Αγκαλιά: Η αξία και οι θεραπευτικές της ιδιότητες.

Αγκαλιά: Η αξία και οι θεραπευτικές της ιδιότητες.
Πηγή εικόνας: Pinterest

Η σημασία που έχει η αγκαλιά στη ζωή μας…

<<Αγκαλιά>>, ουσιαστικό θηλυκού γένους με πολυεπίπεδη σημασία. Είναι μία κίνηση ικανή να διώξει μακριά κάθε στεναχώρια,  θυμό,  φόβο,  πόνο,  μοναξιά και ανασφάλεια. Απλά τυλίγεις τα χέρια σου γύρω από το σώμα κάποιου και στην ουσία κρατάς την ψυχή του. Στις μέρες όμως που διανύουμε, δίπλα στην λέξη αγκαλιά θα ταίριαζε απόλυτα το ουσιαστικό νοσταλγία. Ένα χρόνο τώρα έχουμε αποποιηθεί αυτή την πράξη για να προστατεύσουμε όσους αγαπάμε. Το ρήμα αγκαλιάζω εμπεριέχει μέσα του το ρήμα Ζω. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Οι αγκαλιές δίνουν ζωή και σίγουρα είμαστε μισοί χωρίς αυτές.

Εκτός όμως από το γενικό και θεωρητικό πλαίσιο της λέξης, η αγκαλιά έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Οι ειδικοί θεωρούν πως είναι το καλύτερο φάρμακο μιας και τα οφέλη της είναι πολλά. Τα τελευταία χρόνια, η πράξη αυτή έχει ελκύσει το ενδιαφέρον πολλών. Έχει αποκαλυφθεί πως για την καλή πνευματική και ψυχολογική μας υγεία οι αγκαλιές έχουν βασικό ρόλο. Έστω και μία την ημέρα μπορεί να μας χαρίσει καλύτερη ζωή. Και παρά το γεγονός ότι πολλές φορές τις θεωρούμε δεδομένες, οι αγκαλιές μας βοηθούν να ξεπεράσουμε τα αρνητικά συναισθήματα. Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως 10 δευτερόλεπτα αγκαλιάς είναι ικανά να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, το στρες και να αυξηθούν οι ορμόνες ευεξίας, όπως η ωκυτοκίνη ή οξυτοκίνη.

Αγκαλιά: Η αξία και οι θεραπευτικές της ιδιότητες.
Πηγή εικόνας: Pinterest

Μήπως θέλετε να μάθετε περισσότερα για όλα όσα έχει να μας προσφέρει μια ζεστή και σφιχτή αγκαλιά; Υπάρχουν 8+1 λόγοι που θα μας πείσουν να εντάξουμε τις αγκαλιές στην καθημερινότητά μας, ως αναπόσπαστο κομμάτι της. Ας τους δούμε λοιπόν:

Διαβάστε επίσης  Ο οίκος Gucci στηρίζει τον ΟΗΕ στις γυναικείες δράσεις του.
Advertisements
Ad 14
 1. Βελτιώνουν τη διάθεσή μας: Κατά τη διάρκεια μιας αγκαλιάς εκκρίνεται οξυτοκίνη, η οποία είναι γνωστή και ως ”η ορμόνη της αγάπης”. Καθώς και ενδορφίνες που είναι υπεύθυνες για τα αισθήματα ευεξίας. Άρα,  μια αγκαλιά από ένα αγαπημένο πρόσωπο μπορεί να αλλάξει εντελώς τη μέρα μας. Απομακρύνει την αρνητική ενέργεια, γεμίζοντάς μας με θετικά συναισθήματα.
 2. Καταπραΰνουν τον πόνο: Με αυτή την απλή πράξη αγάπης μπορούμε να ανακουφιστούμε από τον πνευματικό και σωματικό πόνο. Η ικανότητα της αγκαλιάς να αυξάνει τα επίπεδα οξυτοκίνης αναγκάζει το σώμα να επικεντρώνεται στην παρούσα στιγμή, αφήνοντας τον πόνο στο παρασκήνιο.
 3. Αυξάνουν το αίσθημα ασφάλειας: Ακόμη ένας λόγος που πρέπει να αγκαλιαζόμαστε συχνά είναι πως αυτό το ζεστό αίσθημα της αγκαλιάς αυξάνει την αίσθηση ασφάλειας και απομακρύνει τα αισθήματα μοναξιάς. Οι αγκαλιές έχουν την ικανότητα να μας ξεκλειδώνουν συναισθηματικά, να βελτιώνουν τις σχέσεις και να προλαμβάνουν τα προβλήματα συμπεριφοράς.
 4. Η αυτοεκτίμηση αυξάνεται: Αποτελεί ένα από τα κύρια οφέλη της αγκαλιάς. Η πράξη αυτή μειώνει αισθητά το άγχος και το φόβο, ελαχιστοποιώντας την ανάγκη μας να εξαρτόμαστε από τη γνώμη των άλλων. Αυτό οφείλεται στη θετική ενέργεια και στις ορμόνες της καλής διάθεσης που απελευθερώνονται κάθε φορά που αγκαλιάζετε ή αγκαλιάζεστε από κάποιον. Επίσης, αυτό το επιστημονικό γεγονός εξηγεί ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο. Τα παιδιά που αγκαλιάζουν το αγαπημένο λούτρινο ζωάκι τους, αισθάνονται συνήθως πιο ήρεμα και ασφαλή απ’ ό,τι όταν είναι μόνα τους.
 5. Ενισχύουν και ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα: Κατά την απελευθέρωση της οξυτοκίνης, αυξάνεται η παρουσία αντισωμάτων. Γεγονός που βοηθάει το σώμα να καταπολεμά τους ιούς και τα βακτήρια με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Έτσι, περιορίζεται ο κίνδυνος ανάπτυξης λοιμώξεων και ασθενειών του ανοσοποιητικού.

