Στους τοίχους γράφονται οι ιστορίες των πόλεων. Και καθώς μια εικόνα εκφράζει όσα χίλιες λέξεις, δες τα graffiti στους τοίχους μιας πόλης, για να μάθεις την ιστορία της. Ας δούμε λοιπόν μερικά μοναδικά έργα από καλλιτέχνες που δεν εγκλωβίζονται σε κλειστούς χώρους και δίνουν χρώμα και άποψη σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας.
WD
Ένα εντυπωσιακό graffiti κοσμεί την πίσω πλευρά του Θεάτρου Εμπρός στου Ψυρρή, θυμίζοντας ότι η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. «Hope Dies Last» είναι ο τίτλος ενός ακόμη έργου του street artist WD (Wild Drawing), ο οποίος σχολιάζει την επικαιρότητα της Ελλάδας με αυτό το νέο εντυπωσιακό mural.
Sonke
Ο Αλέκος Σκουταριώτης (aka Sonke) έχει σκορπίσει τα παραμυθένια του πλάσματα σε διάφορα σημεία του κέντρου. Η ασπρόμαυρη τεχνική του σε συνδυασμό με τις κόκκινες λεπτομέρειες που συχνά χρησιμοποιεί, δημιουργούν ένα πολύ ιδιαίτερο εφέ. Ρομαντικά σχέδια από τον άνθρωπο που ξεκίνησε να ομορφαίνει το άστυ εξαιτίας μιας ερωτικής απογοήτευσης. Αυτό το θλιμμένο δίχρωμο κορίτσι του με τα πλούσια καμπυλωτά μαλλιά βρίσκεται στο μικρό πάρκινγκ απέναντι από την είσοδο του Λαΐς.
INO
Στη διασταύρωση Μπενάκη και Κωλέττη, στα Εξάρχεια, ένα χέρι εξ ουρανού μας τραβά προς τα πάνω. Πρόκειται για το νέο έργο του κορυφαίου Έλληνα street artist ΙNO, τις δημιουργίες του οποίου θα βρείτε στην Πειραιώς και σε άλλους δρόμους της πόλης. Έργα του υπάρχουν σε πολλές μεγαλουπόλεις του κόσμου ενώ έχουν εισπράξει επαίνους από τους New York Times.
Woozy
To «Colorful tsounami» του Βαγγέλη Χούρσογλου επιβεβαιώνει το όνομα του σε αυτή την τοιχογραφία διαστάσεων 20 x 12m. Παρόλο που το συγκεκριμένο του έργο δεν είναι τόσο γνωστό όσο το «Colorful warrior», που βρίσκεται στο σταθμό Μοναστηράκι, έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Βρίσκεται στον τοίχο μιας πολυκατοικίας τον οποίο βλέπουν καθημερινά οι μικροί μαθητές του 64ου δημοτικού σχολείου Αθηνών από το προαύλιό τους.
ΑΣΚΤ
Δύο ενωμένα χέρια που προσεύχονται πάνω από τα σταθμευμένα αμάξια στην οδό Πειραιώς 20, δίπλα από το ξενοδοχείο Vienna. Το έργο φιλοτεχνήθηκε από τον Παύλο Τσάκωνα στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΥΠΕΚΑ και της ΑΣΚΤ για το πρόγραμμα «Τέχνη και Δημόσιος χώρος, Ζωγραφική επί τυφλών όψεων κτιρίων της Αθήνας». Είναι εμπνευσμένο από το έργο του Albrecht Dürer και χρειάστηκε 25 μέρες για να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2011.
INO
Ακόμη ένα mural στην οδό Πειραιώς η οποία έχει να δείξει πολλά όσον αφορά το street art της πόλης. Το «Access control», με μια scifi αισθητική, τραβά την προσοχή όσων περιμένουν το λεωφορείο στην ακριβώς απέναντι στάση, κάτω από το φωταέριο και χαζεύουν το τεράστιο μάτι.
WD
«Η Γνώση μιλάει, η Σοφία ακούει». Το ζώο συμβολίζει τη σοφία και την ίδια στιγμή είναι σύμβολο της θεάς Αθηνάς, που έδωσε το όνομά της στην πόλη της Αθήνας. Από την άλλη πλευρά η κουκουβάγια ως πουλί, είναι διάσημη για την εξαιρετικά καλή μακρινή όρασή της, ιδιαίτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Σήμερα η Ελλάδα βιώνει μια πραγματικά σκοτεινή φάση. Το έργο του WD προσφάτως βανδαλίστηκε αλλά αποκαταστάθηκε από φοιτητές.
WD
Ακόμη ένα έργο του Wild Drawing. Ένας ρακένδυτος άνδρας που έχει ξαπλώσει στο δρόμο και κοιμάται. Το πρόβλημα των αστέγων μπροστά στα μάτια των περαστικών της οδού Μπενάκη στα Εξάρχεια. Το σχέδιο καταλαμβάνει ολόκληρη την πρόσοψη του εγκαταλελειμμένου κτηρίου και φτάνει περίπου τα 10 μέτρα σε μήκος. Στην άκρη του σχεδίου αριστερά ο WD αφιερώνει το έργο σε όλους τους φτωχούς και άστεγους της Ελλάδας και του κόσμου.
Βασίλης Γρυπάρης και η παρέα του
Ο γνωστός σκύλος επαναστάτης και σύμβολο των διαδηλώσεων «Λουκάνικος» απεικονίζεται ως graffiti στο κέντρο της Αθήνας, στου Ψυρρή, δια χειρός Βασίλη Γρυπάρη και παρέας. Στο graffiti υπάρχει κι ένα εμπνευσμένο σύνθημα που γράφει «τα δακρυγόνα μαζί τα φάγαμε». Στο εκπληκτικό αυτό γκράφιτι, εκτός των άλλων, ξεχωρίζει κι η ταυτότητα που γράφει «Λουκάνικος», ενώ σε ένα άλλο σημείο αναφέρεται ότι «όλοι οι σκύλοι πάνε στον παράδεισο».