6 αγαπημένοι ελληνικοί live δίσκοι που ξεχωρίσαμε

Πηγή φωτογραφίας: kathimerini.gr

Ζούμε στην εποχή που, πλέον, κυριαρχούν οι ψηφιακές πλατφόρμες μουσικής, που καθιστούν πιο εύκολη την εύρεση κάποιου τραγουδιού, ή και κάποιου δίσκου ακόμα.

Παρόλα αυτά, με τις ψηφιακές πλατφόρμες τύπου Spotify να κυριαρχούν, παρατηρείται μείωση στην κυκλοφορία κάποιων Live δίσκων από τους τραγουδιστές, όπως γινόταν κάποτε, που ηχογραφούσαν κάποια συναυλία τους ή μια εμφάνιση τους στο εκάστοτε νυχτερινό κέντρο, ή ακόμα και να συλλέγουν τραγούδια που ερμήνευσαν στο νυχτερινό κέντρο που εμφανίζονταν.

Εγώ, λοιπόν, για εσάς, σήμερα, έχω επιλέξει τους 6 καλύτερους, ελληνικούς, live δίσκους που έχουν κυκλοφορήσει, και έχουν αγαπηθεί από τον κόσμο. Μια συλλογή δίσκων που γνωρίζω πολύ καλά, μιας και η παιδική μου ηλικία περιείχε σε μεγάλο βαθμό το άκουσμα αυτών των ηχογραφήσεων!

Φορέστε ακουστικά, και ετοιμαστείτε να κάνουμε μαζί, αυτό το ταξίδι!

Advertisements
Ad 14

1) Νίκος Μακρόπουλος ‘Live’ 

Ξεκινάμε με το αγαπημένο μου και, κατ’ έμε, τον καλύτερο live δίσκο, που έχει τον τίτλο ‘Νίκος Μακρόπουλος Live‘.

Πηγή φωτογραφίας: YouTube.com

Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 2005, και περιλαμβάνει την ζωντανή ηχογράφηση του προγράμματος του Νίκου Μακρόπουλου στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στο μαγαζί ‘Ρόδον Live’. Ένας διπλός, ζωντανός, δίσκος, που αποτελεί για μένα την καλύτερη επιλογή για όποιον θέλει να ακούσει μπουζούκια!

Οι ερμηνείες είναι άψογες, ενώ η ορχήστρα στέκεται επάξια δίπλα στον Μακρόπουλο, δίνοντας και εκείνη το δικό της παλμό (ειδική μνεία στον Τζαμάλ).

Το cd περιέχει πάνω από 100 (!) τραγούδια, με ένα συγκεκριμένο ποτ πουρί να μένει χαραγμένο στη μνήμη των ακροατών, και να επιλέγεται, πολλές φορές, από αθλητές, όταν παίρνουν κι εκείνοι μικρόφωνο να τραγουδήσουν.

Διαβάστε επίσης  Η επιστήμη εξηγεί πώς οι τραγουδιστές της metal δεν καταστρέφουν τις φωνητικές χορδές τους
Πηγή φωτογραφίας: YouTube.com

Να αναφέρω, πάντως, ότι στο δεύτερο μέρος, συναντάμε και 8 νέα τραγούδια, από τα οποία ξεχωρίζουν τα: ‘Καιρός να Φύγω‘, ΄΄Αψυχο Χαρτί‘ και, φυσικά, η μεγάλη επιτυχία ‘Κόπηκα στα Δυο‘.

2) Σπύρος Σπυράκος / Γιώργος Δασκουλίδης Live

Συνεχίζουμε, λοιπόν, με το δίδυμο Σπύρος Σπυράκος και Γιώργος Δασκουλίδης!

Πηγή φωτογραφίας: greekcity.com

Εμείς οι νεότεροι γνωρίσαμε τον Σπύρο Σπυράκο μέσα από τη συμμετοχή του στο 21ο επεισόδιο του ‘Κωνσταντίνου κι Ελένης‘. Η αλήθεια, είναι, όμως, ότι ο Σπύρος Σπυράκος έγραψε χιλιόμετρα στις πίστες, κυρίως ως δίδυμο με τον Γιώργο Δασκουλίδη.

Η συνεργασία τους, λοιπόν, έφερε το 2006 το ζωντανό δίσκο ‘Σπύρος Σπυράκος / Γιώργος Δασκουλίδης Live‘, το οποίο αποτελεί ένα cd που μου έχει μείνει χαραγμένο στο μυαλό από μικρό παιδί.

Ένας δίσκος που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλους, ζωντανά, ηχογραφημένους δίσκους, μιας και αποτελεί ένα cd με τρομερές ερμηνείες, όπως επίσης με μια τρομερή ορχήστρα να συνοδεύει επάξια τους  δύο τραγουδιστές!

Πηγή φωτογραφίας: alter-info.gr

Ο δίσκος είναι γεμάτος από δικές τους επιτυχίες, αλλά και από άλλους τραγουδιστές, που δένουν αρμονικά, και που αξίζουν να υπάρχουν στη συλλογή μας!

3) Νότης Σφακιανάκης – Νύχτες Μαγικές

Σεζόν 2006-2007. Ο Νότης Σφακιανάκης εμφανίζεται για 3η συνεχόμενη σεζόν στο νυχτερινό κέντρο ‘Έναστρον’, χαρίζοντας μας, την ίδια περίοδο, το διπλό, ζωντανό δίσκο ‘Νύχτες Μαγικές’.

