Πώς η ευημερία διαμορφώνει την ακαδημαϊκή επιτυχία;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Πώς η ευημερία διαμορφώνει την ακαδημαϊκή επιτυχία; αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή του πρωτότυπου άρθρου που μπορεί να βρεθεί εδώ.

Μια παγκόσμια πρωτιά, η μελέτη με περισσότερους από 215,000 μαθητές/μαθήτριες στην οποία οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ τα σταθμισμένα τεστ μετρούν τις ακαδημαϊκές δεξιότητες, διαφορετικές διαστάσεις της ευημερίαςσυναισθηματική ευεξία, δέσμευση και μαθησιακή ετοιμότητα – μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην απόδοση.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας αναδεικνύει έναν κρίσιμο, αλλά συχνά παραβλεπόμενο παράγοντα στην επιτυχία των μαθητών/μαθητριών – την ευημερία.

Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η μαθησιακή ετοιμότητα – η οποία περιλαμβάνει θεμελιώδεις δεξιότητες όπως η επιμονή, η αυτοπεποίθηση και η δέσμευση – δεν ήταν απλώς ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά καταλύτης για την ακαδημαϊκή επιτυχία.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η ερευνήτρια του UniSA, Δρ. Rebecca Marrone, λέει ότι υπάρχει μια περίπλοκη σχέση μεταξύ της ευημερίας των μαθηττών/μαθητριών και της ακαδημαϊκής επίδοσης. «Η ευημερία αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ως ένας κρίσιμος παράγοντας που μπορεί να διαμορφώσει την ακαδημαϊκή επιτυχία και τη συνολική ανάπτυξη των μαθητών/μαθητριών. Ωστόσο, συχνά παραβλέπεται επειδή τα εκπαιδευτικά συστήματα τείνουν να επικεντρώνονται σε τυποποιημένες ακαδημαϊκές επιδόσεις», λέει η Δρ. Marrone.

«Σε αυτή την έρευνα δείχνουμε πώς οι παράγοντες ευημερίας, ιδιαίτερα η μαθησιακή ετοιμότητα, μπορούν να επηρεάσουν τη μαθησιακή και ακαδημαϊκή επίδοση των μαθητών/μαθητριών, ειδικά όταν βρίσκονται υπό συνθήκες εξετάσεων. «Όταν μιλάμε για μαθησιακή ετοιμότητα, εννοούμε πόσο προετοιμασμένο είναι ένα παιδί να μάθει, όχι μόνο ακαδημαϊκά, αλλά και στην ικανότητά του να παραμένει συγκεντρωμένο, να ξεπερνά τις προκλήσεις και να πιστεύει στην ικανότητά του να πετυχαίνει. Πρόκειται για καλές μαθησιακές συνήθειες και κίνητρο για μάθηση, τα οποία μαζί μπορούν να τους βοηθήσουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο.

Διαβάστε επίσης  "Barbie: εμβαθύνοντας στην γυναικεία ψυχοσύνθεση"

Αυτή η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα από τη Συλλογή Ευεξίας και Δέσμευσης της Νότιας Αυστραλίας (WEC) για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της ευημερίας και της συμμετοχής των μαθητών/μαθητριών στις τάξεις 4-10, καθώς και την ακαδημαϊκή τους επίδοση στις εξετάσεις NAPLAN και PAT μεταξύ 2016-2019. Ο Benjamin Lam του UniSA λέει ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα σχολεία πρέπει να στραφούν προς ένα μοντέλο που εκτιμά τόσο την ευημερία των μαθητών όσο και την ακαδημαϊκή επίδοση ως αναπόσπαστα στοιχεία μιας ολιστικής εκπαίδευσης.

«Η μάθηση των μαθητών/μαθητριών είναι πολύπλοκη και επηρεάζεται από μια σειρά από συμφραζόμενες και ατομικές διαφορές», λέει ο Lam. «Όταν οι μαθητές/μαθήτριες είναι ψυχικά και συναισθηματικά υγιείς, είναι πιο πιθανό να είναι αφοσιωμένοι και παρακινημένοι και να έχουν καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις. Αλλά, η σχέση σίγουρα δεν είναι γραμμική και δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι μαθητές/μαθήτριες με χαμηλές επιδόσεις έχουν χαμηλά επίπεδα ευημερίας ή οι μαθητές/μαθήτριες με υψηλές επιδόσεις έχουν υψηλά επίπεδα ευημερίας. Αυτό σημαίνει ότι τα σχολεία πρέπει να κοιτάξουν πέρα ​​από τις βαθμολογίες των τεστ και να υιοθετήσουν μια πιο προσωπική, ολιστική προσέγγιση για την υποστήριξη της αυτοπεποίθησης, της επιμονής και της μαθησιακής ετοιμότητας των μαθητών/μαθητριών. Μπορούν να το κάνουν αυτό υιοθετώντας προφίλ μαθητών που ενσωματώνουν τις μετρήσεις ευεξίας και συμμετοχής παράλληλα με τους βαθμούς, έτσι ώστε τα σχολεία να μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα και να ανταποκριθούν στις ανάγκες κάθε μαθητή. Αυτή η έρευνα χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι η εκπαίδευση είναι κάτι περισσότερο από απλές βαθμολογίες – πρόκειται για την οικοδόμηση της αυτοπεποίθησης, της ανθεκτικότητας και της ετοιμότητας για μάθηση».

