‘Κάνε Χιλιοστά τα Χιλιόμετρα’: Κριτική για το νέο δίσκο του Νίκου Μακρόπουλου

Πηγή φωτογραφίας: party971.gr

Λίγες ώρες πριν το 2022 μας αποχαιρετίσει, κυκλοφόρησε ο καινούργιος δίσκος του Νίκου Μακρόπουλου, που έχει τον τίτλο ‘Κάνε Χιλιοστά τα Χιλιόμετρα’. Ο δίσκος, ο οποίος κυκλοφορεί από τη Sonar Music, περιέχει 22 τραγούδια, τα 8 εξ αυτών να έχουν ήδη κυκλοφορήσει μεταξύ του 2018 και του Γενάρη του 2022.

Ο Νίκος Μακρόπουλος, σχεδόν 10 χρόνια μετά την κυκλοφορία του δίσκου ‘Θα περνάω καλά’, και σχεδόν 25 χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου, επιστρέφει με νέα τραγούδια, μερικά εξ αυτών τα οποία ο κόσμος έχει ήδη γνωρίσει και αγαπήσει.

Πηγή φωτογραφίας: YouTube.com

Ο δίσκος μας συστήθηκε, χρονικά, με το ομώνυμο τραγούδι ‘Κάνε Χιλιοστά τα Χιλιόμετρα‘, σε στίχους του Νίκου Δούρου και μουσική του Παναγιώτη Ραφαήλ. Ένα δυνατό, λαϊκό τραγούδι με έντονο το ροκ στοιχείο, όπως άλλωστε μας συνηθίζει όλα αυτά τα χρόνια ο Νίκος Μακρόπουλος, με τραγούδια όπως το ‘Κόπηκα στα δυο‘ να συνδυάζουν με όμορφο τρόπο το λαϊκό με το ροκ στοιχείο.

Πηγή φωτογραφίας: YouTube.com

Παρόλα αυτά, το πρώτο τραγούδι που συναντούμε στο δίσκο, είναι το ‘Πουθενά και Παντού‘, μια όμορφη, ροκ, μπαλάντα, σε μουσική του Γιάννη Φρασέρη και στίχους του Γρηγόρη Βαξαβανέλη. Το τραγούδι δεν είναι το μοναδικό που θα συναντήσουμε τον Γιάννη Φρασέρη, μιας και ο συνθέτης συμμετέχει, μαζί με τον Βαγγέλη Κωνσταντινίδη, σε έξι ακόμα τραγούδια.

Τραγούδια στα οποία, όπως μπορούμε να δούμε, ο Νίκος Μακρόπουλος συνεργάστηκε με μια πληθώρα επιτυχημένων ανθρώπων, όπως για παράδειγμα ο επί χρόνια συνεργάτης του Βασίλης Δήμας, η Ελένη Γιαννατσούλια, η Νίκη Παπαθεοχάρη, ο Κωνσταντίνος Παντζής κ.α.

Πηγή φωτογραφίας: YouTube.com

Κατά τη γνώμη μου, η παραγωγή της μουσικής είναι αρκετά προσεγμένη, με πληθώρα μουσικών οργάνων (κατά κύριο λόγο κιθάρες και πιάνο), αλλά και όμορφους στίχους, με το τραγούδι ‘Τ’ Αλλάζω Όλα‘ να κλέβει τις εντυπώσεις με τον ανατρεπτικό του στίχο, γραμμένους από τη στιχουργό μεγάλων επιτυχιών, Νίκη Παπαθεοχάρη (άλλα τραγούδια που έχει γράψει: Λείπει Πάλι ο Θεός, Μελαγχολία Μου και Μην Ξαναρθείς).

Διαβάστε επίσης  5 τραγούδια που έγιναν γνωστά μέσα από διαφήμιση

Με τα περισσότερα τραγούδια να είναι μελωδικές μπαλάντες (αγαπημένη μου μπαλάντα από το δίσκο το τραγούδι ‘Για Τα Μάτια Που Αγαπάω‘), δε θα μπορούσε να λείπει και κάποιο ζεϊμπέκικο. Με τον Μακρόπουλο να μας έχει χαρίσει κατά καιρούς αγαπημένα ζεϊμπέκικα, στο δίσκο θα συναντήσουμε, αρχικά το τραγούδι ‘Ο Βαρδάρης στην Αθήνα‘ (σε στίχους και μουσική του Ανδρέα Μπικάκη), το οποίο έχει ήδη αγαπηθεί από τον κόσμο.

Επίσης, συναντάμε τα ζεϊμπέκικα ‘Για Θύμησε Μου’ και ‘Ώρες και Φορές‘, ενώ, τέλος, συναντάμε και το τραγούδι ‘Σκόνη Θρύψαλα‘, που είχε ερμηνεύσει στην εκπομπή ‘Νύχτα Στον Ρυθμό’, με τη συγκεκριμένη εκτέλεση να παραμένει και στο δίσκο.

Πηγή φωτογραφίας:kratisinow.gr

Συνοπτικά, ο δίσκος μπορώ να πω ότι με ικανοποίησε, με την παραγωγή, όπως ήδη αναφέρθηκε, να είναι προσεγμένη, όπως προσεγμένη είναι και η επιλογή των στιχουργών και των συνθετών, με τους οποίους ο Νίκος Μακρόπουλος συνεργάστηκε.

Αν κάτι δε μου άρεσε, είναι το γεγονός ότι δε χρησιμοποιήθηκε πολύ το μπουζούκι, όπως σε παλαιότερα τραγούδια του ερμηνευτή. Επίσης, θα ήθελα να υπήρχαν στο δίσκο άλλο ένα, δύο ζεϊμπέκικα, όπως γινόταν σε παλαιότερους δίσκους του Μακρόπουλου.

Παρόλα αυτά, ο Νίκος Μακρόπουλος κυκλοφόρησε έναν όμορφο δίσκο, ο οποίος αξίζει να ακουστεί από όλο τον κόσμο. Ένα δίσκο που μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο εδώ.

Βαθμολογία: 9/10.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι