Τατουάζ. Από τον Αγγελή Ραφαήλ

18 Μαΐου 2019

Σίγουρα δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει ακουστά το τατουάζ, μια από τις πιο διαδεδομένες μόδες της εποχής μας μα τι κρύβει, ένα κοιτάξουμε στην ιστορία του και την ετυμολογία της λέξεις θα αντιληφθούμε κάτι διαφορετικό από αυτό που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε την λέξη tattoo.

Το σημάδεμα στην αρχαιότητα λεγόταν «στίξη» (χτύπημα) ή «κατάστιξη» και η πράξη στιγματισμός. Από εκεί προκύπτει και η λέξη δερματοστιξία, δηλαδή η Ελληνική λέξη για να πούμε τατουάζ. Βέβαια και η λέξη τατουάζ έχει την ιστορία της αφού το «Tattoo» που συνηθίζουμε να λέμε είναι παράφραση της λέξης Tattawing των Μαορί της Νέας Ζηλανδίας. Ουσιαστικά αν αναλύσουμε την ετυμολογία της λέξεις στην Πολυνησιακή διάλεκτο η το «Τα» σημαίνει σχέδιο και «Ατουάζ» δηλώνει «αυτόν που δίνει πνοή στα πλάσματα της γης»! Άρα Τατουάζ σημαίνει «το σχέδιο που σου δίνει τη προστασία των θεών».

Επίσης ενδιαφέρον είναι ότι όσο νέο και να μας φαίνεται το τατουάζ η ιστορία του ξεκινάει από τη νεολιθική εποχή, γύρω στο 5000 π.Χ. Τα τατουάζ δημιουργούνται με την εισαγωγή έγχρωμων υλικών κάτω από την επιφάνεια δερμάτων. Το πρώτο τατουάζ πιθανώς δημιουργήθηκε από ατύχημα όταν κάποιος είχε μια ανοιχτή πληγή ενώ τα χέρια του είχαν αιθάλη με αποτέλεσμα αυτό να μείνει μόνιμα. Εάν αναζητήσουμε σημαντικές χώρες  γρήγορα θα μας κινήσει το ενδιαφέρον η Ιαπωνία, όπου τα πρώτα tattoo έχουν την μορφή πήλινων ειδωλίων με χαραγμένα ή ζωγραφισμένα πρόσωπα. Πολλά τέτοια ειδώλια θα βρούμε σε τάφους αφού πίστευαν ότι είχαν θρησκευτική σημασία. Όσο όμως και να αναζητήσει κανείς δεν θα βρει τόσα πολλά στοιχεία για το τατουάζ όσο στους πολιτισμούς του Ειρηνικού και συγκεκριμένα στην Πολυνησία αφού το πολυνησιακό τατουάζ θεωρείται το πιο περίπλοκο και πιο επιδέξιο τατουάζ του αρχαίου κόσμου. Ο Λαός στην Πολυνησία πιστεύει ότι μέσα από αυτό πηγάζει η δύναμη της ζωής του, για αυτά γνωρίζουμε μέσα από θρύλους και τραγούδια. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι κάποιος είχε συμπληρώσει το σώμα του με τατουάζ μέχρι το τέλος της ζωής του. Σίγουρα οι διαφορές ως προς την χρήση του, από την μια θρησκευτικές και από την άλλη μόδα είναι μαγευτικές.

Διαβάστε επίσης  Ένα μάθημα ζωής. Από την Αιμιλία Ιατρίδη

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και τα ναυτικά τατουάζ τα οποία είχαν αποκτήσει οι ναυτικό στα ταξίδια τους, με τα οποία ταξίδια κατάφεραν να μεταδώσουν την τέχνη της δερματοστιξίας από τον μακρινό Ειρηνικό στον δυτικό κόσμο. Μα τα τατουάζ δεν σταματάνε εκεί αφού και οι εγκληματίες τα παλιά χρόνια συνήθιζαν να έχουν τατουάζ.

Τελικά ίσως μια μόδα, κάτι που ο σύγχρονος κόσμος λατρεύει να είναι ήταν παράδοση, θρησκεία. Ένα παράδειγμα είναι το τατουάζ, κάτι το οποίο άλλαξε απίστευτα και απέκτησε μια μορφή τελείως διαφορετική από την αρχική του.

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.