Ένα χρόνο μετά την απόφαση της Κίνας να σταματήσει τις εισαγωγές πλαστικού από άλλες χώρες, η Ινδία αποφάσισε να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, εφαρμόζοντας εμπάργκο στο πλαίσιο της γενικής δράσης, που έχει σαν στόχο την κατάργηση χρήσης μη ανακυκλωμένου/ανακυκλώσιμου πλαστικού μέχρι το 2022.
Όπως ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος της Ινδίας “Η χώρα έχει πλέον απαγορεύσει ολοκληρωτικά την εισαγωγή στερεού πλαστικού, τροποποιώντας τους Κανόνες Επικίνδυνων Αποβλήτων την 1/03”. Δεν ήταν η πρώτη απαγόρευση αυτού του είδους, μιας και το 2015 είχε θεσμοθετηθεί παρόμοια νομοθεσία, η οποία εφαρμόστηκε στo μεγαλύτερο μέρος της Ινδίας. Κάποιες ειδικές οικονομικές ζώνες συνέχιζαν μέχρι πρόσφατα την ανακύκλωση επί πληρωμή, πλέον όμως ο αποκλεισμός των εισαγωγών θα ισχύει ολοκληρωτικά.
Τι επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει μια τέτοια απόφαση; Επί το πλείστον θετικές. Με τον όγκο του πλαστικού που παράγει η Ινδία από μόνη της να ανέρχεται στους 26.000 τόνους ημερησίως, οι προσπάθειες ανακύκλωσης θα επικεντρωθούν αποκλειστικά στα τοπικά απορρίμματα, έτσι ώστε να περιοριστεί η ρύπανση όσο γίνεται. Οπότε, πάντα σύμφωνα με τις προβλέψεις, η βιομηχανία ανακύκλωσης είναι απίθανο να επηρεαστεί από τη νομοθεσία. Μάλιστα,σύμφωνα με ειδικούς η πρωτοβουλία αυτή άργησε να έρθει, επιμηκύνοντας το πρόβλημα της ρύπανσης στη περιοχή.
Οι αντιδράσεις παγκοσμίως ήταν ποικίλες. Αν και περιβαλλοντικά τα οφέλη είναι ξεκάθαρα, χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα πρέπει να βρούνε άλλο τρόπο να ανακυκλώσουν τα απορρίμματά τους. Εδώ και αρκετά χρόνια, μην έχοντας τη δυνατότητα να διαχειριστούν τόσο εκτεταμένο όγκο σκουπιδιών, κατέφευγαν στη λύση της εξαγωγής- φυσικά με το αζημίωτο- δίχως να σκέφτονται τις επιπτώσεις στις χώρες-υποδοχείς. Τώρα όμως, με την Ινδία να κλείνει και αυτή τις θύρες της μετά την Κίνα (η οποία ήταν ο μεγαλύτερος δέκτης ανακυκλώσιμων απορριμμάτων των Η.Π.Α), οι χώρες αυτές είναι υποχρεωμένες να δώσουν σημασία στις υποδομές και στον προϋπολογισμό που απαιτείται, ώστε η ανακύκλωση να μην βασίζεται στις εξαγωγές πλαστικού.
Το μόνο που απομένει πλέον είναι να δούμε το κατά πόσο θα μπορέσει η παρούσα και οι μελλοντικές κυβερνήσεις της Ινδίας, να εφαρμόσουν τα μέτρα στο βαθμό που απαιτείται για μια ουσιαστική και θετική αλλαγή.
Πηγές:
https://www.rt.com/business/453308-india-stops-waste-plastic-imports/
https://www.independent.co.uk/environment/india-plastic-waste-ban-recycling-uk-china-a8811696.html