Η μπλε μουσική απόχρωση της Joni Mitchell

Η Καναδή καλλιτέχνης Joni Mitchell συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της μουσικής ιστορίας. Αποτελεί εξέχουσα προσωπικότητα στο μουσικό χώρο της rock, folk και της  jazz. Ένας ήπιος και συνεσταλμένος χαρακτήρας, με κύριο χάρισμα τον εκλεπτυσμένο στίχο της και την γλαφυρή φωνή της.

Το άρτιο της άλμπουμ Blue (1971) στάθηκε εξ αρχής σημείο αναφοράς στο χαρακτήρα της, την μουσική της αξία, αλλά και τα κρυφά της συναισθήματα εντός των τραγουδιών. Έως το 1967, η Joni Mitchell είχε ήδη αποσπάσει κολακευτικά λόγια για το μουσικό της ταλέντο ως folk καλλιτέχνης, με το μουσικό κοινό να την παρομοιάζει με μία ακόμη λαμπρή τραγουδοποιό της εποχής, την Joan Baez. Από εκείνη και έπειτα, η νεαρή ξανθιά γλυκύτατη γυναίκα έστρεψε τον εαυτό της στη δημιουργία δικών της έργων και στην εξωτερίκευση συλλογισμών της, προερχόμενοι από έντονα προσωπικά βιώματα που έμελλαν να αποτυπωθούν στο αισθαντικό προαναφερθέν άλμπουμ, το Blue.

Joni Mitchell
www.iheartradio.ca

Η διαμόρφωση του διαχρονικού άλμπουμ Blue, με βάση την επιθυμητή μελωδία και τις επικρατούσες μουσικές νόρμες της εποχής.

Η ίδια θεωρούσε ιδιαίτερα ελκυστική την canción melódica, η οποία αναφέρεται συχνά ως light music. Η συγκεκριμένη μελωδία προερχόταν κυρίως από τους λαούς της Ισπανόφωνης Αμερικής, μέσω της οποίας η Joni Mitchell προσάρμοσε το μουσικό της στυλ, την ηχώ και την κατεύθυνση προς το είδος της μπαλάντας. Ωστόσο, προχώρησε σε πιο δραστική αλλαγή στους στίχους της, συγκριτικά με το σύνηθες ευθύ και απλοϊκό κείμενο της canción μελωδίας. Αντιθέτως, εστίασε κυρίως σε πρωτότυπο και πιο περιγραφικό storytelling, ένα δηλαδή ευφυέστατο τότε δημιούργημα του τροβαδούρου Bob Dylan. Με αυτό τον τρόπο, η Joni ακολούθησε μία προσωπική αφήγηση στα τραγούδια της. Χαρακτηριστικό στοιχείο που διακρίνουμε σε αρκετά tracks του Blue άλμπουμ, όπως τα River, A Case of You, All I Want, Little Green κ.λ.π.

Διαβάστε επίσης  Stone Sour με νέο υλικό

Για τη δημιουργία μερικών εκ των προαναφερθέντων τραγουδιών, η Joni Mitchell χρησιμοποίησε το μουσικό όργανο σαντούρι (mountain dulcimer), με το οποίο η ίδια ανακάλυψε το 1969 την ευχέρεια που της πρόσδιδε στην σύνθεση τραγουδιών.

Η εύκολη χρήση ενός σαντουριού, ακουμπώντας το απλά στα πόδια, διευκόλυνε την Mitchell. Το συγκεκριμένο όργανο αποτέλεσε το συνοδευόμενο μέσο στις περισσότερες δημιουργίες της στο Blue. Με τη βοήθεια του εύχρηστου σαντουριού, η ίδια βελτίωσε αργότερα και την τεχνική της στην ακουστική κιθάρα. Συνειδητοποίησε πως το στυλ της άλλαξε ραγδαία έπειτα από την γνωριμία της με το σαντούρι. Το έγχορδο όργανο λοιπόν, θα αποτελούσε μία περιστασιακή αντικατάσταση της κιθάρας.