Διαβάστε επίσης  Οι γονείς έχουν αγαπημένο παιδί!
Advertising

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας, Μάρτιν Γουέστγουελ, λέει ότι η μάθηση και η ευημερία πάνε χέρι-χέρι και και ότι πρέπει να υποστηρίζονται από τα σχολεία.

«Η ακαδημαϊκή επίδοση και η μαθησιακή ετοιμότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και αυτό αναγνωρίζεται μέσω της Στρατηγικής μας για τη Δημόσια Εκπαίδευση», λέει ο Westwell.

«Δεν πρέπει μόνο να οικοδομήσουμε τις ακαδημαϊκές γνώσεις κάθε μαθητή, αλλά και να οικοδομήσουμε την αυτοπεποίθηση, την ανθεκτικότητα και τη δέσμευσή του για να διασφαλίσουμε ότι θα ευδοκιμήσουν τόσο στο σχολείο όσο και στη ζωή πέρα ​​από αυτό. Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει ότι είναι κρίσιμο να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα των νέων για να τους βοηθήσουμε να πετύχουν στο σχολείο. Εάν ένας μαθητής αντιμετωπίζει προβλήματα με την ψυχική του υγεία, γνωρίζουμε ότι θα είναι λιγότερο σε θέση να επικεντρωθεί στο σχολείο, χάνει την επαφή με τους φίλους του και αρχίζει να αποσυνδέεται από τη μελέτη», λέει ο Boyer.

«Αυτή η έρευνα από το UniSA – η πρώτη του είδους της στον κόσμο – επιβεβαιώνει ότι η εστίαση της Νότιας Αυστραλίας στην ψυχική υγεία και την ευεξία στη δημόσια εκπαίδευση υποστηρίζει την ακαδημαϊκή επίδοση.

Advertising

«Γι’ αυτό τον λόγο έχουμε επενδύσει 50 εκατομμύρια δολάρια για την πρόσληψη 100 ειδικών ψυχικής υγείας και μαθησιακής υποστήριξης, οι οποίοι εργάζονται επιτόπου σε σχολεία — η μεγαλύτερη επένδυση αυτού του είδους. Αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες στο σχολείο, έχουμε τις καλύτερες πιθανότητες να υποστηρίξουμε τους μαθητές μας να επιτύχουν ακαδημαϊκά.»

Βιβλιογραφία

Rebecca Marrone, Benjamin Lam, Abhinava Barthakur, Sally Brinkman, Shane Dawson, Florence Gabriel. The Relationship between Wellbeing and Academic Achievement: A Comprehensive Cross-Sectional Analysis of System Wide Data From 2016-2019Journal of Learning Analytics, 2024; DOI: 10.18608/jla.2024.8357

Διαβάστε επίσης  Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία: εφαρμογές και αποτελεσματικότητα

University of South Australia. (2025, March 11). More than marks: How wellbeing shapes academic success. ScienceDaily. Retrieved May 2, 2025 from www.sciencedaily.com/releases/2025/03/250311154056.htm

Σπούδασα Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2008) και ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Ανάπτυξη του Παιδιού στο Τμήμα Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (2012). Το 2014, ξεκίνησα διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου. Τον Δεκέμβριο του 2018, υπερασπίστηκα επιτυχώς τη διατριβή μου με τίτλο (στην ελληνική γλώσσα): Η διερεύνηση της οργάνωσης του λεξιλογίου σε παιδιά που μιλούν Ελληνικά με δυσκολίες στη γλώσσα και τον αλφαβητισμό. Η διδακτορική διατριβή μπορεί να βρεθεί εδώ: https://discovery-pp.ucl.ac.uk/id/eprint/10077333/

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

“Έτερος Εγώ” – Απλό αστυνομικό ή κάτι παραπάνω;

Ένας εγκληματολόγος, ένας κατά συρροή δολοφόνος, ένα μαθηματικό θεώρημα και
Davila

Οι γλώσσες του Nicolás Gómez Dávila

Ο καταιγισμός της πληροφορίας δίνει το στίγμα της αντίστοιχης εποχής.