Πασχάλης Τόνιος: «Η μουσική και οι άνθρωποι της είναι μια θάλασσα που δεν έχει τέλος»

Πηγή εικόνας: αρχείο καλλιτέχνη / Ο μουσικός Πασχάλης Τόνιος

Ο Πασχάλης Τόνιος είναι μουσικός, συνθέτης  κι ερμηνευτής. Από μικρή ηλικία έχει μυηθεί στον χώρο της τέχνης τόσο μέσα από τις σπουδές του αλλά, και περισσότερο ίσως, από την διαρκή αναζήτηση και την απέραντη αγάπη στη μουσική. Ο Πασχάλης Τόνιος  έχει συνεργαστεί με όλους τους σημαντικούς  δημιουργούς του χώρου του αλλά, όπως μας λέει, το όνειρο δεν σταματά ποτέ. Η δισκογραφική του παραγωγή είναι μεγάλη και σπουδαία. Το ίδιο και οι ζωντανές του εμφανίσεις σε ιστορικούς χώρους τέχνης και πολιτισμού. Έργα του έχουν επίσης ερμηνεύσει μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής.

Ο Πασχάλης Τόνιος τον Σεπτέμβριο θα παρουσιάσει στο Ηρώδειο το έργο του «ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ ΣΥΓΝΩΜΗ» ποίηση και μουσική για την κλιματική αλλαγή. Για όλα αυτά και για πολλά άλλα μιλήσαμε με τον κ. Πασχάλη Τόνιο για το Maxmag.

Κ. Πασχάλη Τόνιο ποιος είναι ο ρόλος της τέχνης στη σημερινή κοινωνία;

H τέχνη είναι ο δρόμος της αυτοέκφρασης. Πάντα μας γοητεύει η μαγεία της, μας κάνει μαχητές και γενναίους, δυνατούς απέναντι στο φόβο και τον σκοταδισμό. Ο ρόλος της είναι να μας συγκινεί και να μας ψυχαγωγεί. Η τέχνη προάγει  το όνειρο, την ευαισθησία, την αλήθεια, το όραμα, την αγάπη, την ακεραιότητα, την γενναιότητα, δημιουργεί έναν κόσμο πιο κόσμιο, πιο ειλικρινή, πιο σιωπηλό αλλά συγχρόνως και πιο στεντόρειο. Η τέχνη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, ή τουλάχιστον να τον κάνει καλύτερο!

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στη μουσική και στο τραγούδι;

Δεν ξέρω τι με ώθησε στη μουσική και το τραγούδι! Μάλλον μια εσωτερική ανάγκη που εκδηλώθηκε από τα 7 μου χρόνια, καθώς μεγάλωνα θέριευε κι η αγάπη μου για τη μουσική. Τραγούδι με τους παιδικούς φίλους, μετά με μπάντες στην πατρίδα μου τις Σέρρες, στο ψαλτήρι της εκκλησιάς, σε χορωδίες, πειραματισμούς με διάφορα όργανα, ωδεία και σπουδές στη Θεσσαλονίκη κι αργότερα στην Αθήνα για να μυηθώ στα άδυτα της τέχνης. Είναι ένα αέναο ταξίδι που συνεχίζεται…

Advertisements
Διαβάστε επίσης  PioniGames: Με το παιχνίδι το παιδί μαθαίνει αβίαστα
Ad 14

Παρότι είμαστε σε χώρους πολιτισμού τα πράγματα πολλές φορές είναι απολίτιστα!

Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η πορεία σας στον χώρο;

Έχω συναντήσει εξαιρετικούς ανθρώπους που με στήριξαν αλλά παρόλα αυτά η πορεία μου στο χώρο ήταν και είναι δύσκολη. Δεν μου αρέσουν οι συμβιβασμοί, οι υποχωρήσεις και οι εκπτώσεις αξιών. Παρότι είμαστε σε χώρους πολιτισμού τα πράγματα πολλές φορές είναι απολίτιστα! Είμαι από τους χαρακτήρες που δεν κάνω πίσω, το άδικο με πεισμώνει πολύ και όχι μόνο δεν εγκαταλείπω άλλα προχωράω με περισσότερη δύναμη.

Κύριε Πασχάλη Τόνιο πώς είναι τα πράγματα σήμερα στην ελληνική μουσική σκηνή;

Σήμερα υπάρχει πληθώρα προτάσεων από καλλιτέχνες, νέα μουσικά ρεύματα, αναβίωση παραδοσιακών σκοπών, συμπράξεις διαφορετικών ειδών κι αυτό επιβεβαιώνει πως είμαστε ένας λαός μουσικόφιλος. Τραγουδάμε τον πόνο, την χαρά κι όλα τα συναισθήματα τα κάνουμε τραγούδι. Βέβαια η μουσική παραγωγή έχασε λίγο το ρυθμό της και την λειτουργική της αξία, λόγω διαφοροποίησης των εταιρειών, των μέσων αγοράς και πώλησή της, διαδίκτυο κλπ. Αλλά νομίζω μετά από κάθε αλλαγή υπάρχει μια περίοδος προσαρμογής. Είμαι αισιόδοξος όσο η τέχνη δεν εξυπηρετεί συμφέροντα και οικονομικά οφέλη .

