Abba. Από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

17 Σεπτεμβρίου 2019

Είχα πάντοτε μαζί μου μία κασέτα των Abba, ήταν το πρώτο συγκρότημα που αγάπησα και το πρώτο στο οποίο έγινα μεγάλη θαυμάστρια. Η ευαίσθητη ψυχή μου παλλόταν ρυθμικά στις εξαίσιες μελωδίες τεσσάρων Σουηδών, οι οποίοι κατάφεραν να ισορροπήσουν αρμονικά στο ποιοτικό και εμπορικό κομμάτι της μουσικής. Τους θεωρούσα ανέκαθεν μαζί με τους Carpenters και τον Michael Jackson, τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών στην ποπ μουσική.

Η Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson and Anni-Frid Lyngstad υπήρξαν τέσσερις  αυτόνομες μουσικές προσωπικότητες, οι οποίες όμως με ομαδικό πνεύμα δημιούργησαν ένα ποπ συγκρότημα το οποίο άφησε το δικό του στίγμα στην ποπ κουλτούρα.

Δε νομίζω να υπάρχει μία ανθρώπινη συνθήκη ή ένα ανθρώπινο συναίσθημα το οποίο να έχει περιγραφεί σε ένα τραγούδι των Abba. Δεν ξέρω ποιο τραγούδι τους να πρωτοαναφέρω: το Waterloo, One of us, The day before you came, Sleeping through my fingers, Dancing Queen, Summer Night City. Η ποπ μουσική βρέθηκε σε μία από τις καλύτερες και ποιοτικότερες στιγμές της, η ποπ δεν ήταν αμιγώς εμπορική, αλλά μία μουσική που ήθελε πραγματικά να εμβαθύνει στην ανθρώπινη ζωή.

Οι Abba είναι ένα Σουηδικό συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 1972 στη Στοκχόλμη και ως όνομα έχει ένα αρκτικόλεξο από το πρώτο γράμμα του κάθε μέλους. Η νίκη τους με το Waterloo στη Eurovision του 1974, ανάδειξε τους ίδιους ως μία από τις πιο δημοφιλείς συμμετοχές όλων των εποχών στο συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Οι Abba έχουν πουλήσει πάνω από 381 εκατομμύρια άλμπουμ σε όλο τον κόσμο, γεγονός που τους καθιστά ένα από τα εμπορικότερα συγκροτήματα όλων των εποχών. Προσωπικά, δεν έδινα ποτέ μεγάλη σημασία στην εμπορική επιτυχία διότι δε θεωρώ πως αυτή συνδέεται πάντοτε με την ποιότητα, για αυτό θα ήθελα να σταθώ στα συναισθήματα που μου γέννησε η μουσική τους.

Διαβάστε επίσης  Ασπασία Στρατηγού: "Χίλια δύο μυστικά"

Οι Abba μου χάρισαν υπέροχες μουσικές στιγμές, μεγάλες συγκινήσεις και μία εκπληκτική πληθώρα συναισθημάτων. Μου επιβεβαίωσαν την πίστη μου πως η ποιότητα στην ποπ μουσική δεν είναι ένα ανύπαρκτο φαινόμενο – όμως, δυστυχώς, είναι σπανιότερο φαινόμενο. Ήταν η επιβεβαίωση πως η μουσική μπορεί αρμονικά να συνδυάσει ποιότητα και εμπόριο, αγγίζοντας τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων και ξεπερνώντας τα εμπόδια του χρόνου.

Η διαχρονικότητα του συγκροτήματος έγκειται στο γεγονός πως ένα ολόκληρο μιούζικαλ, το Mamma Mia toy 2008, βασίστηκε στη δική τους μουσική και κατάφερε να αποκτήσει διεθνή επιτυχία. Η διαχρονικότητα του συγκροτήματος συνέβη διότι οι ίδιοι ανήκαν σε μία εποχή όπου κυριαρχούσε η αγνή αγάπη για τη μουσική και δημιουργούσες για να αγαπήσεις τη μουσική και όχι για να αποκτάς μάταιη φήμη.

Για όλα αυτά, οι Abba ήταν και θα είναι μοναδικοί.

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού

Οι ψάθινες τσάντες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Οι ψάθινες τσάντες, ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν