5 anti-stress κομμάτια κλασικής μουσικής για να χαλαρώσεις

Με τη λήξη των καλοκαιρινών διακοπών να έχει ξεχαστεί, επιστρέφουμε με τη λωρίδα μαυρίσματος ήδη να ξεθωριάζει. Είναι πραγματικότητα πως η εργασιακή καθημερινότητα έχει δυναμικά επανέλθει στους ρυθμούς της. Μαζί με το αίσθημα ευθύνης, τα βιαστικά, άχαρα γεύματα και την έλλειψη της πολυτέλειας του ύπνου, το άγχος ξεκινά (ή μήπως τελικά δεν έφυγε ποτέ;) την ετήσια επέλασή του. Ενώ ταυτόχρονα, η σκέψη περιπλανάται μονάχα στα προβλήματα ή στις υποχρεώσεις. Σύμμαχος στην τρελή αυτή ασυμφωνία η  κλασική μουσική, που αν και δεν αποτελεί πανάκεια, σίγουρα προσφέρει anti-stress κομμάτια, κατάλληλα να ξεδιαλύνουν τις σκέψεις .

Συνεπώς, ακόμα και αν η χαλάρωση είναι προσωπικό ζήτημα, αναμφισβήτητα τα παρακάτω 5 κομμάτια, είτε με τη μεγαλοφυία της δομής τους, είτε με τη μελωδική τους μαγεία, είναι ικανά να φέρουν την πολυπόθητη ηρεμία.

 

#1 Goldberg Variations-J.S. Bach

Από τη στοχαστική απλότητα μέχρι τον ανάλαφρο βηματισμό, το μυαλό περιφέρεται αγγίζοντας τα όρια μεταξύ βαθιάς περισυλλογής και χάους. Η σκέψη θα περιπλανηθεί στη μελωδία χωρίς να θυσιάζει τη λογική, θαυμάζοντας την υπεροχή της μουσικής. Εξαιρετική η εκτέλεση των 50’ς του  (εξαιρετικού) Glenn Gould, πλέον κλασική και καθοριστική.

#2 Enigma Variations-E. Elgar

Πιθανότατα ο λόγος που δημιουργήθηκαν τα in-ear ακουστικά, η ορχηστρική αυτή δουλειά με το σοβαροφανές ύφος απορροφά τον ακροατή σε μια ιστορία προσωπική, με τελικό σκοπό την αναζήτηση του εαυτού του, σκορπισμένου στα variations ενός αρχικού θέματος.

#3 Nocturnes-F. Chopin

Το απόγειο της εκλεπτυσμένης έκφρασης, μια γνώριμη μελωδία με εξευγενισμένη ροή. Το ραφιναρισμένο αυτό άκουσμα αποτελεί απαραίτητη προσθήκη σε κάθε playlist, ακόμα και αν τα συνήθη γούστα του ακροατή ξεφεύγουν της κλασικής μουσικής.

Διαβάστε επίσης  Format στο «OK COMPUTER» των Radiohead (Miny/Moe)

#4 Agnus Dei-S. Barber

Με τη γαλήνιά του προσευχή, το χορωδιακό αυτό κομμάτι επάξια θα συνόδευε την εμφάνιση αγγέλων, στην αναγεννησιακή τους μορφή της άσπιλης αγνότητας, προσκαλώντας το νου στην κάθαρση που αποζητά.

#5 Spiegel im Spiegel- A. Pärt

Συνεχώς ανακλώμενες εικόνες, μια διερεύνηση στη γοητεία του απείρου. Spiegel im Spiegel-καθρέφτης στον καθρέφτη, ένα κομμάτι που με τη μινιμαλιστική του επανάληψη αντικατοπτρίζει μια διαρκή ανάβαση-κατάβαση στους λοφίσκους των συσσωρευμένων αποριών μας

Φοιτήτρια στο τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και part-time digital artist ,τον υπόλοιπο χρόνο ''καλλιεργεί'' δύο blogs ,το Quantum Abstraction ( http://quantumabstraction.blogspot.gr/ ) και το Χάριν Δυστυχίας ( http://xarindystyxias.blogspot.gr/ ).

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού τιμήθηκαν από την Εθνική
Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος