Ζωή Λιαντράκη: “Σαν τραγούδι της ψυχής”

Είναι κάποιες φωνές που γεννήθηκαν για να μας ταξιδεύουν. Η Ζωή Λιαντράκη έχει αυτό το χάρισμα και μας μεταφέρει με τη λυρικότητα της ερμηνείας της σε τόπους πλημμυρισμένους με νότες. Οπλισμένη με ταλέντο μας συστήνεται με τον αέρα όχι μιας πρωτοεμφανιζόμενης, αλλά ως μιας θαρραλέας ερμηνεύτριας που πιστεύει πολύ σε ότι κάνει και πατάει με σιγουριά στα σκαλοπάτια προς την καταξίωση. Η Ζωή Λιαντράκη στο Maxmαg.

Επιμέλεια συνέντευξης: Ντέμη Ρούσσα

Ζωή καλώς ήρθες στο MaxMag. Έρχεσαι δυναμικά με τέσσερα νέα τραγούδια σε συνεργασία με τη Real Music. Μίλησε μας για αυτή τη συνεργασία.

Λίγες μέρες πριν κυκλοφόρησε το νέο μας τραγούδι με τίτλο “Σαν τραγούδι της ψυχής” σε μουσική της υπέροχης Κωνσταντίας Κατσιάμπα και σε ποίηση της εξαιρετικής Γιώτας Γερογιώργη. Ένα τραγούδι με άρωμα Κρήτης καθώς το κύριο όργανο της ενορχήστρωσης είναι η Κρητική λύρα. Ο Ιάκωβος Πατεράκης είναι εκείνος ο Κρητικός καλλιτέχνης που με τις μαγικές του δοξαριές μας ταξιδεύει. Το “Σαν τραγούδι της ψυχής” έχει λυρισμό αλλά και έντονο το στοιχείο του πάθους. Μιλά για την απουσία αγαπημένων προσώπων. Όταν σου λείπει ένας άνθρωπος που αγαπάς, λείπει ένα κομμάτι του εαυτού σου. Κι αυτό το κομμάτι δεν θα το αντικαταστήσει ποτέ κανένας από τους ανθρώπους που θα συναντήσεις στο υπόλοιπο της ζωής σου γιατί αυτό το πρόσωπο είναι εκείνο που συνέθεσε αυτό που είσαι σήμερα. Για τον λόγο αυτό το “Σαν τραγούδι της ψυχής” είναι για μένα ο προσωπικός μου φόρος τιμής στη δική μου μεγάλη απώλεια… στον μπαμπά μου…!!! Το “Σαν τραγούδι της ψυχής” περιλαμβάνεται στο digital CD single που περιέχει και τρία παλαιότερά κομμάτια μας. Και τα τέσσερα τραγούδια είναι σε μουσική της Κωνσταντίας Κατσιάμπα. Στα τραγούδια “Το δάκρυ της βροχής”, “Έχασα τις λέξεις” και το “Σαν τραγούδι της ψυχής”, οι στίχοι είναι της Γιώτας Γερογιώργη ενώ στο τραγούδι “Όπου θέλει ας βγει” οι στίχοι είναι της Ντέπης Χατζηκαμπάνη. Μελωδίες που θυμίζουν Ελλάδα ντυμένες με παραδοσιακούς και ηλεκτρικούς ήχους

 

 Όταν σου λείπει ένας άνθρωπος που αγαπάς, λείπει ένα κομμάτι του εαυτού σου.

Advertisements
Ad 14

 

«Σαν τραγούδι της ψυχής». Εσύ καταθέτεις ψυχή στα τραγούδια σου; Το κοινό πως την εισπράττει;

Κάθε τραγούδι για μένα είναι μία κατάθεση ψυχής. Είναι ο τρόπος που μπορώ να εκφράζω τα συναισθήματά μου. Είτε αυτό είναι χαρά, είτε είναι λύπη, είτε είναι πάθος, είτε είναι θυμός, πάσης φύσεως συναίσθημα για μένα εκφράζεται μέσα από τα τραγούδια μου. Φυσικά το μοίρασμα αυτό των συναισθημάτων μου, το κοινό το εισπράττει με περίσσια αποδοχή. Αυτή η αποδοχή μου δίνει και τη δύναμη να συνεχίζω να μοιράζομαι την ψυχή μου και την αλήθεια μου.

