Φωτογραφία κίνησης : Όταν η φωτογραφία δεν αποτυπώνει μόνο τη στιγμή

26 Σεπτεμβρίου 2019

Με τη λέξη φωτογραφία το μυαλό όλων αντιλαμβάνεται μια στατική εικόνα, που παρουσιάζει κάθε λογής περιεχόμενο, όμως η φωτογραφία κίνησης ξεκίνησε για να αλλάξει αυτά τα δεδομένα. Μια τέτοια φωτογραφία μπορεί να οφείλεται σε πολλές και διαφορετικές διαδικασίες μέσω του φωτογραφικού φακού αλλά ακόμα και σε λάθος της στιγμής.

Για να καταγράψατε την κίνηση στις φωτογραφίες θα πρέπει να διαλέξετε ανάμεσα στο “πάγωμα” της στιγμής ή στη χρήση “θαμπώματος” για να παρουσιάσετε την αίσθηση της κίνησης. Φυσικά οι διαφορετικές φωτογραφικές μηχανές έχουν και τις δικές τους ιδιαίτερες ρυθμίσεις για την επίτευξη της μοναδικής κίνησης σε μια φωτογραφία.

Advertisements
Ad 14

Οι τρόποι για να πετύχουμε μια τέτοια φωτογραφία είναι πολυάριθμοι :

  1. Προσπαθήστε να απαθανατίσετε αντικείμενα που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, όπως οχήματα που τρέχουν σε δρόμο ή άγρια ζώα. Αυτό θα δώσει την αίσθηση της κίνησης και θα “ζωντανέψει” την φωτογραφία σας.

  2. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με περαστικούς στο δρόμο αν τους “πιάσουν” σε στιγμή κίνησης με το κατάλληλο φως

  3. Η κατεύθυνση της κίνησης είναι σημαντική. Αυτό σημαίνει ότι αν ένα αντικείμενο πλησιάζει μετωπικά ή από μπροστά μια κάμερα η κίνηση του ακυρώνεται πλήρως. Αντίθετα, αν ο φακός παρακολουθεί ένα αντικείμενο ή άνθρωπο να κινείται πλευρικά αντιλαμβάνεται σωστά την κίνηση.

  4. Το zoom στις φωτογραφίες παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Αν μεγεθύνουμε ένα αντικείμενο πολύ θα φλουτάρει (= φωτογραφικός όρος που χρησιμοποιείται για να αναφερθεί στο zoom των φωτογραφιών που προκαλεί το σβήσιμο του πλαισίου της εικόνας)

  5. Ένα τρόπος είναι να υπάρχει μια αντίθεση χρωμάτων. Χρειαζόμαστε μια πηγή φωτός και ένα σκοτεινό αντικείμενο για να αποδοθεί η ένταση.

  6. Αν αποφασίσουμε να απαθανατίσουμε ανθρώπους πρέπει να σκεφτούμε ότι λειτουργούν σαν ακαθόριστες φιγούρες στο χώρο σαν μορφές που κινούνται στο χώρο με κανονική ταχύτητα. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την κίνηση καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε μια βάση για την φωτογραφική.

  7. Τα τοπία η θάλασσα και η φύση είναι ιδανικά για να αποτυπωθεί η κίνηση. Η ροή των νερών, των κυμάτων και ο αέρας που φυσά μέσα από τα φύλλα των δέντρων είναι ιδανικά για φωτογραφία.

Διαβάστε επίσης  Lawrence Schiller: Η περίπτωση ενός μανιακού καλλιτέχνη

Κάποιες φωτογραφίες μπορεί να μην αποτυπώνουν την κίνηση με τον τρόπο που το καταλαβαίνουμε. Νέοι φωτογράφοι επιλέγουν να παρουσιάσουν κίνηση με την εστίαση στη στιγμή χωρίς να προσπαθήσουν ιδιαίτερα με τις καινούργιες μεθόδους.

Αυτή η τεχνική δεν μετρά πολλά χρόνια στον χώρο της φωτογραφίας και έχει αλλάξει σταδιακά αλλά δυναμικά όλη την οπτική της εικόνας, Γεμίζει με νέες μορφές, φωτισμούς και αντιθέσεις φιγούρων την φωτογραφία και το κάδρο της εικόνας.

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

10+2 ταινίες για να δεις στο Ertflix

Το καλοκαίρι είναι εδώ και οι επιλογές για διασκέδαση είναι
L.A. Confidential

L.A. Confidential: Μια αψεγάδιστη noir ταινία

Το L.A. Confidential είναι μία νέο-νουαρ ταινία μυστηρίου του 1997,