Primary
Πηγή εικόνας: αρχείο καλλιτέχνη/ Εξώφυλλο του δίσκου «Στο φως της Ακρόπολης», Πασχάλης Τόνιος

Τι θα λέγατε σε έναν νέο άνθρωπο που θέλει να ακολουθήσει τον δρόμο της μουσικής επαγγελματικά;

Να διαβάσει, να αποκτήσει πρώτα σφαιρική εικόνα για τον κόσμο, να καλλιεργήσει το ταλέντο του με σπουδές και να θυμάται πως η μουσική θέλει αγάπη, σεβασμό, μεράκι. Η τέχνη της μουσικής και η κάθε μορφή τέχνης, θα πρέπει να υπηρετεί ηθικά τον άνθρωπο, την αισθητική, και το ωραίο!

Είμαστε πνευματικά παιδιά του Μίκη, όχι μόνο δεν μπορούμε να τον ξεχάσουμε αλλά τον κουβαλάμε μέσα μας…..

Κύριε Πασχάλη Τόνιο έχετε συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους σπουδαίους δημιουργούς της χώρας. Μιλήστε μας για αυτές τις εμπειρίες – συνεργασίες.

Οι εμπειρίες μου μέχρι τώρα, γιατί θεωρώ πως βρίσκομαι στα μέσα του δρόμου του ονείρου, είναι πολλές και πλούσιες, με γεμίζουν ικανοποίηση, παράλληλα και ευθύνη για το αύριο. Ο Μάνος Χατζιδάκις είναι αυτός που άκουσε τα πρώτα μου μουσικά θέματα, τα οποία στη συνέχεια και βραβεύτηκαν.

Διαβάστε επίσης  Ντο Δίεση: «Κάθε εποχή έχει ανάγκη τη δική της τέχνη»

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης που δουλεύαμε μαζί τότε στο «Περιβόλι του Ουρανού» εξήρε την φωνή μου λέγοντάς στον Μίκη Θεοδωράκη (όταν ο Μίκης ήταν υπεύθυνους Μουσικών Συνόλων στην ΕΡΤ), «ψηλέ!! σου φέρνω έναν έτοιμο τραγουδιστή!!» – πριν παρουσιάσω την συνθετική μου πλευρά). Ο Μίκης γέλασε με τον τρόπο που το είπε ο Γρηγόρης και του άρεσε!!

Έτσι ξεκίνησε η συνεργασία μας με αποτέλεσμα την έκδοση του έργου «ΤΑ ΛΑΪΚΟΤΡΟΠΑ» και εξελίχθηκε σε μια βαθιά φιλία.
Είμαστε πνευματικά παιδιά του Μίκη, όχι μόνο δεν μπορούμε να τον ξεχάσουμε αλλά τον κουβαλάμε μέσα μας….. Στη συνέχεια τα επόμενα χρόνια ήρθαν πολλές συνεργασίες .

Έχω μελοποιήσει εκατοντάδες ποιήματα και στίχους Ελλήνων και ξένων ποιητών (Ελύτη, Ρίτσου, Σεφέρη, Καβάφη, Παλαμά, Ρήγα Φεραίου, Καζαντζάκη, Σικελιανού, Βρεττάκο, Μαβίλη, Σουρή, Βάρναλη, Μυρτιώτισσας, Πολυδούρη. Επίσης Μπρεχτ, Kipling, Welt Wittman, Βίκτωρος Ουγκώ, Σατωβριάνδου, Πούσκιν, Λόρδου Μπάιρον, Σέλλεϋ, Βίλχελμ Μύλλερ, Γκάτσου, Λ. Παπαδόπουλου, Κατσούλη, Μπουρμπούλη, Αλιβιζάτου κ.α

Έχουν ερμηνεύσει έργα μου οι: MILVA, Γιώργος Νταλάρας, Ελένη Βιτάλη, Χρόνης Αηδονίδης, Γλυκερία, Μαίρη Λίντα, Δημήτρης Μπάσης, Γιάννης Κότσιρας, Βασίλης Λέκκας, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Κώστας Μακεδόνας, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ηλίας Κλωναρίδης, Μελίνα Ασλανίδου, Γιάννης Ζουγανέλης, Ελένη Δήμου, Αλίκη Καγιαλόγλου, Αναστασία Μουτσάτσου, Πέτρος Γαϊτάνος, Κώστας Θωμαΐδης, Ελένη Πέτα, Αρετή Κετιμέ, Δημήτρης Καβράκος (Βαρύτονος), Σόνια Θεοδωρίδου σοπράνο, Τζούλια Σουγκλάκου (υψίφωνος), Κωνσταντίνος Παλιατσάρας (τενόρος), Ζαχαρίας Καρούνης, Ασπασία Στρατηγού, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Μαρία Σουλτάτου κ.α