Διαβάστε επίσης  Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης: «Από το νέο ελληνικό θέατρο λείπει η χρηματοδότηση, η μάχη είναι άνιση»

 

Προσωπικό αρχείο Ζωής Λιαντράκη

Πως αντιλαμβάνεσαι τη διαφορά ανάμεσα στη μελοποιημένη ποίηση και τη στιχουργική σε ένα τραγούδι;

Με τον όρο μελοποιημένη ποίηση θεωρείται το ποιητικό κείμενο που έχει εκδοθεί σε βιβλίο ή σε κάποιο λογοτεχνικό περιοδικό. Η στιχουργική είναι οι στίχοι που μας φιλοδωρούν οι στιχουργοί είτε γράφονται στίχοι πάνω σε έτοιμη μελωδία είτε γράφεται μουσική πάνω σε στίχους δομημένους ειδικά για τραγούδι. Η επιτυχία της μελοποίησης εξαρτάται από την επιλογή του ποιήματος κι από τη στάση του συνθέτη απέναντι σε αυτό. Ο συνθέτης οφείλει να φτάσει στις ρίζες των λέξεων και να ταιριάξει νοήματα, συναισθήματα με τη μελωδία χωρίς να παραμορφώσει τις λέξεις για να επιβάλει τον δικό του ρυθμό. Ο διαχωρισμός ωστόσο στη μελοποιημένη ποίηση και τη στιχουργική δεν είναι εύκολα διακριτός, αφού γράφονται θαυμάσιοι στίχοι κι από τα δύο μέρη, τα οποία αντλούν το υλικό τους από το ίδιο βαθύ καθαρό πηγάδι της καρδιάς.

Είσαι μία αιθέρια παρουσία με λυρικότατη φωνή που ερμηνεύεις μοναδικά τα τραγούδια που σου έχουν εμπιστευτεί οι δημιουργοί. Μπορεί να σε ακούσουμε και σε τραγούδια με διαφορετικό ύφος;

Κάθε ερμηνευτής επιλέγει τα τραγούδια που τον εκφράζουν και μέσα από αυτά δημιουργεί τη δική του καλλιτεχνική ταυτότητα. Μέχρι τώρα δεν έχω τραγουδήσει τίποτα που να μη με εκφράζει, να μην το αγαπώ και που να μην έχει να δώσει κάτι στη δική μου καλλιτεχνική ταυτότητα. Δεν λέω ποτέ όχι σε κάτι καινούριο, αρκεί να είναι κομμάτι από εμένα. Αν ένα όμορφο τραγούδι έρθει στα αυτιά μου και κατακτήσει την καρδιά μου, ακόμα κι αν δεν ανήκει στο ύφος που μέχρι τώρα τραγουδώ θα το εντάξω κι αυτό στα δικά μου τραγούδια δίνοντάς του το ύφος που ταιριάζει σε μένα και στην δική μου ταυτότητα.

Διαβάστε επίσης  Μαρία Καπίρη: "Έχε το νου σου στο παιδί γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα"

Εσύ με τι μουσικά ακούσματα μεγάλωσες Ζωή; Ποια είναι εκείνα τα τραγούδια που σε ταξιδεύουν νοσταλγικά στο παρελθόν;

Τα δικά μου μουσικά ακούσματα ανήκουν σε μια μεγάλη και παράλληλα ευρεία γκάμα, καθώς περιλαμβάνει κλασικά ακούσματα όπως πρελούδια του Chopin, σονάτες του Beethoven και το Mozart, παραδοσιακά ακούσματα, όπως Κρητική μουσική μικρασιατικές μελωδίες και τραγούδια από όλη την Ελλάδα αλλά και πιο σύγχρονα ακούσματα από αγαπημένους μου καλλιτέχνες και ερμηνευτές. Τραγούδια της αγαπημένης μου ερμηνεύτριας Μαρινέλλας με ταξιδεύουν πραγματικά στο παρελθόν αφού άλλωστε ο θαυμασμός μου για εκείνη και το ερμηνευτικό της έργου ήταν και το κίνητρο να μπω στο μουσικό ταξίδι που από παιδί ονειρευόμουν.

Προσωπικό αρχείο Ζωής Λιαντράκη
Προσωπικό αρχείο Ζωής Λιαντράκη

Εκτός από ερμηνεύτρια έχεις σπουδάσει γεωπόνος ενώ εργάζεσαι και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας . Μίλησε μας για αυτή την ακαδημαϊκή σου πορεία. Είναι μία ακόμα αγάπη σου παράλληλα με το τραγούδι;

Η επιστήμη μου είναι ένα κομμάτι που αγαπώ πολύ και δεν σταματώ να το εξελίσσω. Πράγματι εργάζομαι στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ως ερμηνεύτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όπου με την εκπαιδευτική ομάδα του Μουσείου, σχεδιάζω αλλά και υλοποιώ προγράμματα για μικρά αλλά και για μεγαλύτερα παιδιά. Κι αυτό το κομμάτι το αγαπώ πολύ, καθώς είναι εξαιρετικά δημιουργικό και μαγικό η μετάδοση γνώσης σε αυτά .Άλλωστε τα παιδιά είναι ότι πιο όμορφο κι ότι πιο αγνό υπάρχει. Έχουν ειλικρίνεια, καθαρή ψυχή κι ανταποδοτικότητα σε ότι τους δώσεις. Νιώθω πραγματικά ευλογημένη που έχω τη δυνατότητα να συναναστρέφομαι με αυτά τα υπέροχα πλάσματα….τα παιδιά, τα παιδιά μας, που είναι η συνέχεια και η ελπίδα!

