Γιατί να τα βλέπουμε όλα ασπρόμαυρα;

Σε αυτό το σημείο θα ταίριαζε απόλυτα η φράση nothing will ever be the new black. Όλοι γνωρίζουμε για την διαχρονική γοητεία του μαύρου χρώματος, είτε αναφερόμαστε στα ρούχα, σε αυτοκίνητα είτε στην επιλογή του σε τεχνολογικά είδη. Τι διαφορετικό όμως προσφέρει η αντίθεση λευκού-μαύρου στη τέχνη της φωτογραφίας;

Παρατηρώντας κανείς φωτογραφίες, έγχρωμες, άχρωμες και πολύχρωμες θα εστιάσει άθελα στην μικρή ροή ζωής που αναπαράγουν προσπαθώντας να γοητεύσουν το κοινό τους. Πολλοί θα υποστήριζαν ότι η ασπρόμαυρη φωτογραφία στερείται των παραπάνω, αλλά υπάρχουν εικόνες που σίγουρα θα τους διαψεύσουν. Αν πάρουμε τα πράγματα από την αρχή θα αντιληφθούμε ότι η ασπρόμαυρη φωτογραφία δεν αποτελεί άλλη μια μόδα της εποχής( αν και υπάρχει μια τάση “αρωματισμού” στα σύγχρονα social media), αλλά ξεκίνησε από πολύ παλιά και έδωσε “βήμα” και “φωνή” σε πολλά εικαστικά (και μη) κινήματα.

Η πρώτη ασπρόμαυρη φωτογραφία ήταν εκείνη του Γάλλου Joseph Nicephore Niepce το 1826, στη Γαλλία. Η φωτογραφία απεικόνιζε στέγες των σπιτιών που βρίσκονταν στο Chalonsur-Saone, χωριό του Nicephore στη κεντρική Γαλλία. Φυσικά και η δημιουργία της αποτέλεσε πολύπλοκη εργασία και φωτοέκθεση 8 ωρών.

Πολλοί διάσημοι φωτογράφοι υποστηρίζουν ότι η τέχνη του ασπρόμαυρου “σβήνει” το χρόνο, πως είναι πιο δύσκολο για κάποιον να αντιληφθεί αν μια φωτογραφία, ασπρόμαυρη ανήκει στο παρόν ή στο παρελθόν. Άλλοι πάλι κάνουν λόγο για θεραπευτικές ιδιότητες της ασπρόμαυρης εικόνας, κάτι σαν “λευκός ήχος”(ήχος που προκαλεί ηρεμία, συνήθως ο ήχος που ακούν τα έμβρυα μέσα στη κοιλία της μαμάς κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης) που προσφέρει την ηρεμία μετά από μια δύσκολη και απαιτητική ημέρα.

Διαβάστε επίσης  Food photography: Η νέα φωτογραφική απόλαυση

Black & white photography erases time from the equation

Το ερώτημα παραμένει γιατί να αγαπήσουμε το ασπρόμαυρο; Ίσως γιατί αποτελεί κάτι το διαφορετικό, μας αποσπά από την ανιαρή φιγούρα των χρωμάτων και “γεννά” την έντονη αντίθεση δυο μόνο χρωμάτων. Μπορεί από την άλλη να μας αρέσει η γαλήνη που εκφράζει το λευκό σε συνδυασμό με το μαύρο και η ευκολία με την οποία ταιριάζει παντού.

Ας δώσουμε, λοιπόν ευκαιρία στην ασπρόμαυρη εικόνα να ενσωματωθεί στη ζωή μας και να παραμερίσει με την ένταση της την κόκκινη, τη μπλε, ή την πράσινη καθημερινότητα μας.

Πηγή Εικόνων: https://www.pexels.com/

Πηγή Πληροφοριών: Wikipedia, Photography articles

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μαδαγασκάρη

Μαδαγασκάρη: Ταξιδεύοντας στην όγδοη ήπειρο

Η Μαδαγασκάρη, το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου κι ένας

Φακίδες: Tips για να φαίνονται ρεαλιστικές

Οι φακίδες είναι ένα στοιχείο που κολακεύει την νεανική επιδερμίδα