Van life: 21 ιδέες διακόσμησης για σπίτι σε ρόδες

van life
Πηγή εικόνας: Pinterest

Η ζωή σε βαν αποκτά όλο και περισσότερη δημοτικότητα τον τελευταίο καιρό. Το νομαδικό lifestyle φαίνεται να βρίσκει το νόημα της απλής ζωής, μέσα στην χαοτική, σύγχρονη κοινωνία. Ειδικά για όσους ελκύονται από την περιπέτεια και τα ταξίδια, το van life ίσως είναι η ιδανικότερη λύση. Κάποιοι διαλέγουν αυτόν τον τρόπο ζωής ως μόνιμο, και προσαρμόζουν το βαν ως την μόνιμη κατοικία τους, ταξιδεύοντας από περιοχή σε περιοχή. Άλλοι επενδύουν σε ένα βαν, για να το χρησιμοποιούν στις διακοπές τους και στα σαββατοκύριακα, σαν ένα είδος camping. Έτσι, ανά πάσα στιγμή, μπορούν να ταξιδέψουν οπουδήποτε, έχοντας πάντα την άνεση του προσωπικού τους χώρου.

van life
Πηγή εικόνας: Pinterest

Λόγω του περιορισμένης διάστασης του οχήματος, πρέπει να γίνει σωστός προγραμματισμός του χώρου, ανάλογα με την λειτουργία, αλλά και τις ανάγκες του καθενός. Παρακάτω θα δούμε ορισμένες ιδέες διακόσμησης, οι οποίες θα δώσουν ένα προσωπικό και λειτουργικό στοιχείο σε αυτόν, τον ιδιαίτερο χώρο. Η διακόσμηση, θα πρέπει να γίνει, σίγουρα, αφού λυθούν τα βασικά, κατασκευαστικά θέματα και οι σημαντικότερες λειτουργικές του βαν.

Πηγή εικόνας: Pinterest

1.Έπιπλα με πολλαπλές χρήσεις

Το κρεβάτι μπορεί να λειτουργεί και σαν καναπές, ο πάγκος της κουζίνας να ανοίγει και να γίνεται τραπέζι ή χώρος εργασίας, η μικρή σκάλα εισόδου να χρησιμοποιείται και σαν σκαμπό βάζοντας ένα μαξιλάρι. Αρκεί να είμαστε δημιουργικοί, θα βρούμε χώρο και τρόπο για ότι χρειαζόμαστε.

van life
Πηγή εικόνας: Pinterest

2. Διαχωρισμός των χώρων

Παρόλο που ουσιαστικά, το βαν είναι ένας ενιαίος χώρος, μπορούμε να τον χωρίσουμε, μέσω της διακόσμησης, σε περισσότερους. Εκτός από το μπάνιο που αποτελεί ανεξάρτητο σημείο, ο διαχωρισμός του χώρο της κουζίνας και του φαγητού, από τον χώρο ύπνου και ξεκούρασης, είναι σημαντικός για μία καλύτερη διαβίωση. Η χρήση ανάλαφρων κουρτινών λειτουργούν σαν διαχωριστικό για περισσότερη ιδιωτικότητα, αλλά, για παράδειγμα, και η τοποθέτηση διαφορετικών ταπετσαριών ή πλακακιών, μπορούν να δημιουργήσουν μία οπτική διαφοροποίηση των λειτουργιών.

Διαβάστε επίσης  Αρχιτεκτονική Παράδοση – Μπαλκόνια τύπου Χαγιάτι
Advertisements
Ad 14
Πηγή εικόνας: Pinterest

3.Υπερυψωμένο κρεβάτι με αποθηκευτικό χώρο

Το μέγεθος του κρεβατιού εξαρτάται από τον διαθέσιμο χώρο και την προτίμηση του καθένα. Το κρεβάτι, όταν δεν χρησιμοποιείται μπορεί να διπλώνει και να ελευθερώνει τον χώρο. Άμα είναι μόνιμο, αξιοποιούμε το χώρο από κάτω του, για αποθήκευση.

van life
Πηγή εικόνας: Pinterest

4. Κουκέτες

Ειδικά άμα ταξιδεύουμε με παιδιά, οι κουκέτες είναι η καλύτερη επιλογή κρεβατιού. Όχι μόνο ελευθερώνουν το πάτωμα, αλλά εκμεταλλεύονται και τον κατακόρυφο χώρο.

