Λαμιώτικη μπαμπανέτσα, μια πίτα χωρίς φύλλο

μπαμπανέτσα
Πηγή: προσωπικό αρχείο. Η μπαμπανέτσα της γιαγιάς μου. 

 

Έχω αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο για το χειροποίητο φύλλο πίτας, πόσο αγαπώ τις πίτες και πως είναι κατά κάποιον τρόπο δείγμα νοικοκυροσύνης η ”τέχνη” της πίτας . Βέβαια εδώ έρχεται η μπαμπανέτσα… να καταρρίψει κάθε δυσκολία που σας έρχεται στο μυαλό στη σκέψη να φτιάξετε μια πίτα. Στα μέρη μου, στην περιοχή της Λαμίας , τη λέμε η “πίτα της τεμπέλας” και δικάιως μιας και δεν έχει το περιβόητο φύλλο. Ναι, καλά διαβάσατε, είναι μια πίτα χωρίς φύλλο, νόστιμη και γρήγορη.

Οι πίτες αποτελούν  μέρος του κυρίως γεύματος, ιδιαίτερα σε μικρά χωριά με τις πιο ξακουστές να είναι στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Όχι ότι στα υπόλοιπα μέρη δεν υπάρχουν ξακουστές πίτες, στην Κεφαλλονιά έχουμε την κρεατόπιτα στην Κρήτη τα μπουρέκια, τα καλιτσούνια, τις σαρικόπιτες, τις κρεατότουρτες αλλά ιδιαίτερα στην Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα η πίτα είναι το ψωμί και φαγητό. Γιατί η ζύμη ήταν το βασικό της διατροφής των νομάδων κτηνοτρόφων, των τσοπάνηδων, των Βλάχων και Σαρακατσαναίων: λίγο αλεύρι από τις ανταλλαγές των προϊόντων με τους γεωργούς, τα προϊόντα του κοπαδιού και ότι δίνει η φύση τριγύρω και σκαρώνανε εύκολα μια πίτα όπως η μπαμπανέτσα.

Η μπαμπανέτα, λοιπόν, είναι μια παραδοσιακή χορτόπιτα που ετοιμάζεται με ποικιλία χόρτων (όσο πιο πολλά, τόσο πιο καλά!) κι αντί για ζύμη ή φύλλο χρειάζεται μόνον έναν γρήγορο πηχτό χυλό που στρώνεται τόσο κάτω όσο και πάνω από την γέμιση.

Συνταγή

Υλικά για τη γέμιση

Η μπαμπανέτσα νοστιμίζει ιδιαίτερα αν τα χόρτα είναι διάφορα με λίγο παραπάνω σπανάκι και από κει και πέρα σέσκουλα, παπαρούνες, καυκαλίθρες και μυρώνια. Συμπληρώνεις ένα-δύο πράσα, δύο μέτρια ξερά κρεμμύδια, άνηθο και δυόσμο.

Διαβάστε επίσης  Άγιος Βαλεντίνος και κρασί: εσύ τι τύπος είσαι;
Advertising

Advertisements
Ad 14

πράσα:  3 , κομμένα σε ροδέλες

χόρτα άγρια: 1 ½ κιλό

φέτα σκληρή: 400 γρ

λάδι: 2 φλιτζάνια του τσαγιού

Advertising

καλαμποκάλευρο: 3 ½ φλιτζάνια του τσαγιού

πιπέρι: φρεσκοτριμμένο

αλάτι: 1 κουταλιά της σούπας

Υλικά για το χυλό

καλαμποκάλευρο: 1 kg

Advertising

νερό:  1 λίτρο

αλάτι : 1 κουταλιά της σούπας

φρεσκοτριμμενο πιπέρι

ελαιόλαδο 50 ml

Advertising

Εκτέλεση 

Αφού έχουμε καθαρίσει όλα τα χόρτα που έχουμε επιλέξει για τη μπαμπανέτσα ,τα πλένουμε πολύ καλά, τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε με λίγο αλάτι σε σουρωτήρι. Τα πιέζουμε με τα χέρια μας και τα αφήνουμε να βγάλουν τα νερά τους. Τα στίβουμε και τα βάζουμε σε λεκάνη με όλα τα υπόλοιπα μυρωδικά ψιλοκομμενα. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε άλλη λεκάνη βάζουμε το καλαμποκάλευρο , αλάτι ,  πιπέρι , ελαιόλαδο και προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό . Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε έναν παχύρευστο χυλό . Ο χυλός θα πρέπει να μην είναι υδαρής αλλά να μπορεί να απλωθεί εύκολα με την βοήθεια ενός κουταλιού.

Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα τοποθετώ τα χόρτα και τα μυρωδικά με λίγο νερό ,ωσότου μαλακώσουν και εξατμιστεί τελείως το νερό. Σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι να μαραθούν τα χόρτα και τα μυρωδικά ώστε να είναι πιο ελαφριά κι ευκολοχώνευτη η πίτα. Βγάζουμε τα χόρτα σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη φέτα , αλάτι , πιπέρι , ελαιόλαδο  και ανακατεύουμε . Προσέχω αν τα χόρτα έχουν πολλά υγρά να τα στραγγίξουμε ελαφρώς  αλλιώς η πίτα θα γίνει νοτισμένη κι όχι τραγανή.

Διαβάστε επίσης  Tarte Tatin, μία διαφορετική μηλόπιτα

Βουτυρώνω καλά ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο περίπου 33 εκ. Απλώνω τον μισό χυλό ομοιόμορφα στον πάτο του ταψιού και τον στρώνω με ένα κουτάλι. Απλώνω την γέμιση με τα χόρτα επίσης ομοιόμορφα από πάνω και κατόπιν σκεπάζω τη μπαμπανέτσα με τον υπόλοιπο χυλό.

Advertising

Ψήνω την πίτα για 1 ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο. Για τα πρώτα 20 λεπτά  την ψήνω στους 210°C και κατόπιν στους 190°C.  Η μπαμπανέτσα  θα πρέπει να έχει ροδοκοκκινίσει και η ζύμη της να είναι σκληρή . Αφού ψηθεί η μπαμπανέτσα την αφήνω να ξεκουραστεί για 20-30’ προτού την κόψω σε κομμάτια.

Καλή σας όρεξη!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην πόλη της Λαμίας , σπούδασα γεωπονία στη Θεσσαλονίκη, την πλέον αγαπημένη μου πόλη και έχω αποκτήσει τίτλους στον τομέα του κρασιού από το WSPC (Wine & Spirits Professional Center). Αγαπώ το κρασί, το χορό και το φαγητό . Μαγειρεύω για φίλους και αγαπώ τις παραδοσιακές γεύσεις .

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μερικοί Το Προτιμούν Καυτό: άκρως χολιγουντιανό και κυρίως…διαχρονικό!

Έχεις τελειώσει όλο το Netflix και δεν βγαίνουν τα λεφτά
η εποχή των κερασιών

Η εποχή των κερασιών, ένα ρομαντικό μυθιστόρημα για όσους πιστεύουν στην αγάπη

«Η εποχή των κερασιών» είναι ένα ρομαντικό μυθιστόρημα που