Ηθοποιοί οι: Κώστας Καζάκος, Νικήτας Τσακίρογλου, Κώστας Βουτσάς, Εύα Κοταμανίδου, Γιάννης Φέρτης, Γιάννης Βόγλης, Λάκης Λαζόπουλος, Γρηγόρης Βαλτινός, Μιχαηλίδης Ιεροκλής, Μάνια Παπαδημητρίου, Πέμυ Ζούνη, Φιλιππίδης Πέτρος, Χαϊκάλης Παύλος, Στέλιος Μάινας, Κατερίνα Λέχου, Κώστας Αρζόγλου ,Μιμή Ντενίση, Φιλαρέτη Κομνηνού, Σταύρος Ζαλμάς, Αλικάκη Μυρτώ, Ζουγανέλης Γιάννης, Λογοθέτης Ηλίας, Μπουρδούμης Αλέξανδρος, Πολυχρονίδη Μαριάννα, Σκιαδαρέσης Γεράσιμος, Δημήτρης Μακαλιάς, Ψυχράμη Αντιγόνη, Νίκος Βουρλιώτης, κα.
Οι Ολυμπιονίκες (διαβάζοντας ποιήματα): Κατερίνα Θάνου, Άννα Βερούλη, Φανή Χαλκιά, Χρήστος Παπανικολάου, Βούλα Πατουλίδου και Ιωάννης Μελισσανίδης.

Διαβάστε επίσης  Η ιστορία πίσω από 5+1 αγαπημένα Ελληνικά τραγούδια

Κ. Πασχάλη Τόνιο υπάρχει κάποια συνεργασία που ονειρεύεστε να έρθει;

Ναι, πάντα υπάρχουν συνεργασίες που ονειρεύομαι να κάνω , βγαίνουν νέα ταλαντούχα παιδιά και θέλω να συμπράξω μαζί τους. Η μουσική και οι άνθρωποι της είναι μια θάλασσα που δεν έχει τέλος και πάντα κάτι καινούργιο ανακαλύπτεις….

Υπάρχουν πράγματα στην επαγγελματική σας πορεία που δεν θα κάνατε ξανά;

Στα πρώτα μου βήματα για να καλύψω τα δίδακτρα των μουσικών σπουδών μου, δούλευα σε χώρους που δεν μ’ άρεσαν αισθητικά! Ευτυχώς ήταν μόνο για ένα χρόνο. Μετά οι πρώτες συνεργασίες, με Γιάννη Σπανό, Μανώλη Μητσιά, Αρλέτα, Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Δήμητρα Γαλάνη και Σταμάτη Κόκοτα, οι χώροι καθώς και το ρεπερτόριο που επέλεγα ήταν πάντα της αρεσκείας μου. Οπότε μπορώ να πω ότι θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό για τις προτάσεις και τις επιλογές που μπόρεσα να έχω.

Σήμερα τι αποτελεί έμπνευση για έναν μουσικό;

Έμπνευση αποτελούν οι μεγάλοι καλλιτέχνες που έγραψαν ιστορία στο χώρο μας, οι αγαπημένοι άνθρωποι που μας πλαισιώνουν, τα όνειρα που πάντα κυνηγάμε και το μεγαλείο της φύσης .

Κύριε Πασχάλη Τόνιο τι ονειρεύεστε για το μέλλον τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο;

Ονειρεύομαι να είμαι καλά στην υγεία μου την σωματική, την ψυχική και να τροφοδοτώ την πνευματική μου, να γράφω και να τραγουδάω αδιάκοπα. Ονειρεύομαι να κατανοήσουμε τον μικρό άνθρωπο και το μέγα σύμπαν.

Ποια είναι τα σχέδια για το καλοκαίρι που διανύουμε αλλά και για τον χειμώνα;

Το επόμενο διάστημα θα έχω μια νέα συνεργασία που θα συζητηθεί!!! Αυτό που μπορώ να πω μόνο τώρα, είναι ότι θα παρουσιάσω φέτος στο ΗΡΩΔΕΙΟ 18 Σεπτεμβρίου το έργο μου «ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ ΣΥΓΝΩΜΗ» ποίηση και μουσική για την κλιματική αλλαγή. Απλά νιώθω τυχερός που μπορώ να στείλω ένα τόσο επίκαιρο και παγκόσμιο  μήνυμα.

Κύριε Πασχάλη Τόνιο σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη κουβέντα.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Two Strangers Trying Not To Kill Each Other: Αγάπη σημαίνει

Το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους με τίτλο ”Two Strangers Trying Not
cowgirl

Cowgirl trend: Πως θα το ενταξεις στα καλοκαιρινά outfit

Το Cowgirl trend είναι ένα trend που έχουμε αγαπήσει μέσα