Επιπλέον, μία αναλλοίωτη ανάμνηση προέρχεται από την επίσκεψη της Joni Mitchell στην Ελλάδα. Στο μακρινό 1969 επί δυσμενών συνθηκών στο πολιτικό και κοινωνικό βίο του κράτους, η καλλιτέχνης βρέθηκε στη Κρήτη με τον τότε αγαπητό της Cary Raditz. Από τον ίδιο μάλιστα εμπνεύστηκε τη γραφή του τραγουδιού Carey, όταν η ίδια τότε αντιπροσώπευε την έννοια των χίπις στα Μάταλα Ηρακλείου. Σε αυτό το συγκεκριμένο τραγούδι συνοδευόμενο από το σαντούρι, η Joni το αφιέρωσε στον ίδιο για χάρη της συντροφικότητας του.

Η δημιουργία του άλμπουμ σύστησε μία ευαλωτότητα της Joni Mitchell, αλλά και έναν χαρακτήρα της πιο ανθρώπινο και ειλικρινή. Οι ακροατές μάλιστα συμμερίζονταν την πρωτοεμφανιζόμενη μελαγχολία της. Συνθέσεις όπως το Blue ή Case of you, αποκάλυπταν προσωπικές της ανησυχίες. Το στενάχωρο τόνο της φωνής της λόγω μίας φιλικής, ρομαντικής σχέση με τον Graham Nash αφότου επήλθε το τέλος της. Ο καθένας λοιπόν, ήταν σε θέση να αντιληφθεί την ειλικρίνεια της Joni Mitchell μέσω του Blue άλμπουμ. Η ίδια μουσικά αποτύπωσε ανεξίτηλα τα συναισθήματα εκείνης της ανέμελης εποχής, αλλά και την αναζήτηση μετέπειτα μίας βαθύτατης προσωπικής ισορροπίας.

Διαβάστε επίσης  Ο Max και o Iggor Cavalera το Νοέμβριο στην Αθήνα.
ultimateclassicrock.com

Η αιφνίδια αλλαγή του ύφους της στο άλμπουμ Blue, φόβος για υπερβολική έκθεση των συναισθημάτων της.

Η ευάλωτη πλευρά της ίσως της προξενούσε εμπόδια στις διαπροσωπικές της σχέσεις, αλλά και στην επικοινωνία της με το ακροατήριο. Το παράδοξο όμως με την Joni Mitchell υπήρξε η συνεχής διάθεση εκ μέρους της να εξελίσσεται από πλευράς μουσικού επιπέδου. Σε οποιαδήποτε ψυχική κατάσταση κι αν βρέθηκε, ήταν μία μουσικός που τόλμησε να γνωρίσει κι άλλα είδη μουσικής εκείνη την περίοδο. Μετά την αξιέπαινη ευχέρεια στη folk μουσική, όπως και στη rock αντίστοιχα, ήλθε και η γνωριμία της με την jazz, η οποία τράβηξε το ενδιαφέρον της.

Η αναπτυσσόμενη σχέση της Joni Mitchell με διάφορα άλλα μουσικά ρεύματα την καθιστούσε σε μία ατέρμονη πορεία. Δίχως παύση στην ανακάλυψη πτυχών του ταλέντου της. Η ενασχόληση με διάφορα είδη, της πρόσφερε τη δυνατότητα να παραμένει μία διαχρονική μουσικός. Ουδέποτε έβαλε τέλος στις καλλιτεχνικές της αναζητήσεις, ενώ η ιδέα της αδιάκοπης εξέλιξης επέφερε και οφέλη όσον αφορά στην πολύπλευρη ολοκλήρωσή της. Η Joni Mitchell ακόμη και σε σύντομα διαλείμματα τη μουσική, κατόρθωνε να εκφράζεται μέσα από τις εικαστικές της ικανότητες. Είχε τον τρόπο να διοχετεύει την έμπνευση της είτε στη γραφή των στίχων είτε στο άπλωμα χρωμάτων στο καμβά.

Απόφοιτος Γερμανικής Φιλολογίας ΑΠΘ. Σκιτσογράφος και εθισμένος με το rock n' roll. Στα χνάρια του πατέρα μου ακούγοντας Beatles και Bob Dylan. Αγάπη το βινύλιο και μεγάλος σινεφίλ. Λατρεία οι εποχές των 50', 60' και το "més que un club".

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.