Ο Μεγάλος Αδερφός “παραμεγάλωσε”. Από το Γιώργο Καρανταΐδη

14 Ιανουαρίου 2019

Ο Μεγάλος Αδερφός "παραμεγάλωσε". Από τον Γιώργο Καρανταΐδη

Το μακρινό 1949 ο Τζορτζ  Όργουελ εξέδιδε το προφητικό «1984», το οποίο αν και μυθιστόρημα της εποχής εκείνης, περιγράφει με τρομακτική ακρίβεια τα όσα συμβαίνουν στην εποχή μας. Ο Μεγάλος Αδερφός του Όργουελ είναι εδώ, το 2019. Μόλις πρόσφατα ο γνωστός ιστότοπος «Wikileaks» διέρρευσε μία σειρά εγγράφων της CIA, ονόματι «Vault 7». Τα έγγραφα αυτά περιγράφουν λεπτομερώς μια σειρά κατασκοπευτικών εργαλείων, τα οποία έχουν αναπτυχθεί από τις μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α. Κάποτε ήταν οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων. Τώρα με τη δύναμη αυτών των εργαλείων παρακολουθούνται οι έξυπνες τηλεοράσεις, τα έξυπνα αυτοκίνητα, οι περιηγητές που έχουμε στους υπολογιστές μας. Με λίγα λόγια τα πάντα.

Το πανίσχυρο εργαλείο της CIA με κωδικό όνομα «Weeping Angel» παρακολουθεί μέσω των καμερών και των μικροφώνων των smart tv, όλες τις κινήσεις, τις συζητήσεις και τις προτιμήσεις μας. Το εργαλείο «Dark Matter» εισχωρεί σε όλα τα κινητά και τάμπλετ με λογισμικό iOs, καθώς και σε όλους τους Mac υπολογιστές. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα μπροστά στη χιονοστιβάδα των εγγράφων με τα εργαλεία hacking της CIA, τα οποία διέρρευσε ο ιστότοπος «Wikileaks». Κάθε ίχνος ιδιωτικότητας έχει χαθεί και όσο περνά ο καιρός η κατάσταση τείνει να γίνει μη αναστρέψιμη.

Στη «δημοκρατική» Κίνα δημοσιεύτηκε ήδη από το 2014, όπως αναφέρει η “Le Monde Diplomatique”, ένα έγγραφο με την ονομασία «σχέδιο κατασκευής συστήματος κοινωνικής εκτίμησης/ βαθμολόγησης». Εκατομμύρια κάμερες θα βρίσκονται σε όλη τη χώρα και με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης (face recognition κ.ά.), θα παρακολουθούν τους πολίτες δίνοντάς τους πόντους όταν συμμορφώνονται με τους «κανόνες» ή αφαιρώντας τους όταν δεν υπακούν σε αυτούς. Αν για παράδειγμα πετάξουν κάτω ένα σκουπίδι ή συμμετέχουν σε μία διαδήλωση θα χάνουν πόντους. Πολίτες με υψηλά σκορ θα έχουν ειδικά προνόμια, όπως προτεραιότητα στις προσλήψεις ή ειδικά κοινωνικά επιδόματα. Αντίθετα, σε άτομα με χαμηλά σκορ θα απαγορεύεται η αγορά εισιτηρίων για τρένα υψηλών ταχυτήτων, αποκλεισμός από γρήγορο ίντερνετ ή ακόμα και αποκλεισμός από θέσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου αφού τέτοιες πρακτικές έχουν πολύ βαθύτερους στόχους, οι οποίοι ανάγονται στην εδραίωση του καθεστώτος και στη διατήρηση των ανισοτήτων που τόσο κραυγαλέες είναι στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Διαβάστε επίσης  Αναγνώριση προσώπου: Ασφάλεια ή απειλή της ιδιωτικότητας;
Advertising

Advertisements
Ad 14

Πώς θα σας ακουγόταν εάν μαθαίνατε ότι κάποιος μπορεί να προσδιορίσει την ώρα και το μέρος που βγάλατε μία φωτογραφία ή μαγνητοφωνήσατε μία συζήτηση, μέσω του ηλεκτρικού ρεύματος; Απίστευτο κι όμως αληθινό. Το λεγόμενο ENF (Electric Network Frequency) είναι οι ταλαντώσεις της συχνότητας του ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίες αποτυπώνονται  σε μαγνητοφωνήσεις από το μικρόφωνο του λάπτοπ σας ή σε εικόνες του κινητού σας (σε εσωτερικούς χώρους και χωρίς καν να είναι στην πρίζα!). Με μία διαδικασία η οποία ονομάζεται “φασματική ανάλυση” επιτρέπει στον κάτοχο του υλικού να προσδιορίσει τον χρόνο και τον τόπο που τραβήχτηκε η εικόνα ή καταγράφηκε η συνομιλία. Μπορεί επίσης να πει με βεβαιότητα αν η εικόνα έχει υποστεί οποιουδήποτε είδους «photoshop»!

Η χρήση του ENF χρησιμοποιείται ως εγκληματολογικό εργαλείο και γίνεται δεκτό στα ομοσπονδιακά δικαστήρια των Η.Π.Α. ως αποδεικτικό στοιχείο.

Δηλαδή, μπορεί να βρισκόμαστε σε ένα δωμάτιο και να βγάζουμε φωτογραφίες ή βίντεο νομίζοντας ότι είμαστε ασφαλείς και η ιδιωτικότητά μας δεν επηρεάζεται, όμως κάποιος μπορεί να μάθει πολύ περισσότερες πληροφορίες απ’ ότι νομίζουμε. Και όλα αυτά μόνο με την παρουσία μας μερικά μέτρα μακριά από μία κοινή πρίζα!

Ο Μεγάλος Αδερφός «παραμεγάλωσε» και μας παρακολουθεί με μεθόδους που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε.

Advertising

Ο διορατικός-δυστυχώς- Όργουελ είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Όπως μας έχει διδάξει η ιστορία, με όχημα τις «καταστάσεις έκτακτης ανάγκης» η καταπάτηση των ελευθεριών μας γίνεται πραγματικότητα. Είναι στο χέρι μας να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικές είναι οι ατομικές μας ελευθερίες και δεν πρέπει με καμία πρόφαση να γίνεται δεκτή η καταστρατήγησή τους. Το ερώτημα είναι αν θα κατανοήσουμε έγκαιρα το πού βαδίζουμε ή αν θα έχουμε την τύχη των πρωταγωνιστών του.

Διαβάστε επίσης  Πόση επιφάνεια; Από τη Δήμητρα Σπυροπούλου

Αναφορές:
[1] https://mondediplo.com/2019/01/05china-social-credit
[2] https://tvxs.gr/news/kosmos/pos-black-mirror-efarmozetai-stin-kina&dr=tvxsmrstvxs
[3] https://wikileaks.org/ciav7p1/
[4] https://en.wikipedia.org/wiki/Electrical_network_frequency_analysis
[5] http://www.diamondcut.com/Downloads/AppNote4DiamondCut.pdf

 

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Pablo Neruda

Pablo Neruda: Ο ποιητής του έρωτα και της επανάστασης

Ο Pablo Neruda, γεννημένος ως Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto,
Καλή υγεία το 2025: Ποιες είναι οι τάσεις;

Καλή υγεία το 2025: Ποιες είναι οι τάσεις;

ByΈνας από τους βασικότερους στόχους που θέτουμε για το 2025