρχιτεκτονική που, όπως φαίνεται, ως στόχο της είχε την προβολή της μεγαλοσύνης του Θείου στοιχείου σε σχέση με την ταπεινότητα της φύσης του ανθρώπου, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της τέχνης αυτής. Εδώ θα δούμε, λοιπόν, ποιοι είναι οι επτά πιο χαρακτηριστικοί Γοτθικοί Ναοί του κόσμου, αλλά και πού τους βρίσκουμε.

Ξεκινώντας, όμως, καλό θα ήταν να πούμε λίγα λόγια για τη Γοτθική Αρχιτεκτονική και να τη διαχωρίσουμε εντελώς από τη σημερινή Γοτθική Κουλτούρα που έχει διαποτίσει τη μόδα και – αρκετές φορές – τη μουσική της εποχής μας.

Η Γοτθική Τέχνη ξεκίνησε ως ρεύμα έκφρασης στα χρόνια του Μεσαίωνα από τη Γαλλία κι επηρέασε κυρίως και πρώτιστα την αρχιτεκτονική. Μέχρι τον 14ο αιώνα είχε εξαπλωθεί μέχρι τη δυτική Ευρώπη όπου κι επηρέασε μεγάλα έργα της αρχιτεκτονικής, δείγματα των οπίων καταγράφονται μέχρι και τον 15ο αιώνα. Κύρια χαρακτηριστικά αυτού του είδους αρχιτεκτονικής είναι ο μεγάλος κι επιβλητικός όγκος των κτιρίων, η έντονη τάση προς τη λεπτομερή διακόσμηση – τόσο εξωτερικά όσο κι εσωτερικά – αλλά και οι έντονες κάθετες δομικές γραμμές. Γενικά τα κτίσματα αυτά στοχεύουν στην μεγαλοπρέπεια και την ανάδειξη της επιβλητικότητας των σχημάτων. Πιο αντιπροσωπευτικά έργα αυτού του είδους είναι οι καθεδρικοί ναοί και τα ανάκτορα, καθώς αυτά αναδεικνύουν το είδος της ζωής που ακολουθούνταν κατά το Μεσαίωνα και μέχρι την Αναγέννηση, με τη θρησκευτικότητα να κατέχει κύριο ρόλο στις ζωές των ανθρώπων.

Διαβάστε επίσης  Ιταλικές γεύσεις με ψυχρή ομορφιά στο Μεξικό

Ο Γοτθικός Καθεδρικός Ναός του Μιλάνου

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ένα από τα μεγαλύτερα κτίσματα Γοτθικού Ρυθμού που μπορούμε να βρούμε είναι ο Γοτθικός Καθεδρικός Ναός του Μιλάνου. Με την περίοπτη θέση του στην κεντρική πλατεία της πόλης, είναι πολύ δύσκολο να μην προσέξει κανείς αυτόν τον θεόρατο ναό που πήρε σχεδόν πεντακόσια χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Ο Γοτθικός Καθεδρικός Ναός της Σεβίλης

Ο τεράστιος Γοτθικός καθεδρικός ναός, φτιαγμένος για να δείξει την ισχύ της ισπανικής πόλης λίγο μετά την χριστιανική ανάκτηση της Ιβηρικής χερσονήσου, σήμερα τραβάει ακόμη περισσότερο τα βλέμματα. Μετά την ολοκλήρωσή του, τον 16ο αιώνα, θεωρούνταν μαζί με την Αγία Σοφία ο μεγαλύτερος καθεδρικός του κόσμου. Σήμερα συνεχίζει να κατέχει τη θέση του μεγαλύτερου Γοτθικού Ναού αλλά και της τρίτης μεγαλύτερης εκκλησίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα κομμάτι του ναού, μάλιστα, που σήμερα δεσπόζει ως καμπαναριό, κάποτε ήταν ο μιναρές ενός Τζαμιού που ανακατασκευάστηκε ακριβώς γι αυτόν τον σκοπό.

