Αμαντέο Μοντιλιάνι: ωραίος, καταραμένος και εθισμένος

Πηγή εικόνας: sothebys.com

Αμαντέο Μοντιλιάνι «Για να ζωγραφίσω μια γυναίκα, πρέπει πρώτα να μου ανήκει»

Ο Αμαντέο Μοντιλιάνι, γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1884 στην Τοσκάνη, για να πεθάνει 35 χρόνια μετά στο νοσοκομείο ‘Σαριτε’ στο Παρίσι. Άφησε πίσω του περισσότερα από 300 έργα τέχνης και δημιούργησε μια δική του καλλιτεχνική τάση, χωρίς μετέπειτα συνεχιστές ή μιμητές. Πρόκειται για μια μορφή του avant – garde ρεύματος και μια πλήρη αυτοκαταστροφική και μποέμικη –συγχρόνως- φυσιογνωμία. Εθίστηκε, παρά τη φιλάσθενη υγεία του (φυματικός)- σε αλκοόλ και ναρκωτικά και αγάπησε την Ζαν Εμπιτέρν.

Για κάποιους θεωρείται ένας μοναδικός καλλιτέχνης μεγάλης εικαστικής και οικονομικής σημασίας (π.χ. το  «Ξαπλωμένο γυμνό», πωλήθηκε από τον οίκο Κρίστις, έναντι 170,4 εκ. ευρώ), ενώ για κάποιους άλλους τεχνοκράτες της τέχνης, είναι ένας υπερεκτιμημένος καλλιτέχνης, ο οποίος ‘πουλάει’ πιο πολύ εξ’ αιτίας της ίντριγκας που δημιουργεί το όνομα του, παρά χάρη στο ταλέντο του («Είναι μια υπέροχη έκθεση για έναν κάπως ανόητο καλλιτέχνη […].»,Τζόναθαν Τζόουνς,’ Guardian’).

 

Πηγή εικόνας: wikimedia.org Modigliani,_Picasso_and_André_Salmon

 

Ο «καταραμένος» Αμαντέο Μοντιλιάνι και το Παρίσι

Ο Αμαντέο Μοντιλιάνι, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του σε Φλωρεντία και Βενετία, το 1905, πήγε να ζήσει –στο πολυπόθητο για αυτόν- Παρίσι. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Μονμάρτρη, όπου και ξεκίνησε να ζωγραφίζει ασταμάτητα. Ολοκλήρωνε τα έργα του σε πολύ σύντομο χρόνο, χωρίς να τα επεξεργάζεται ξανά. Αν και επηρεασμένος από τον Τουλούζ Λοτρέκ, τον Σεζάν, τον Πικάσο και άλλους,  ανέπτυξε ένα ιδιαίτερο και προσωπικό στιλ, ανόμοιο με έργα άλλων καλλιτεχνών. Εκεί, ανέπτυξε έναν κύκλο από καλλιτέχνες όπως ο Πικάσο ή ο Ζαν Κοκτό και εθίστηκε, πέρα από το χασίσι, και στο αλκοόλ.

Λέγεται, ότι ο Αμαντέο Μοντιλιάνι, έμπαινε σε ένα καφέ και μόνο με ένα χαρτί και ένα μολύβι, ζωγράφιζε σχέδια, προκειμένου να τα ανταλλάξει με λίγο αλκοόλ. Η άσχημη οικονομική του κατάσταση, τον ανάγκασε να επιστρέψει  στο Λιβόρνο. Γυρίζει, οριστικά, στο Παρίσι το 1909 και μένει στη συνοικία Μονπαρνάς, όπου και γνωρίζεται με τον  Κονσταντίν Μπρανκούζι  (Ρουμάνος γλύπτης, ζωγράφος και φωτογράφος).

Διαβάστε επίσης  Pomlazka: το έθιμο μαστιγώματος των γυναικών

 

Πηγή εικόνας: artsy.net

 

Ο Μοντιλιάνι και η γλυπτική

Έως το 1915, ο Αμαντέο Μοντιλιάνι, αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στην γλυπτική. Βρισκόμενος στο  εργαστήρι του Κονσταντίν Μπρανκούζι και υπό την καθοδήγησή του, δημιουργεί μια σειρά από γλυπτά. Μολονότι, το ταλέντο του φαίνεται και στην γλυπτική, ο Μοντιλιάνι, δεν είναι γνωστός ως γλύπτης, καθώς δεν σώζονται πολλά έργα του. Τα περισσότερα τα κατέστρεψε ο ίδιος.

