Σαν χθες μου φαίνεται που η γιαγιά μου όταν τελείωνε η σκόνη κακάο, έριχνε κρυφά στο γάλα, το δικό μου και του αδερφού μου, μισή κουταλιά Nescafé. Η ευτυχία προσωποποιημένη! Ύστερα πάντοτε έβλεπα τους φραπέδες να πηγαινοέρχονται τα καλοκαίρια στο χωριό, όταν ο θείος και ο μπαμπάς το στρώνανε για τα καλά στο τάβλι. Ο ένας ήταν σκούρος κι ο άλλος πιο μπεζ. Αργότερα έκανα τον αποσυμβολισμό: ο ρόλος του γάλατος. Η εικόνα της μάνας μου να πίνει με τόση αφοσίωση την πρώτη γουλιά του ελληνικού και η μυρωδιά του που γέμιζε το σπίτι ήταν κι αυτή μέρος του σχεδίου. Γυμνάσιο θα ήταν όταν η πρώτη μου παραγγελία δόθηκε και λόρδωσα από περηφάνια. Για τρεις μέρες οι ταχυκαρδίες δεν λέγανε να εγκαταλείψουν. Λύκειο πια, παραγγέλναμε κρυφά καφέδες όταν είχαμε κενό και έτσι ομαλά ο καφές έγινε τρόπος ζωής.
Σκέφτομαι πότε να ήταν η πρώτη φορά που γεύτηκα την ίδια εθιστική γεύση της μουσικής. Οι επιστήμονες πιστοποιούν την ανάπτυξη των αισθήσεων της αντίληψης του ήχου αλλά και της γεύσης ήδη από την βρεφική ηλικία. Άραγε θυμόμαστε το πρώτο τραγούδι που ακούσαμε ποτέ στην ζωή μας; Παλιότερες έρευνες κάνουν λόγο για την την «βρεφική αμνησία», δηλαδή την απουσία μνήμης για γεγονότα που συνέβησαν πριν από την ηλικία των 3, ενώ πιο σύγχρονες μιλούν για πιθανή δυνατότητα αναμνήσεων εκείνης της ηλικιακής περιόδου. Πότε αρχίσαμε να διαμορφώνουμε την μουσική μας ταυτότητα; Τότε στα τέλη του δημοτικού χάρη στον μουσικό του σχολείου και ένα φεστιβάλ που συμμετείχαμε, συνέβη η πρώτη που επαφή με τον μεγάλο Μάνο Χατζιδάκι. Πολύ πιο νωρίς, η μουσική του ακορντεόν που με τόσο άγχος και συνάμα αγάπη αγκάλιαζαν (κυριολεκτικά) στα χέρια μου ίσως και να ήταν σαν την πρώτη γουλιά καφέ. Ήταν μελωδική και βαθμιαία. Όπως οι κλίμακες της γεύσης στην στοματική κοιλότητα όταν γεμίζει από ιχνοστοιχεία του καφέ, έτσι και οι νότες στο πεντάγραμμο, έτσι και η διαβαθμισμένη αντίληψη της ακουστικής αντίδρασης απέναντι σε ένα μουσικό κομμάτι.
Όλα αυτά τα αναφέρω για τον απλό λόγο πως τελικά δεν είμαι η μόνη που θέλησε να συνδυάσει δύο μεγάλες λατρείες, αυτή του καφέ και της μουσικής. Πριν λίγο καιρό κάνοντας μια μικρή έρευνα, συγκέντρωσα γύρω στα 100 τραγούδια που ή η βασική τους θεματική βασίζεται στον καφέ ή υπάρχει έστω μια μικρή αλλά σημαντική αναφορά για αυτόν στους στίχους. Μουσικές εικόνες φτιαγμένες από χαρμάνια του καφέ. Πόσο καλύτερα να φλερτάρει κανείς με το μυαλό σου;
Patty Larkin, Mike Doughty, Not Completely Blonde, Squeeze, Landon Pigg, Yvonne Lyon, Audrey L. & Éric B, Frazey Ford (Bob Dylan Cover), Michelle Featherstone, Frank Sinatra, The Cranberries, Mike & The Mechanics, Natalie Cole, Johnny Cash, Cream, Ella Mae Morse, Kate Bush, Blur, Red Hot Chili Peppers, U2, Garbage είναι μόνο κάποια από τα καλλιτεχνικά ονόματα που συναντώνται στον μουσικό περίπατο που πλέκει το εγκώμιο για τον καφέ. Στίχοι διακριτικοί που κάνουν την καρδιά σου να φτερουγίζει. Μικρές στιγμές που διαρκούν όσο η μικρότερη δυνατή συχνότητα του μουσικού tempo. Λέξεις τόσο οικείες για τους λάτρεις του καφέ που αναζωογονούν κάθε σωματικό κύτταρο και εξιτάρουν την φαντασία διεγείροντας τόσο τον εγκεφαλικό όσο και τον συναισθηματικό κόσμο του ακροατή.
Αν είσαι κι εσύ ένας από αυτούς τους τύπους που προϋπόθεση για να πατήσει στα αμφιθέατρα της σχολής ήταν ένα χάρτινο ποτηράκι με ζεστό καφέ. Αν τον χειμώνα απολαμβάνεις την συντροφιά του γαλλικού αχνιστού καφέ να σε περιμένει ανά πάσα στιγμή στην μηχανή. Αν «του φραπέ το καλαμάκι και το τέταρτο παγάκι είναι» όντως «καλοκαιρινό», όπως μας λένε οι Χατζηφραγκέτα. Αν έχεις πιει κι εσύ σφηνάκι espresso για να κάνεις την εργασία μέσα σε μια νύχτα και τελικά σου άρεσε περισσότερο απ’ ότι περίμενες. Αν έχεις κι εσύ φίλους να σου χτυπάνε τα κουδούνια για να σου προσφέρουν το cappuccino μέτριο χωρίς κανέλα που ξέρουν πόσο αγαπάς. Τότε θα σου πρότεινα να χουχουλιάσεις στο κρεβάτι σου ένα μεσημεράκι Κυριακής, να αγκαλιάσεις ερωτικά την ζεστή κούπα του αγαπημένου σου καφέ, ίσως να μην παραμελήσεις αυτές τις τελευταίες σελίδες του βιβλίου που διαβάζεις, και να τσεκάρεις την playlist (Travelling with coffee) παρακάτω.
Μια καλή ιδέα να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ. (29 Σεπτεμβρίου)