Ο Γοτθικός Καθεδρικός Ναός του Γιορκ

Advertising

Ένας από τους δύο μεγαλύτερους του κόσμου στην βόρεια Ευρώπη, ο Γοτθικός ναός στην αρχαία πόλη του Γιορκ δεσπόζει πάνω από κάθε άλλο κτίριο. Άρχισε να κτίζεται το 1230 και τελείωσε το 1472. Μάλιστα, το μεγάλο βιτρό του στο ανατολικό του παράθυρο είναι το μεγαλύτερο δείγμα μεσαιωνικού βιτρό  σε ολόκληρο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης  Peter Zumthor: Αρχιτεκτονική μέσω των αισθήσεων

Η Παναγία των Παρισίων

Ένα πανέμορφος καθολικός Γοτθικός ναός και μάλιστα ο πιο διάσημος του Παρισιού. Οι διαδικασίες χτισίματος ξεκίνησαν το 1163 και ολοκληρώθηκαν περίπου το 1345, αφήνοντας ένα μικρό θαύμα αρχιτεκτονικής, ένα καλαίσθητο μείγμα γλυπτικής και βιτρό. Μεγάλο μέρος του ωστόσο καταστράφηκε το 1790, πολλά γλυπτά έπαθαν εκτενείς ζημιές κατά τη Γαλλική Επανάσταση. Ευτυχώς η Παναγία των Παρισίων κατάφερε να επιζήσει με συνεχείς εργασίες αναστηλώσεων και σήμερα έχει την όψη που γνωρίζουμε.

Ο Γοτθικός Καθεδρικός Ναός της Κολωνίας

Advertising

Είναι το πιο αναγνωρίσιμο κτίσμα της Γερμανίας και όχι δίχως λόγο. Εύκολα ο μεγαλύτερος Γοτθικός ναός της χώρας κι ένα από τα πιο ψιλά κτίρια του κόσμου, χτιζόταν ανά διαστήματα από το 1248 μέχρι το 1520, οπότε κι έμεινε ημιτελής μέχρι και τον 19ο αιώνα. Εν τέλει, το 1880, ολοκληρώθηκε βάσει των αυθεντικών σχεδίων και σήμερα ορθώνεται στα 157 μέτρα ύψος πάνω από την Κολωνία και πολύ κοντά στο ποτάμι Ρήνος.

Η «Αγία Μαρία των Λουλουδιών»

Η Santa Maria dei Fiori άρχισε να κτίζεται το 1296 και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1436. Η Βασιλική της Αγίας Μαρίας είναι σύμβολο της πόλης της Φλωρεντίας από τότε, με τα υπέροχα μάρμαρα σε διάφορες αποχρώσεις του πράσινου και του ροζ με λευκά τελειώματα. Μια από της μεγαλύτερες και πιο ψηλές εκκλησίες της Φλωρεντίας έχει την τιμητική της, καθώς ο τρούλος της είναι ο μεγαλύτερος τρούλος κατασκευασμένος από τούβλα στον κόσμο.

Η Παναγιά της Σαρτρ

Advertising

Μέσα σε αυτόν τον άριστα διατηρημένο Γοτθικό ναό – που έχει δει ελάχιστες αλλαγές από τον 13ο αιώνα κι έπειτα – υπάρχουν πάνω από 2.000 λαξευμένα αγάλματα. Τα βιτρό του ναού είναι διατηρημένα σχεδόν ολοκληρωτικά – με ελάχιστες μόνο ζημιές. Ένα υπέροχο δείγμα Γοτθικής αρχιτεκτονικής, τόσο μεγάλο και ψηλό που δύσκολα πιστεύει κανείς πως ταιριάζει στην μικρή – συγκριτικά – πόλη της Σαρτρ της Γαλλίας.

Διαβάστε επίσης  Βιομηχανικός σχεδιασμός: H Αρχιτεκτονική Επίπλου

Η Άννα σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο, οι δυο μεγάλες της αγάπες όμως είναι τα βιβλία και η μουσική. Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει να σχεδιάζει, να κάνει βόλτες, να φτιάχνει τα δικά της κοσμήματα και κατασκευές για να διακοσμεί τον χώρο της. Τίποτα δεν της φτιάχνει περισσότερο τη διάθεση από μια κούπα ζεστό καφέ και την παρέα των αγαπημένων της....

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

horror remakes

Τέσσερα «horror remakes» που «άγγιξαν» τη σπουδαιότητα των αυθεντικών τους

Η συνήθης ανησυχία των πιστών και αμετάκλητων φαν του κλασικού

Κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο και ανατομία εγκεφάλου

Tο παρόν άρθρο Γνωρίζουμε ότι οι γνωστικές ικανότητες και οι