Πηγή φωτογραφίας: YouTube.com

Ο δίσκος περιέχει παλιές και νέες του επιτυχίες (όπως πχ το ‘Πάρ’ Τον Δρόμο‘), όπως επίσης μεγάλες επιτυχίες άλλων τραγουδιστών, σε ένα διπλό cd που ο Νότης καταθέτει τη ψυχή του, χαρίζοντας ένα δίσκο που αξίζει να έχουμε στα ράφια μας!

Διαβάστε επίσης  Οι Skelters live στην Κατερίνη
Πηγή φωτογραφίας: e-katastima.com

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο τραγούδι, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, θα παραθέσω το τραγούδι ‘Δεν Έχει Μάθει Ν’ Αγαπάει‘, στο οποίο η ορχήστρα δίνει, πραγματικά, ‘ρέστα’.

4) Δημήτρης Μητροπάνος – Τα Τραγούδια της Ζωής Μου

Σεπτέμβριος 2009. Ο Δημήτρης Μητροπάνος αποφασίζει να δώσει την πρώτη του, προσωπική, συναυλία, χαρίζοντας μας ένα πολύ όμορφο, ζωντανό, δίσκο.

Πηγή φωτογραφίας: Discogs.com

Ο δίσκος ηχογραφήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009, στη συναυλία που είχε δώσει ο Δημήτρης Μητροπάνος στο Ηρώδειο, χαρίζοντας μας απίστευτες ερμηνείες, τις οποίες μπορούμε να ακούσουμε και στο cd!

Ερμηνείες όπως αυτές στο τραγούδι ‘Άκου’, κάνουν τον ακροατή να ανατριχιάζει, ειδικά αν σκεφτούμε ότι εκείνη την περίοδο, ο Μητροπάνος ήταν καταβεβλημένος από την περιπέτεια υγείας που περνούσε.

Πηγή φωτογραφίας: tralala.gr

Αν έπρεπε, πάντως, να ξεχωρίσω κάποιο τραγούδι, ίσως αυτό να ήταν το ‘Δύο Νύχτες / Αλίμονο‘, στο οποίο δε θα κάνω κάποιο σχόλιο. Θα αφήσω, αντιθέτως, τον Μητροπάνο να μιλήσει για μένα.

5) Νότης Σφακιανάκης – ΧΧΧ Ενθύμιον

Ερχόμαστε στο 1999, και στον 7 φορές (!) πλατινένιο δίσκο, ‘ΧΧΧ Ενθύμιον‘.

Πηγή φωτογραφίας: YouTube.com

Ό,τι και να πω γι’αυτό το δίσκο θα είναι λίγο. Να μιλήσω για το τραγούδι ‘Γύφτισσα Μέρα‘; Να μιλήσω για το τραγούδι ‘Ναυάγια‘; Είναι ένας δίσκος με πολύ όμορφες εκτελέσεις τραγουδιών, σε μια περίοδο που ο Νότης θεωρούταν ‘βασιλιάς της νύχτας’, με τον ίδιο να εμφανίζεται, για 3 άκρως επιτυχημένες σεζόν, στο μαγαζί ‘REX’.

Πηγή φωτογραφίας: YouTube.com

Αξιοσημείωτο έχει μείνει, πάντως, και το επεισόδιο 36 της σειράς ‘Κωνσταντίνου και Ελένης’, που ο Νότης εμφανίζεται στην τηλεόραση να ερμηνεύει το τραγούδι ‘Η Μπαλάντα του Κυρ Μέντιου’, που βρίσκεται και στο δίσκο.

Διαβάστε επίσης  Τα τραγούδια της καραντίνας μου: Ημέρα πέμπτη

6) Βασίλης Καρράς / Νίκος Μακρόπουλος – Teatro Live

Και συνεχίζουμε με άλλο ένα επιτυχημένο δίδυμο, τους αγαπημένους Βασίλη Καρρά και Νίκο Μακρόπουλο!

Πηγή φωτογραφίας: YouTube.com

Ό,τι αρχίζει με χαρά, τελειώνει με Καρρά λέει ο λαός, κι έτσι, δε θα μπορούσε να λείπει από τη συλλογή ο Βασίλης Καρράς!

Το 2012, κυκλοφορεί ο διπλός, ζωντανός δίσκος ‘Teatro Live’, που ηχογραφήθηκε τη σεζόν 2011-2012 στο νυχτερινό κέντρο ‘Teatro’. Σε αυτό το δίσκο, οι Καρράς και Μακρόπουλος μας ταξιδεύουν με τη φωνή τους και τα αγαπημένα μας τραγούδια, όπως πχ το ‘Απόψε χωρίζω‘ και το ‘Μοίρασε τα‘.

Είναι ένας δίσκος που δε πρέπει να λείπει από κανένα ράφι, μιας και το cd αποτελεί μια must επιλογή!

Πηγή φωτογραφίας: iscreta.gr

Η μουσική, λοιπόν, είναι έτοιμη! Και όπως είπαμε, φορέστε ακουστικά, και ετοιμαστείτε για ένα όμορφο ταξίδι. Αξίζει και με το παραπάνω.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Snatch

Snatch: Η αυθεντικότητα της cult

To Snatch είναι μία αστυνομική κωμωδία του 2000, σε σενάριο

Οδηγός για Αυθεντικό Fashion Tourism

Mε τον όρο «τουρισμός μόδας» (fashion tourism) γίνεται αναφορά σε