Εφευρέσεις που άξιζαν εκατομμύρια και εφευρέτες που δεν τα πήραν

Εφευρέσεις που άξιζαν εκατομμύρια και εφευρέτες που δεν τα πήραν
Πηγή Εικόνας: The New Economy

Εφευρέσεις που άλλαξαν τη ζωή μας, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο. Εφευρέσεις που, είτε επειδή υποτιμήθηκαν, είτε από καλή θέληση, δεν κατοχυρώθηκαν ως πατέντες από τους δημιουργούς τους, με αποτέλεσμα να μην αποκομίσουν τα αναμενόμενα -σε οικονομικό τουλάχιστον επίπεδο- κέρδη.

Μιχαήλ Καλάσνικοφ – Εφηύρε: Το ΑΚ-47

Ίσως το πιο αναγνωρίσιμο πυροβόλο όπλο στον κόσμο. Δημιουργήθηκε το 1947 από το Μιχαήλ Καλάσνικοφ για την ενίσχυση του σοβιετικού στρατού. Ο Καλάσνικοφ όντας κομμουνιστής και υπηρετώντας την πατρίδα του, δεν έλαβε ποτέ χρήματα για την εφεύρεση του, καθώς ήταν προς όφελος της χώρας του. Τιμήθηκε, ωστόσο, πολλές φορές με μετάλλια για την προσφορά του. Λίγο πριν το θάνατο του ο ίδιος έγραψε επιστολή, ζητώντας συγχώρεση από το θεό, για τις ζωές που χάθηκαν εξαιτίας της εφεύρεσης του.

Τζορτζ Κραμ – Εφηύρε: Τα πατατάκια

Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο. Αυτό θα σκέφτηκε ο σεφ Τζορτζ Κραμ το 1853, όταν ένας πελάτης του παραπονέθηκε, ότι οι τηγανητές πατάτες που του σέρβιραν ήταν χοντροκομμένες και μαλακές. Έτσι, στην προσπάθειά του να ευχαριστήσει τον πελάτη, έκοψε τις πατάτες όσο πιο λεπτές γινόταν και τις σέρβιρε με αυτό τον τρόπο ως τα πρώτα τσιπς, αφήνοντας έκπληκτο τον απαιτητικό πελάτη. Στη συνέχεια, το εστιατόριο που εργαζόταν ο Κραμ, έγινε γνωστό για τη μέθοδο αυτή, που στα επόμενα χρόνια θα γινόταν ένα από τα διασημότερα σνακ του κόσμου.

Τζον Γουόκερ– Εφηύρε: Τα σπίρτα

Ένα κουτάκι σπίρτα μπορεί στις μέρες μας να μην φαντάζει σπουδαία εφεύρεση, όμως το 1827 ήταν αρκετά πρωτοποριακή ιδέα. Ο Άγγλος χημικός Τζον Γουόκερ συνέλαβε πρώτος την ιδέα αυτή και πούλησε τα πρώτα κουτάκια με σπίρτα. Παρόλο που φάνηκε να υπάρχει ανταπόκριση στην αγορά, ο ίδιος δεν κατοχύρωσε ποτέ την πατέντα που επινόησε, με αποτέλεσμα να πλουτίζουν άλλοι χρησιμοποιώντας τη. Μεταθανάτια του κατοχυρώθηκε η πατέντα.

Διαβάστε επίσης  Ο Leonardo da Vinci και οι εφευρέσεις του
Advertising

Advertisements
Ad 14
Εφευρέσεις που άξιζαν εκατομμύρια και εφευρέτες που δεν τα πήραν
Πηγή Εικόνας: British Matchbox Label and Bookmatch Society

Ρον Κλάιν – Εφεύρεση: Η μαγνητική ταινία της πιστωτικής κάρτας

Ο Αμερικανός Ρον Κλάιν έχει φτιάξει μία περιουσία από αρκετές εφευρέσεις και καινοτόμες ιδέες που είχε. Ωστόσο, στη σημαντικότερή του εφεύρεση δεν του πιστώθηκαν τα αναμενόμενα. Ο λόγος για τη μαγνητική ταινία στο πίσω μέρος της πιστωτικής κάρτας, μέσα από την οποία κωδικοποίησε χρήσιμες πληροφορίες, που μέχρι τότε αποτελούσαν μία χρονοβόρα γραφειοκρατική εργασία. Παρόλο που το 1969 του αποδόθηκε η πατέντα, σύντομα ο ανταγωνισμός άρχισε να αντιγράφει την πρακτική του Κλάιν, με τον ίδιο, ωστόσο, να μην «κυνηγάει» το θέμα.

Ντάγκλας Ένγκελμπαρτ – Εφεύρεση: Το ποντίκι του ηλεκτρονικού υπολογιστή

Ο Αμερικανός μηχανικός Ντάγκλας Ένγκελμπαρτ είναι υπεύθυνος για πολλές εφευρέσεις. Μεταξύ αυτών, είναι και μία που καθημερινά μας κάνει τη ζωή ευκολότερη. Αναφέρομαι φυσικά στο ποντίκι του υπολογιστή, που ο Ένγκελμπαρτ δημιούργησε για προσωπική χρήση, χωρίς να αντιλαμβάνεται τη χρησιμότητα της πατέντας του, μην κατοχυρώνοντας την ιδέα αυτή. Κάτι που δεν παρέλειψε, όμως, να κάνει η εταιρεία που εργάζονταν ο Ένγκελμπαρτ, βγάζοντας εύκολα χρήματα, ενώ ο ίδιος δεν εισέπραξε τίποτα. Τιμήθηκε τα επόμενα χρόνια τόσο για το ποντίκι, όσο και για τη συνολική του προσφορά στην τεχνολογία.

Τιμ Μπέρνερς Λι – Εφεύρεση: Ο Παγκόσμιος ιστός / Διαδίκτυο

Το 1989 αποτελεί χρονιά ορόσημο για την πρόοδο της τεχνολογίας. Και αυτό γιατί στο CERN γεννιέται το ίντερνετ. Ο μηχανικός Τιμ Μπέρνερς Λι πρωτοπορεί σε έναν τομέα, που θα αλλάξει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων στα επόμενα χρόνια. Το διαδίκτυο, που πλέον αποτελεί βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης αστικής ζωής, γεννήθηκε από τον Μπέρνερς, με τον ίδιο να αποφασίζει να μην κατοχυρώσει την ιδέα του και να την προσφέρει δωρεάν στο κόσμο.

Διαβάστε επίσης  Η ιστορία του αγάλματος του Χριστού Λυτρωτή του Ρίο
Εφευρέσεις που άξιζαν εκατομμύρια και εφευρέτες που δεν τα πήραν
Πηγή Εικόνας: Plaisio Blog

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Advertising

Genius inventors who missed out on millions, 2017. Ανακτήθηκε από: www.lovemoney.com. Τελευταία προσπέλαση στις 09-08-2020

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Pablo Neruda

Pablo Neruda: Ο ποιητής του έρωτα και της επανάστασης

Ο Pablo Neruda, γεννημένος ως Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto,
Καλή υγεία το 2025: Ποιες είναι οι τάσεις;

Καλή υγεία το 2025: Ποιες είναι οι τάσεις;

ByΈνας από τους βασικότερους στόχους που θέτουμε για το 2025