Τα έργα του επηρεάζονται από την αρχαία τέχνη της Αφρικής και της Καμπότζης, όπως επίσης και από τις ‘Καρυάτιδες’ τις αρχαίας Ελλάδας. Δημιουργεί γλυπτά με ανέκφραστα, μακρόστενα πρόσωπα, μεγάλα μάτια και ευθείες γραμμές. Επηρεάζεται από την αφαιρετική τις αρχαίας Ελλάδας και με έμπνευση τις Καρυάτιδες, δημιουργεί διάφορες εκδοχές από ανδρικές φιγούρες, όρθιες, καθιστές, ερμαφρόδιτες, γυναικείες, γονατιστές.

Μερικά από τα γλυπτά του αγοράστηκαν από τον Αλέξανδρο Ιόλα (Έλληνας γκαλερίστας και συλλέκτης έργων τέχνης). Ο Ιόλας, τα δώρισε στο μουσείο MoMa, της Νέας Υόρκης, καθώς, και το 1974 δώρισε ένα από αυτά και  στην ελληνική  Εθνική Πινακοθήκη.

 

Πηγή εικόνας: absolutearts.com

 

Ο «καταραμένος» Μόντι, ο έκλυτος βίος και η ζωγραφική

Στον Αμαντέο Μοντιλιάνι, πολύ σύντομα δόθηκε του δόθηκε το προσωνύμιο Μόντι (καταραμένος). Έγινε ζωγράφος των πορτρέτων και τα ‘τυφλά κορίτσια’ των προσωπογραφιών πρώτα υπήρξαν είτε ερωμένες, είτε πόρνες του. Σταθμοί στην σκανδαλώδη ερωτική ζωή του, υπήρξαν η  Ρωσίδα ποιήτρια Άννα Αχμάτοβα και φυσικά η τελευταία σύντροφός του Ζαν Εμπιτέρν.  Η πρώτη ήταν παντρεμένη, όταν ήταν συγχρόνως και ερωμένη του Μοντιλιάνι. Ωστόσο, τα ξεσπάσματα βίας του χαρακτήρα του, την απέτρεψαν από το να διαλύσει τον γάμο της.

Ο Αμαντέο Μοντιλιάνι, ήταν φυματικός σε μια εποχή που ήταν προτιμότερο να είναι κανείς αλκοολικός. Έκρυβε την αρρώστια του πίσω από τον αλκοολισμό του και τον εθισμό του στα ναρκωτικά, ώστε ακόμα και οι πολύ κοντινοί του άνθρωποι, έμαθαν για αυτό, ακριβώς λίγο πριν πεθάνει. Ο έκλυτος βίος του και η σκανδαλώδης ερωτική ζωή του αποτυπώνονται στο γυμνό των έργων του. Τα πρόσωπα των πορτρέτων του φαίνεται να μην έχουν βάθος, Να είναι κενά από συναισθήματα, παρά μόνο να υπάρχει κάποιο ψήγμα μελαγχολίας. Είναι ασύμμετρα και με περίεργες δυσαναλογίες (μακρύς λαιμός, χαμηλοί ώμοι, ιδιαίτερα τραχιά χέρια..).

Διαβάστε επίσης  Ζάππειο Μέγαρο: Η ιστορία του και ο Ευαγγέλης Ζάππας

Όχι μόνο η ζωή του, αλλά και η δουλειά του χαρακτηριζόταν από σκάνδαλα και ίντριγκες. Το 1917, λαμβάνει χώρα στη γκαλερί Berthe Weill, η πρώτη και η τελευταία του έκθεση. Η έκθεση ήταν γεμάτη από γυμνά, και όχι μόνο, καθώς ένα γυμνό έργο του είχε τοποθετηθεί και στη βιτρίνα. Το σκανδαλώδες –για την εποχή- θέαμα, προσέλκυσε τόσο μεγάλο πλήθος κόσμου και δημοσιότητα, που η αστυνομία απαγόρευσε την έκθεση.

 

Πηγή εικόνας: pinterest.it

 

Αμαντέο Μοντιλιάνι και Ζαν Εμπιτέρν

Ιδιαίτερη μνεία στη ζωή του Μόντι, αποτελεί η τελευταία σύντροφός του Ζαν Εμπιτέρν. Μαζί απέκτησαν μια κόρη τη Ζαν, η οποία ποτέ δεν πήρε το όνομα του πατέρα της, καθώς ήταν νόθα. Προς ειρωνεία της  ζωής και η κόρη του πέθανε νέα και εθισμένη στο αλκοόλ! Γνωρίστηκαν στο Παρίσι το 1917, όταν η Ζαν ήταν 19 χρονών, φοιτήτρια της σχολής Καλών Τεχνών. Ο έρωτάς τους ήταν με την πρώτη ματιά και ο Ιάπωνας ζωγράφος Τσουγκουχάρου Φουτζίτα , ο λόγος , ο οποίος γνωρίστηκαν (η Ζαν νωρίτερα είχε ποζάρει ως μοντέλο σε έργα του).

