K-Pop: Το σκοτάδι πίσω από τη λάμψη των ποπσταρς

21 Μαρτίου 2021

Δεν είναι εύκολο να είσαι ποπσταρ. Αυτό είναι γνωστό. Αλλά είναι εξαντλητικά απαιτητικό να είσαι ποπσταρ στη Νότια Κορέα, εκπροσωπώντας την K-pop, την ολοένα και πιο αναγνωρίσιμη τάση στη σύγχρονη παγκόσμια μουσική. Για να είμαστε ειλικρινείς, η σπουδαιότητα της τελειότητας στη Νότια Κορέα δε μας έριξε από τα σύννεφα. Τα πρότυπα ομορφιάς στη χώρα έχουν ξεπεράσει σε απαιτήσεις και τα πιο εξελιγμένα φίλτρα του ίνστα και, δυστυχώς, στη Νότια Κορέα δεν αστειεύονται ούτε με την πειθαρχία, ούτε με την επιβολή αυτής ούτε με την αποδοχή των διαφορετικών.

Αρχικά για να γίνει μέλος της K-Pop κοινότητας πρέπει να εκπαιδευτείς. Ας αναλύσουμε την πειθαρχία στο στρατό της Νότιας κορέας σε άλλο άρθρο, αλλά πάνω κάτω δεν απέχουν και πολύ οι τακτικές εκπαίδευσης ενός στρατιώτη με έναν ποπσταρ. Η εκπαίδευση ξεκινά νωρίς, γύρω στα 13 και οι κανόνες είναι αυστηροί και απαράβατοι. Οι εκπαιδευόμενοι ποπσταρς τραγουδούν και χορεύουν από το πρωί ως το βράδυ, σχεδόν νηστικοί. Το βάρος παίζει καθοριστικό ρόλο για τους Κορεάτες, και η εκπαίδευση συνεχίζεται ακόμα κι αν οι μικροί έφηβοι λιποθυμούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπρόσθετα, όσοι δεν πληρούν τα κορεάτικα πρότυπα ομορφιάς πρέπει να υποβληθούν σε πλαστικές επεμβάσεις, ενώ όσοι είναι gay πρέπει να το κρύψουν. Τι παράδοξο τόσο ψέμα για κάτι τόσο αληθινό όσο η μουσική.

Οι εκπαιδευόμενοι ποπσταρς, για όσο διαρκεί η εκπαίδευσή τους δεν βγαίνουν, δεν έχουν σχέσεις και δεν επισκέπτονται την οικογένειά τους. Τώρα αρχίζει και θυμίζει περισσότερο το στρατό με τη μόνη διαφορά πως ο στρατός θα σε βγάλει σίγουρα στρατιώτη. Στις ακαδημίες της K-Pop το πιθανότερο είναι να βγεις όπως ήσουν αλλά με πολλά επιπλέον τραύματα ψυχικά και σωματικά. Οι πιθανότητες να καταφέρεις να μπεις σε ένα από τα γκρουπ είναι απειροελάχιστες. Αλλά τι συμβαίνει αν τελικά τα καταφέρεις;

Διαβάστε επίσης  Κουιντέτο Πνευστών Αίολος: "Η μουσική για εμάς είναι συναισθήματα, είναι δημιουργία, είναι τρόπος ζωής"

Η ζωή μέσα στο γκρουπ

https://www.naftemporiki.gr/

Συγχαρητήρια. Είσαι μέλος σε ένα K-Pop group. Η ζωή σου δε σου ανήκει πλέον. Μπορεί να τα πηγαίνεις σπουδαία και να βγάζεις αρκετά χρήματα αλλά δε σου ανήκουν. Άλλωστε η εκπαίδευση σου πως θα πληρωθεί; Το management του γκρουπ διαχειρίζεται τα έσοδα και παράλληλα πληρώνει το χρέος της εκπαίδευσης του εκάστοτε ποπσταρ. Τσάμπα πείνασες; Όχι, δα. Θα πληρώσεις κιόλας.

Επίσης πρέπει άμεσα να ξεχάσεις ποιος ήσουν. Πλέον θα πουλάς αυτό που θα σου πουν. Το ύφος, το styling, το χαρακτήρα ενός ρόλου και είναι σαφές και ξεκάθαρο πως η γνώμη σου δε μετράει. Φαντάσου λοιπόν πως πλέον είσαι εγκλωβισμένος σε ένα ρόλο, όχι για μια ταινία, αλλά για πάντα.  Καλό θα είναι να ξεχάσεις γενικά την έξω ζωή. Ραντεβού, συναναστροφές κτλ δεν χωράνε στην καριέρα και στους τρελούς ρυθμούς που ζουν οι ποπσταρς της Κορέας. Αλλά χωράνε σίγουρα στο ίδιο σπίτι, αφού, μάντεψε, μένουν όλοι μαζί.

Οι φανς

https://www.scmp.com/

Οι φανς της K-Pop είναι φανατικοί. Δε σε αγαπούν απλά. Σε δοκιμάζουν, σου κάνουν bullying και θεωρούν πως εν μέρει η ζωή σου τους ανήκει. Βέβαια αυτό είναι μία απόρροια του φανατισμού σε όλα τα επίπεδα αλλά εκεί στην Κορέα κάπου έχει ξεφύγει η κατάσταση. Η πίεση που δέχονται είναι άδικη, σκληρή και οδηγεί σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις. Κι εννοούμε τις πολύ δυσάρεστες μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Κάπου εκεί πρέπει να παρθούν μέτρα και να γίνουν πολιτικές κινήσεις έτσι ώστε οι K-Popstars να μπορούν απλά να υπάρχουν χωρίς το φόβο των φανατικών και κυρίως έξω από τα πρέπει της κορεάτικης κοινωνίας.

Διαβάστε επίσης  Ηλίας Αλειφτήρας – Ένας καλλιτέχνης που ήρθε για να μείνει

Η K-pop επηρεάζει εκατομμύρια κόσμου στον πλανήτη και αυτή τη στιγμή πρέπει να ακουστούν οι φωνές πίσω από αυτή. Φωνές που κατά πλειοψηφία ζητούν βοήθεια και προάγουν πρότυπα που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα συνιστούσαν αποφυγή. Την επόμενη φορά πίσω από το λαμπερό χαμόγελο της μουσικής βιομηχανίας και των ποπσταρς ίσως κρύβεται μία κραυγή βοήθειας. Οι κραυγές δεν είναι λαμπερές, δεν πουλάνε και δεν προάγουν το “τέλειο” . Αλλά ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν;

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:

K-Pop: Το σκοτάδι πίσω από τη λάμψη των ποπσταρς Αντλήθηκε από https://www.theguardian.com/global/2020/mar/29/behind-k-pops-perfect-smiles-and-dance-routines-are-tales-of-sexism-and-abuse (τελευταία πρόσβαση 16/3/2021)

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Επιστροφή στα θρανία λοιπόν!

Επιστροφή στα θρανία λοιπόν! Επιστροφή πίσω στα θρανία για μαθητές,
Νευρωνικό Δίκτυο

Νευρωνικά Δίκτυα: Επίδραση στην Τεχνητή και Φυσική Νοημοσύνη

, Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από περίπου 100 δισεκατομμύρια νευρώνες