Πηγή εικόνας: Pinterest

5. Ντουλάπα ρούχων

Όλα τα ρούχα μπορούν να τακτοποιηθούν σε ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους κάτω από το κρεβάτι, σε ντουλάπια πάνω από το κρεβάτι ή σε συρόμενες πόρτες κατά μήκος του βαν, για την εξοικονόμηση χώρου.

Πηγή εικόνας: Pinterest

6. Ντουλάπια

Για να αξιοποιήσουμε όσο τον δυνατόν περισσότερο το μέγεθος του βαν, πρέπει να σκεφτούμε και τον κατακόρυφο χώρο. Το σημείο πάνω από το κεφάλι μας, αποτελεί ιδανική λύση για την εισαγωγή ντουλαπιών για περαιτέρω αποθήκευση.

Πηγή εικόνας: Pinterest

7. Προστατευτικά και διαχωριστικά

Για να αποφευχθεί η πτώση πραγμάτων με την μετακίνηση του οχήματος, καλό είναι, τα περισσότερα μικροαντικείμενα, να βρίσκονται εσωτερικά σε ντουλάπια που κλείνουν καλά, ή σε ράφια με οριζόντια ή κατακόρυφα διαχωριστικά, για να μην μπορούν να πέσουν. Υπάρχουν, πλέον, άπειρες αποθηκευτικές λύσεις που κρατάνε όλα τα αντικείμενα στην θέση τους, με διάφορους τρόπους.

Πηγή εικόνας: Pinterest

8. Επένδυση με ξύλο

Με το να επενδύσουμε ολόκληρο το βαν, από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι, με το ίδιο, ξύλινο πάνελ, δημιουργούμε μία φυσική βάση, η οποία μπορεί πολύ εύκολα να διακοσμηθεί και να διαμορφωθεί, ανάλογα με την διάθεση. Ακόμα και αν ντύσουμε μόνο τους τοίχους, ξεφεύγουμε από την αίσθηση του οχήματος και δίνουμε την αίσθηση του σπιτιού.

Διαβάστε επίσης  Διακοσμήστε τώρα το μικρό σας μπαλκόνι.
Πηγή εικόνας: Pinterest

9. Δάπεδο

Η επιλογή ενός όμορφου αλλά λειτουργικού πατώματος είναι σημαντική. Πρέπει να καθαρίζεται εύκολα και να μην μένουν σημάδια.

Πηγή εικόνας: Pinterest

10. Φωτεινά χρώματα

Από την στιγμή που το βανάκι είναι στενόμακρο, μια συμβουλή είναι οι τοίχοι, το ταβάνι και το πάτωμα να έχουν ανοιχτόχρωμα και φωτεινά χρώματα, έτσι ώστε να μεγαλώνουν τον χώρο οπτικά.

Πηγή εικόνας: Pinterest

11. Ανοιχτή κουζίνα

Με το να το τοποθετήσουμε το κουζινάκι στο σημείο που ανοίγει η πόρτα, δημιουργούμε μία ανοιχτή κουζίνα. Έτσι, το αποτέλεσμα θα είναι πιο όμορφο, αφού θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από εξωτερικά, αλλά, επιπλέον, θα μειώνονται οι μυρωδιές του φαγητού μέσα στο υπόλοιπο βαν.

Πηγή εικόνας: Pinterest

12. Φυσικό φως

Όσο περισσότερο φυσικό φως μπαίνει, τόσο περισσότερο θα ανοίγει ο χώρος. Τι πιο όμορφο από έναν φεγγίτη στο ταβάνι πάνω από το κρεβάτι, από τον οποίο θα μπαίνει άπλετο φως την ημέρα και θα φαίνεται ο ουρανός και τα αστέρια το βράδυ. Αυτή είναι η ομορφιά του van life.

Πηγή εικόνας: Pinterest

13. Φωτιστικά

Είτε διαθέτουμε ηλεκτρικό ρεύμα είτε όχι, υπάρχουν πολλές επιλογές φωτιστικών, ανάλογα με την διάθεση που θέλουμε να προσδίδουν. Για παράδειγμα, πολλά, μικρά, LED λαμπάκια σε σύρμα δίνουν μια γλυκιά ατμόσφαιρα κατά μήκος του βαν.

Πηγή εικόνας: Pinterest
Πηγή εικόνας: Pinterest

14. Έντονα χρώματα και μοτίβα

Μοτίβα σε έντονα χρώματα θα ενισχύσουν την ιδιαιτερότητα και την προσωπικότητα του χώρου. Είτε σε ταπετσαρίες και διακοσμητικά τοίχου, είτε σε μαξιλάρια και υφάσματα, το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό.