Η Ζαν πέρα από τον έρωτα της ζωής του, υπήρξε και μούσα του για πάνω από 20 έργα. Εκείνη καταγόταν από μια εύπορη και καθολική οικογένεια, η οποία δεν χαρακτήριζε τον Μοντιλιάνι, τίποτα άλλο παρά μόνο τυχοδιώκτη και μεθύστακα. Η Ζαν πήρε την απόφαση να ακολουθήσει τον αγαπημένο της, εγκαταλείποντας την οικογένειά της.

Πηγή εικόνας: valutazionearte.it

 

Ο Μοντιλιάνι πέθανε στις 24 Ιανουαρίου του 1920

στο νοσοκομείο του Παρισιού, έχοντας συνεχώς στο πλευρό του την αγαπημένη του Ζαν, έγκυο στο δεύτερο παιδί τους. Χάνοντας τον Μοντιλιάνι, η Ζαν γυρνάει στην οικογένειά της, η οποία και την δέχεται, παρά την ‘κολασμένη’ ζωή που έκανε επιλέγοντας τον Μόντι. Μια μέρα μετά από την κηδεία του Μοντιλιάνι, η Ζαν αυτοκτονεί πηδώντας από τον 5ο όροφο της πολυκατοικίας που έμενε, παίρνοντας μαζί της και το αγέννητο παιδί τους.

Διαβάστε επίσης  Βαστίλη: Η παράδοση της γίνεται σύμβολο της δημοκρατίας

Ήταν τόσο εξαρτημένη μαζί του που δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς αυτόν και ως τελευταία επιθυμία είχε να ταφεί δίπλα στον αγαπημένο της, πράγμα που αρχικά δεν έγινε. Σαφώς και η οικογένειά της θεώρησε υπαίτιο τον Μοντιλιάνι και για αυτό χρειάστηκαν 10 χρόνια προκειμένου η οικογένεια να πάρει την απόφαση να εκτελέσει την τελευταία επιθυμία της κόρης τους.


Πηγές:

Τυφλό κορίτσι σ’ οδηγάει παιδί του Μοντιλιάνι: Οι «καταραμένες» μούσες μιας «καταραμένης» ιδιοφυΐας, ανάκτηση από: rp.news

Είναι μεγάλος ζωγράφος ο Μοντιλιάνι;, ανάκτηση από: kathimerini.gr

Αμεντέο Μοντιλιάνι: έκλυτος & αστός o μποέμ ζωγράφος σκανδαλίζει Αθήνα & Λονδίνο, ανάκτηση από: cnn.gr

Η Ιστορία πίσω από τον Πίνακα: Κόκκινο Γυμνό του Μοντιλιάνι, ανάκτηση από: culturenow.gr

Ο «καταραμένος» καλλιτέχνης που εμπνεύστηκε από τις Καρυάτιδες. Όταν έκανε έκθεση η αστυνομία επενέβη επειδή ήταν γυμνές! Ο Μοντιλιάνι που αντάλλαζε πίνακες για ένα πιάτο φαΐ… , ανάκτηση από: mixanitouxronou.gr

Αμεντέο Μοντιλιάνι και Ζαν Εμπιτέρν. Το μοιραίο ζευγάρι του Παρισιού που δεν τους χώρισε ούτε ο θάνατος. Όταν πέθανε ο Μοντιλιάνι, η Ζαν πήδηξε από τον 5ο όροφο…, ανάκτηση από: mixanitouxronou.gr

Αμεντέο Μοντιλιάνι, ανάκτηση από: el.wikipedia.org

Είναι μεγάλος ζωγράφος ο Μοντιλιάνι;, ανάκτηση από: kathimerini.gr

Είμαι η Φαίη και έχω μεγάλη περιέργεια σχεδόν με τα πάντα!! Μου αρέσει να ανακαλύπτω και να μαθαίνω τι συμβαίνει ή και τι έχει ήδη συμβεί στον κόσμο και αρθρογραφώ γιατί θέλω και με κάποιον να τα μοιράζομαι!!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βήμα βήμα

Μουσικές ανησυχίες με κρατούν ξάγρυπνο απόψε, καθώς ένα αρκετά υποφερτό

Khara-Khoto, η «μαύρη πόλη»

Κατά κοινή ομολογία η ιστορία της πόλης του Khara-Khoto γνωστή