Ζωή ποιες θεωρείς πως είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας νέος καλλιτέχνης την εποχή των νέων πραγμάτων για τη μουσική; Και εννοώ το you tube, τις ελάχιστες παραγωγές δίσκων και την καθιέρωση του ίντερνετ.

Ποτέ ξανά δεν υπήρχε τόσο μεγάλη παραγωγή και δημοσίευση μουσικής όσο σήμερα. Το ίντερνετ διευκολύνει την πρόσβαση των καλλιτεχνών στην αγορά. Με την είσοδο στις ψηφιακές πλατφόρμες οι νέοι καλλιτέχνες έχουν τη δυνατότητα να αναδειχθούν. Ο κόσμος ακούει σαφώς λιγότερο ραδιόφωνο οπότε το διαδίκτυο είναι ο καλύτερος τρόπος για να κυκλοφορήσουν καινούρια κομμάτια και δίσκοι. Είναι ένας τρόπος να γνωστοποιήσεις εύκολα και γρήγορα τις πληροφορίες που θέλεις για τη δουλειά σου. Ένα σύγχρονο εργαλείο marketing & promotion που συμπληρώνει τη μεγάλη εικόνα του προωθητικού πλάνου ενός καλλιτέχνη.

Ομολογώ πως είμαι ένας άνθρωπος που λειτουργώ βασικά και κυρίως με το ένστικτό μου. Εκείνο είναι ο συμβουλάτοράς μου κι ο αρωγός μου.

Αν μπορούσες να ζήσεις σε μία άλλη εποχή είτε στο παρόν είτε στο μέλλον ποια θα ήταν αυτή. Τι ανυπομονείς να ζήσεις ή τι θα ήθελες να έχεις ζήσει;

Δεν βιάζομαι να ζήσω τίποτα, μου αρέσει να ζω το σήμερα και το τώρα χωρίς να σκέφτομαι το αύριο. Όμως πράγματι θα ήθελα πολύ να μπορώ να γυρίσω στο παρελθόν και να ζήσω όμορφες εποχές. Θα ήθελα να γυρίσω πίσω στις αρχές του 20ου αιώνα και να ζήσω από κοντά το «Καφέ Αμάν» και τα μικρασιάτικα τραγούδια από τη γέννησή τους. Αλλά και στο 1930 και στη «Μάντρα του Αττίκ», αλλά και πιο πρόσφατα στη δεκαετία του ΄60 και στις μπουάτ της Αθήνας. Πολλές φορές έχω σκεφτεί πως θα ήθελα να είχα μία μηχανή του χρόνου και να ταξιδεύω σε όλες τις μουσικές εποχές του παρελθόντος.

Διαβάστε επίσης  Το ατύχημα που επηρέασε βαθιά τον Jim Morrison
Προσωπικό αρχείο Ζωής Λιαντράκη

Ζωή ποιοι είναι οι άνθρωποι που εμπιστεύεσαι περισσότερο για τις αποφάσεις σου; Ακολουθείς το ένστικτό σου;

Ομολογώ πως είμαι ένας άνθρωπος που λειτουργώ βασικά και κυρίως με το ένστικτό μου. Εκείνο είναι ο συμβουλάτοράς μου κι ο αρωγός μου. Το εμπιστεύομαι τυφλά γιατί μέχρι σήμερα δεν με έχει προδώσει ποτέ… Σαφώς υπάρχουν κι άνθρωποι που εμπιστεύομαι την κρίση τους και ζητώ πάντα τις συμβουλές τους. Ένας από αυτούς τους ανθρώπους είναι και η Κωνσταντία Κατσιάμπα. Νιώθω πώς είναι η συνέχεια του ενστίκτου μου και η προέκτασή μου…

 Θα σε απολαύσουμε κάπου ζωντανά; Έχεις κάποια συνεργασία σε συζητήσεις;

Έχουν ήδη ξεκινήσει οι live εμφανίσεις μου εδώ στην πόλη μου στο Ηράκλειο της Κρήτης ,σε έναν πολύ όμορφο και ζεστό χώρο στη «Μικρή Βουλή». Υπάρχουν και σχέδια για εμφανίσεις ανά την Ελλάδα για να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας το “Σαν τραγούδι της ψυχής”. Ευχόμαστε οι συνθήκες να μας το επιτρέψουν και σύντομα να ξεκινήσει το μουσικό μας ταξίδι.

 

Βρείτε τη Ζωή εδώ στο facebook

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

L.A. Confidential

L.A. Confidential: Μια αψεγάδιστη noir ταινία

Το L.A. Confidential είναι μία νέο-νουαρ ταινία μυστηρίου του 1997,
all or nothing

All or Nothing: Το ακίβδηλο οικογενειακό δράμα του Mike Leigh

Το «All or Nothing» (ελληνιστί «Όλα ή Τίποτα») είναι ένα