Πηγή εικόνας: Pinterest

15. Υφές

Οι διαφορετικές υφές δίνουν ζωντάνια και στυλ. Υφάσματα από διαφορετικά υλικά, σε κάθε λογής σχέδια, τοποθετημένα στο ταβάνι, στους τοίχους ή χαλιά για το πάτωμα, επιτυγχάνουν ένα boho στυλ.

Διαβάστε επίσης  DIY: Τύλιξε τα δώρα σου
Πηγή εικόνας: Pinterest
van life
Πηγή εικόνας: Pinterest

16. Rustic design

Το συγκεκριμένο στυλ ταιριάζει πολύ σε αυτό το lifestyle. Ενσωματώνοντας ξύλα, άλλα φυσικά υλικά και υφές, το βανάκι είναι έτοιμο για περιπέτειες στην φύση.

Πηγή εικόνας: Pinterest

17. Τούλι ή κουνουπιέρα

Η κουνουπιέρα, εκτός του ότι έχει λειτουργικό χαρακτήρα, απομακρύνοντας τα κουνούπια και άλλα έντομα, όσο είμαστε μέσα στην φύση, μπορεί να δημιουργήσει και ένα statement, με ονειρική αίσθηση στο βαν.

Πηγή εικόνας: Pinterest

18. Τοίχος φωτογραφιών

Μια καλή ιδέα, για την δημιουργία ζεστής ατμόσφαιρας, είναι το κρέμασμα φωτογραφιών σε κάποιο σημείο του χώρου. Έτσι, θα έχουμε πάντα μαζί μας τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Ειδικά οι polaroid, θα δώσουν μια μοναδική vintage ατμόσφαιρα.

Πηγή εικόνας: Pinterest

19. Προτζέκτορας

Ποιος είπε ότι πρέπει να εγκαταλείψεις όλες τις ανέσεις άμα ακολουθήσεις τo van life; Ένας μικρός προτζέκτορας αντικαθιστά μία μεγάλη οθόνη που πιάνει χώρο. Μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε εντός και εκτός του βαν, έτσι ώστε να απολαμβάνουμε τις αγαπημένες μας ταινίες.

van life
Πηγή εικόνας: Pinterest

20. Αιώρα

Η αιώρα δεν πιάνει σχεδόν καθόλου χώρο και αποτελεί την ιδανική επιλογή για κάθισμα, όταν φτάσουμε στον προορισμό μας. Ανοίγοντας το πίσω μέρος του βαν και δένοντας την αιώρα σε αυτό και σε ένα δέντρο, δίνουμε την αίσθηση της επιμήκυνσης του εσωτερικού χώρου.

van life
Πηγή εικόνας: Pinterest

21. Προσωπική αισθητική

Ακόμα και εδώ, είναι σημαντικό ο χώρος να αποπνέει την προσωπικότητά μας. Διαλέγοντας αντικείμενα και υλικά από το διακοσμητικό στυλ που μας αντιπροσωπεύει, δημιουργούμε την αίσθηση του σπιτιού μας, όπου και να βρισκόμαστε.

van life
Πηγή εικόνας: Pinterest
van life
Πηγή εικόνας: Pinterest

Πηγές:

Chan, S. M. (2019). Van Life: 16 Camper Van Design Ideas That’ll Make You Want to Hit the Road. Ανακτήθηκε από https://www.hgtv.ca/decorating/photos/van-life-camper-van-design-ideas-thatll-make-you-want-to-hit-the-road-1927449/#  (τελευταία πρόσβαση 22.06.2021)

Είμαι η Αφροδίτη και είμαι τελειόφοιτη στο Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ, με κατεύθυνση στη Σκηνογραφία και στην Ενδυματολογία. Έχω παρακολουθήσει μαθήματα Fashion Styling & Image Consulting, καθώς και σεμινάρια Βιώσιμης και Ηθικής Μόδας. Ευτυχισμένη με κάνουν τα ταξίδια, τα καλά βιβλία, οι γάτες, η φύση, το καλό φαγητό, η υψηλή αισθητική και οι αγαπημένοι μου άνθρωποι. Τα όμορφα πράγματα στην ζωή είναι και τα πιο απλά!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Famagusta New Museum

Famagusta New Museum: απόπειρα συμφιλίωσης με το παρελθόν

Το Famagusta New Museum (FNM) φιλοδοξεί να αλλάξει τον παραδοσιακό

«Όλα θα πάνε καλά, Άλφονς!» από τις εκδόσεις Μάρτης

Το βιβλίο «Όλα θα πάνε καλά, Άλφονς!» είναι η τελευταία