  Αγκαλιά: Η αξία και οι θεραπευτικές της ιδιότητες.
  Πηγή εικόνας: Pinterest
 6. Ελέγχουν την αρτηριακή πίεση: Όπως αναφέρεται σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα, οι συχνές αγκαλιές συνδέονται άμεσα με την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Η σωματική επαφή με κάποιο άλλο πρόσωπο, όταν δίνετε ή δέχεστε μια αγκαλιά, μειώνει την αρτηριακή πίεση. Ενεργοποιούνται οι υποδοχείς γνωστοί ως αιμοσφαίρια, τα οποία βρίσκονται στο δέρμα και στέλνουν σήματα μέσω των νεύρων. Αυτό κάνει το σώμα να αισθάνεται περισσότερο προστατευμένο. Ο καρδιακός ρυθμός σταθεροποιείται και η αρτηριακή πίεση επιστρέφει στα φυσιολογικά της επίπεδα.
 7. Προλαμβάνουν τα εμφράγματα: Η καθημερινή δόση αγκαλιών προστατεύει την καρδιά βοηθώντας τη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού και της ροής του αίματος. Οι άνθρωποι που δεν αγκαλιάζονται τόσο συχνά είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν κάποιο καρδιακό νόσημα και να παρουσιάσουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό. Μέσα από την αγκαλιά αυξάνονται τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα που βοηθά την καρδιά να λειτουργεί κανονικά.
 8. Συμβάλλουν στη βελτίωση του νευρικού συστήματος: Η χαλαρωτική επίδραση μιας αγκαλιάς όχι μόνο προσφέρει οφέλη στην υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος, αλλά και στο νευρικό μας σύστημα. Όταν δίνουμε ή δεχόμαστε αγκαλιές αρκετές φορές την ημέρα, τα νεύρα μας χαλαρώνουν και προλαμβάνονται τα αρνητικά συναισθήματα που περιπλέκουν τη ζωή μας.
 9. Δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς: Ο τελευταίος και καλύτερος λόγος στην λίστα μας, για τον οποίο πρέπει να αγκαλιάζεστε συχνά, είναι οι ισχυροί δεσμοί ανθρώπων που δημιουργούνται από μία αγκαλιά. Η γλώσσα του σώματος είναι βασικός παράγοντας για τις ευτυχισμένες σχέσεις. Τα ζευγάρια που αγκαλιάζονται, μοιράζονται έναν πιο ισχυρό δεσμό που τους επιτρέπει να αισθάνονται πιο ασφαλείς και αγαπητοί.
Αγκαλιά: Η αξία και οι θεραπευτικές της ιδιότητες.
Πηγή εικόνας: Pinterest

Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικιά μας θα ‘ναι…

Και ναι, όλα τα παραπάνω είναι ικανά να μας πείσουν για την αξία της αγκαλιάς στη ζωή μας. Σχεδόν ένα χρόνο τώρα, ζούμε με το φόβο πως αν αγκαλιάσουμε κάποιον ίσως του μεταδώσουμε τον ιό και κάτι τέτοιο μπορεί να του στοιχίσει. Η αγκαλιά απέκτησε άλλο νόημα και αποτελεί ένα ακόμα δεδομένο που πλέον συνειδητοποιήσαμε πως δεν είναι και τόσο. Λίγη υπομονή ακόμα. Θα έρθει η στιγμή που θα αγκαλιαστούμε τόσο σφικτά που όλα μας τα σπασμένα κομμάτια θα κολλήσουν. Και όταν όλα γίνουν όπως πριν να μην ξεχάσουμε να αγκαλιάζουμε τους ανθρώπους μας καθημερινά, να δείχνουμε την αγάπη μας με αυτή την όμορφη και ζεστή πράξη. Και να θυμόμαστε τα οφέλη της για την υγεία μας. Έως τότε ας κρατήσουμε ζεστή την αγκαλιά μας για όταν έρθει εκείνη η ώρα.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης  Το πρώτο διαστημικό ξενοδοχείο έρχεται το 2027

Είμαι η Έλενα. Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στο Ηράκλειο Κρήτης, απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου γράφω για να εκφράζω όλα όσα δεν μπορώ να πω. Ελευθερία για εμένα είναι να αποτυπώνω συναισθήματα και σκέψεις στο «χαρτί». Η μουσική και τα βιβλία με μαγεύουν. Δηλώνω αθεράπευτα ρομαντική και πειθαρχημένη. Στόχος μου είναι να κάνω πράξη το μότο ''If you can dream it , you can do it!''

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

βουνό ή θάλασσα;

Είσαι τύπος του υψομέτρου ή του υγρού στοιχείου;

Ο όρος διακοπές, ανεξαρτήτως διάρκειας, ορίζεται διαφορετικά για τον καθένα.
Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός