Moby | Ένας σύγχρονος χίπις αναρωτιέται αν είμαστε χαμένοι στον κόσμο όπως ο ίδιος

screen-shot-2016-10-19-at-12-52-05-640x417

Το μέγεθος και η ποιότητα του έργου του, μάλλον, είναι δύσκολο να καλυφθεί στην έκταση ενός κειμένου σαν κι αυτό αλλά, παρ’ όλα αυτά, αξίζει κανείς να πειστεί πως υφίστανται ανθρωπιστές  την σήμερον ημέρα και είναι στο χέρι μας να τους τοποθετούμε σε πρώτο πλάνο για να τους δίνουμε το κίνητρο να μην εγκαταλείπουν. Ο λόγος για τον Αμερικανό DJ, τραγουδιστή, τραγουδοποιό, μουσικό και φωτογράφο, Moby.

Για εσάς που δυσκολεύεστε να προσανατολιστείτε για το ποιος είναι, υπάρχει απάντηση. Αφενός η μετριοπάθεια του και η απόλυτα σωστή διαχείριση της δημόσιας ζωής του είναι ένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του και αφετέρου τον τελευταίο καιρό, το τραγούδι του “Are you lost in the world like me?” από τον τελευταίο του δίσκο “These Systems Are Failing” δεν έχει σταματήσει να παίζει στο ραδιόφωνο.

Αυτό το κομμάτι αποτέλεσε και το έναυσμα για να ψαχουλέψουμε την μουσική φιγούρα του Moby. Το συναντήσαμε στο 13ο album του που κυκλοφόρησε πρόσφατα (14 Οκτωβρίου 2016) με την υπογραφή της Little Idiot and Mute, ενώ οι λάτρεις του βινυλίου θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν τον δίσκο στην αγαπημένη τους μορφή στις 18 Νοεμβρίου. Είναι γεγονός πως για την ερμηνεία του τραγουδιού συνεργάστηκε για πρώτη φορά με την καλλιτεχνική μορφή The Void Pacific Choir. Το κομμάτι βαδίζει στα μουσικά μονοπάτια που είναι οικεία για τον Moby και με αυτό νοείται η τάση για την επιβίωση της electronic και techno μουσικής.

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Black is king: ένα οπτιακουστικό αριστούργημα από την Beyonce
Ad 14
DJing in New York in 1989.
DJing in New York in 1989.

Ο Moby έρχεται να διαδραματίσει τον ρόλο του υπερασπιστή στην ίσως κάπως υποτιμημένη πλέον μουσική αυτού του είδους. Δεν υπερπροσπαθεί, όμως. Κάνει απλά αυτό που ξέρει και αγαπά. Κερδίζει για ακόμα μια φορά μέσω της ιδεολογίας που επιθυμεί να προωθήσει μέσω της μουσικής του. Αν κάνετε ένα κόπο να δώσετε βαρύτητα στους στίχους του κομματιού, θα αντιληφθείτε ότι πρόκειται για ένα διακριτικά κομψό και λυρικό μανιφέστο της σύγχρονης εποχής. Η πληρότητα του νοήματός του επιτυγχάνεται, επιπλέον, με τα δύο video clips που έχουν κυκλοφορήσει ως συνοδευτικά του τραγουδιού. Το ένα με την παρουσία του ίδιου του ερμηνευτή και εν συνεχεία την ακολουθία ενός ανατριχιαστικά δομημένου φωτογραφικού υλικού  που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού, και το δεύτερο, που δικαιολογημένα χαρακτηρίστηκε ως «clip-γροθιά», με την προσφορά του σχεδιαστή κινουμένων σχεδίων Steve Cutts αποτελώντας ένα animation story που σίγουρα καλλιεργεί τον προβληματισμό για ένα θέμα που δεν είναι άγνωστο για την ανθρωπότητα, απλά αυτή συναινεί στην συμβατική εθελοτυφλία. Όσο το κεφάλαιο της τεχνολογίας, λοιπόν, κινείται συνεχώς σε τεντωμένο σχοινί πότε γέρνοντας προς τα θετικά και πότε προς τα αρνητικά, ο Moby φροντίζει να την χρησιμοποιεί προς όφελός του.

moby-2013

Σε γενικές γραμμές, όσον αφορά στη μουσική του, στο πέρασμα του χρόνου επιχείρησε να εντάξει ποικίλες διαφορετικές επιρροές. Συνεργάστηκε και εμπνεύστηκε από μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως Depeche Mode, The Chemical Brothers, The Prodigy, David Bowie, Metallica, Nas, Britney Spears και  Laura Dawn. Πρόσθεσε στη μουσική του κουλτούρα κατά καιρούς στοιχεία όπως alternative rock και γενικότερα πειραματίστηκε με τον ήχο του αλλά τίποτα δεν τον έκανε να απομακρυνθεί πολύ από τον κύριο κορμό του μουσικού του χαρακτήρα, αυτόν της electronic, techno, house και dubstep μουσικής. Αυτό είναι και το μοναδικό του style άλλωστε. Ενδιαφέρον έχουν τα βραβεία και οι υποψηφιότητες τους σε διάφορους καλλιτεχνικούς τομείς, εφόσον και η φωτογραφία είναι μια από τις ασχολίες του.

