Πως οι δημιουργοί του Prison Architect καταπάτησαν την συνθήκη της Γενεύης

22 Ιανουαρίου 2017

Όταν δημιουργείς ένα παιχνίδι σαν το Prison Architect, σίγουρα περιμένεις να προκαλέσει αντιδράσεις. Αυτό που δεν περίμεναν οι Mark Morris και Chris Delay της Introversion Software, δημιουργοί του game, ήταν να κατηγορηθούν ως εγκληματίες πολέμου. Κι αυτό γιατί, o εξομοιωτής διαχείρισης φυλακής, με τα χαριτωμένα ανθρωπάκια, φαίνεται να καταπατεί την Συνθήκη της Γενεύης.

Πρόσφατα έλαβαν ένα email από τον Βρετανικό Ερυθρό Σταυρό, το οποίο έγραφε τα παρακάτω:
Ο λόγος που σας γράφουμε είναι γιατί έχει έλθει στην αντίληψη μας το game σας, με όνομα Prison Architect. Σε αυτό γίνεται χρήση χωρίς άδεια του εμβλήματος του Ερυθρού Σταυρού, το οποίο προστατεύεται από την Συνθήκη της Γενεύης για την Προστασία των Θυμάτων Πολέμου, της 12ης Αυγούστου 1949. Η μη εξουσιοδοτημένη χρήση του στην Μεγάλη Βρετανία είναι αδίκημα υπό το νόμο Συνθήκης της Γενεύης του 1957.

Όταν πρωτοδιάβασαν το email, δεν το πίστευαν. Πιο πολυ για φάρσα φαινόταν, παρά για κάτι αληθινό. Βλέπετε, και οι δυο με μεγάλη εμπειρία στο Gaming, είχαν συναντήσει συχνά αυτά τα σύμβολα παντού. Ο σταυρός, στα video games, ήταν συνώνυμο της υγείας, των healthpacks κλπ… Κι όμως, ήταν κάτι πέρα για πέρα αληθινό.

Advertisements
Ad 14

Το σύμβολο ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος δεν είναι ένας δημόσιος οργανισμός, αλλά ιδιωτικός ανθρωπιστικός οργανισμός. Επιπρόσθετα, το παραγματικό πρόβλημα των δημιουργών του Prison Architect είναι ότι οι κανονισμοί του Ερυθρού Σταυρού έχουν ενσωματωθεί στην νομοθεσία της χώρας τους.

Διαβάστε επίσης  E3 2021: Νέα games από Square, Microsoft, Ubisoft

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές, η αλλαγή ήταν γρήγορη και απλή. Ο σταυρός βάφτηκε πράσινος και κάπου εκεί τελειώνει η δίωξη τους. Όσο απλό ήταν ένας pixel σταυρός να τους θέσει υπό την κάνη του νόμου, άλλο τόσο απλή ήταν η αλλαγή του.

Βέβαια κάποιοι θα σκεφτούν ότι το σύμβολο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί σε τόσα παιχνίδια, και σε άλλες περιπτώσεις, όπως ταινίες, θέατρο. Ακόμη, το 2008 υπήρξε μια υπόθεση όπου ο Κολομβιανός στρατός χρησιμοποίησε το σύμβολο ώστε να ελευθερώσει κρατούμενους από τα χέρια των ανταρτών της FARC. Πάντα υπάρχει η καταπάτηση, αλλά σπάνια υπάρχει ο αντίκτυπος. “Η χρήση του συμβόλου σε άλλες περιπτώσεις, ειδικά όταν πρόκειται για λόγους θεάματος και κέρδους, μειώνει την αξία ενός διεθνούς αναγνωρισμένου συμβόλου προσφοράς και βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.”, σημειώνει στο γράμμα του ο Οργανισμός. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες, όπου ο Ερυθρός Σταυρός έχει στείλει μαζικά εξώδικα σε εταιρίες, για την διακοπή της χρήσης του συμβόλου.

Φαντάζομαι τον εαυτό μου στα γενέθλια μου στα 70, να εξιστορώ τι έχω καταφέρει στην ζωή μου. Μέσα σε όλα αυτά θα είναι και ο τίτλος του εγκληματία πολέμου.” είπε αστειευόμενος ο Morris.

Το ερώτημα όμως παραμένει. Αξίζει η χρήση ενός σταυρού αποτελούμενος από 5 pixel για την ταμπέλα του εγκληματία πολέμου; Για τους Μorris και Delay, σίγουρα όχι.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βόρεια Ιταλία

Βόρεια Ιταλία: Ένα ταξίδι με άρωμα των Άλπεων

Στη Βόρεια Ιταλία υπάρχουν πολλές πόλεις και αξιοθέατα που δεν

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης στην Βουλγαρία

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης: Μία Ανασκόπηση της Κομμουνιστικής Περιόδου στη