Διαβάστε επίσης  Tάσος Λούκος – single “ Το Χιτάκι Του Δίσκου "+ Official Video Clip ©

Το σημαντικό με τον 50χρονο Richard Melville Hall, καθώς αυτή είναι η πραγματική του ταυτότητα, είναι πως όλοι οι δρόμοι της καριέρας του και της ζωής του οδηγούν πάντα πίσω στα θεμέλια των «πιστεύω» του. Βρίσκει τον λόγο ύπαρξής του στον ακτιβισμό, τη φιλανθρωπία και τη συνειδητοποιημένη εκδοχή του veganism. Στις συνεντεύξεις του, δηλώνει πως είναι χορτοφάγος και ακτιβιστής 28 χρόνια και θυμάται πως η απαρχή συνέβη από όταν ήταν μόλις 10 ετών. Υπήρξε ουσιώδες το γεγονός πως οι γονείς του ήταν επίσης καλλιτέχνες και ο ίδιος χαρακτηρίζει τις ακτιβιστικές του ρίζες ως απόρροια της ανατροφής του από τους «προοδευτικούς διανοούμενους» γονείς του, οι οποίοι πάντοτε έδιναν βαρύτητα στους διαλόγους περί πολιτικής, σημειωτικής, τέχνης και αξιών που προσεγγίζουν την βελτιστοποίηση του κόσμου. Αυτήν ακριβώς την κοσμοθεωρία του ο Moby την εκφράζει και την αναπαράγει  με την μουσική του.

moby-7-1-2013-1

Το φιλανθρωπικό του έργο ξεκίνησε από τη βασική προσωπική του επιθυμία για την έμπρακτη προστασία των δικαιωμάτων των ζώων και έπειτα ενισχυόμενο από τις αρχές της προσωπικότητάς του, ολοκληρώθηκε με την ενεργή στάση του. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Μουσικής και Νευρολογικής Λειτουργίας (IMNF), μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας σχετικά με τη μουσική και τον εγκέφαλο και την ανάπτυξη κλινικών θεραπειών έτσι ώστε να επωφεληθούν οι άνθρωποι όλων των ηλικιών. Επί προσθέτως, στην ιστοσελίδα του MobyGratis.com παρέχει δωρεάν την μουσική του προκειμένου να συνδράμει στην ενίσχυση μη κερδοσκοπικών  οργανισμών, όπως η The Humane Society, MoveOn.org και Farm Sanctuary. Τέλος, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο “Gristle” σχετικά με την κατανάλωση κρέατος.

Διαβάστε επίσης  Τα top 5 hits 2000-2009 (Μέρος Β')

moby-2

Το συμπέρασμα δεν είναι άλλο από το ότι ο Moby είναι ένας σύγχρονος, ώριμος χίπις. Μιλά για την δημοτικότητά του και την επιτυχία του με μετριοπάθεια και κρατά low profile στα κοινωνικά δρώμενα ενώ αφήνει την ακτιβιστική δράση του να τον ανυψώσει στα μάτια μας. Πιστεύει στην τέχνη και στον ρόλο που δύναται να διαδραματίσει επιστρατεύοντας όλες τις επιμέρους πτυχές της προκειμένου να αφυπνίσει και να καλλιεργήσει την συνείδηση σε θέματα της ανθρώπινης φύσης. «Μου αρέσει να κάνω μουσική. Πραγματικά, δεν περιμένω κανέναν να την ακούσει. Και αν το κάνει, αυτό είναι υπέροχο.» Τα λόγια του είναι απόδειξη πως δεν χρειάζεται να μετατρέψει τη μουσική του σε αυτοσκοπό παρά την χρειάζεται για να εμπνέει τον προσωπικό του ιδεαλισμό, το οποίο και επιτυγχάνει με τις δημιουργίες του.

moby-live-at-the-fonda-tickets_10-02-13_17_524a1e0ee3c6c

 

Live με την συνοδεία της καταπληκτικής Laura Dawn.

Απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Βόλου (κι ακόμα απορώ γιατί). Από μικρή μου άρεσε να γράφω και γρήγορα ανακάλυψα ότι μου ήταν πιο εύκολο να εκφράζομαι μέσω της ποίησης. Εκτός από την ποίηση και την λογοτεχνία, δύο άλλες μεγάλες μου λατρείες είναι το ποδήλατο και ο καφές. Μου αρέσει να ανακαλύπτω όμορφα στέκια και να τα μοιράζομαι με την δεύτερη οικογένειά μου, την παρέα μου. Οι νερντουλίστικες συζητήσεις για μουσική, σειρές, ταινίες, βιβλία και ταξίδια φυσικά είναι τρόπος ζωής.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μια Δασκάλα, δύο φόνοι και ένας έρωτας: το νέο κωμικορομαντικό, αστυνομικό μυθιστόρημα από την Ελένη Γκίκα Πετρουλάκη

Το Μια δασκάλα, δύο φόνοι και ένας έρωτας της Ελένης
look

Πως να αναβαθμίσεις τα basic καλοκαιρινά look!

Καλοκαιράκι…και καλοκαιρινά look, επιτέλους! Αέρινα ρούχα, όχι πολλά items και