Korea in Agora: Η Κορέα ήρθε στην Ελλάδα! – festival πολιτισμού

Korea in Agora

Με το σύνθημα «Korea in Agora» και τους χτύπους της μουσικής πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 19 Ιουλίου το πρώτο Κορεατικό Φεστιβάλ στην Ελλάδα!

Το Κορεατικό Εθνικό Πανεπιστήμιο Chonbuk σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) έφεραν στην χώρα μας τον πολιτισμό και την μουσική της Ασιατικής χώρας. Η Κορεατική ποπ  – Korea in Agora (K-pop) έχει αρχίσει να καταλαμβάνει σταθερά τα μουσικά charts, ενώ από το 2014 χώρες όπως η Αργεντινή και η Αγγλία φιλοξενούν συναυλίες των Κορεατικών idol. Οι Κορεάτες  θέλοντας να προβάλλουν περισσότερο την μουσική και την παράδοση τους επισκέφτηκαν 11 χώρες με 12η την δική μας. Μαζί τους έφεραν κιόσκια με κορεατικά φαγητά, παραδοσιακά παιχνίδια, ζωγραφιές και κατασκευές.  Εθελοντές του Πανεπιστημίου Chonbuk ανέλαβαν την διοργάνωση με την βοήθεια φοιτητών από το ΑΠΘ. Έστησαν μια μεγάλη εξέδρα όπου οι θεατές δοκίμασαν την παραδοσιακή φορεσιά hanbok και όπου αργότερα στήθηκε το ‘γλέντι’!

 «Let us Κορεάτες entertain you Έλληνες»,  Korea in Agora ήταν  το σύνθημα για να ξεκινήσει η βραδιά. Οι φοιτητές παρουσίασαν μουσικά δρώμενα με παραδοσιακή μουσική. Ξεκίνησαν με το λαϊκό τραγούδι Pan-Gut, πρόκειται για το χορό των Σαμάνων και παιζόταν στη τελετή έναρξης των τοπικών εορτών σε κάθε χωριό. Οι χορευτές τραγουδούν με την συνοδεία δύο μικρών φορητών γκονγκ, ενός τυμπάνου σε σχήμα κλεψύδρας και ενός τυμπάνου – βαρέλι. Ένας από τους χορευτές έχει ραμμένο στο καπέλο του μια μακριά γιρλάντα που κουνά ανάλογα με τον ρυθμό. Σκοπός του τραγουδιού είναι να διώξει τα κακά πνεύματα. Σειρά έχει το Minyo, το οποίο διασώθηκε μέσω της προφορικής παράδοσης και μιλά για την χαρά και τη θλίψη της ζωής ανά τους αιώνες.

Διαβάστε επίσης  Από την Θράκη στον πόλεμο της Κορέας

Korea in Agora

Το Pan-Sori παρουσιάστηκε τόσο στη σύγχρονη του  μορφή όσο και στην παραδοσιακή. Στη σύγχρονη από μια μοναδική τραγουδίστρια πάνω στη σκηνή που ερμήνευσε ένα ανεβαστικό σκοπό, στη παραδοσιακή του όμως αφηγείται την ιστορία δύο εραστών που αντιμετωπίζουν εμπόδια. Πρόκειται για μια μακρά φωνητική και κρουστική μουσική που παίζει ένας τραγουδιστής και ένας ντράμερ.

Korea in Agora
Παραδοσιακή μορφή

 

Korea in Agora
Σύγχρονη μορφή

 

Τελευταίο παρουσιάζεται το Sal- Mul- Nori με συνοδεία τεσσάρων κρουστών οργάνων. Αποτελεί μια εύηχη ευχή για μια καλή συγκομιδή. Παίζεται με τέσσερα όργανα, όπως και το Pan-Gut. Αυτό άλλωστε υποδηλώνει και το όνομα του: salmul δηλαδή ‘τέσσερα όργανα’ και nori δηλαδή ‘παίζω’. 

Korea in Agora

Η χορευτική ομάδα  JustJerk του Πανεπιστημίου παρουσίασε επίσης ένα Remix παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής. 

Korea in Agora

Η K-pop βεβαία είχε και την τιμητική της! Ανάμεσα στα κορεάτικα άσματα οι φοιτητές παρουσίασαν γνωστά τραγούδια που ξεσήκωσαν κάθε παρευρισκόμενο. EXO, Blackpink, Seventeen, BTS και Momoland ήταν στο πρόγραμμα, ενώ ο πανταχού παρών PSY με το Gangnam Style αποθεώθηκε.  Οι θεατές συμμετέχουν στο ξέφρενο πάρτι χορεύοντας  και τραγουδώντας. Οι εντυπωσιακές χορογραφίες μαγνητίζουν  μέχρι και τους περαστικούς.

Παίζονται παιχνίδια, κουίζ και μοιράζονται δώρα. Η βραδιά όμως δεν πρέπει να τελειώσει πριν το Taekwon Moo! Πρόκειται για την ανάμειξη της κορεατικής πολεμικής τέχνης Taekwondo και φυσικά του χορού. Το Taekwondo αποτελείται από τα συστατικά Tae, δηλαδή ‘χτύπημα με το πόδι’, kwon δηλαδή ‘χτύπημα με το χέρι’ και do δηλαδή ‘τρόπος ζωής ή μυαλό’. Βλέπουμε λοιπόν έναν χορό για ‘τον τρόπο που μάχομαι μόνο με το σώμα μου’.

Το ελληνικό άρωμα δεν έλειψε. Παρουσιάστρια της βραδιάς ήταν ένα μέλος των xblackx . Μια παρέα 8 κοριτσιών που ειδικεύονται στα K-pop cover  τραγουδιών και συμμετέχουσες στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό K-pop Cover  το 2016.

Διαβάστε επίσης  Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας: Μια ανάσα για τον πολιτισμό

Korea in Agora

Η παράσταση που θα γίνονταν στην  Αθήνα (στις 26 Ιουλίου) ακυρώθηκε ως δείγμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης  προς τα θύματα των πυρκαγιών. Ωστόσο οι φοιτητές και προσωπικό της Κορεατικής Πρεσβείας στάθηκαν στο πλάι των Ελλήνων προσφέροντας την βοήθεια τους στο συντονιστικό κέντρο του Δήμου Μαραθώνα. Korea Agora

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το άλλο κορίτσι

Το άλλο κορίτσι: Ένα μυθιστόρημα γροθιά για τη γυναικεία κακοποίηση

Το άλλο κορίτσι της Ελένης Βαρδάκη κυκλοφορεί από τον Μάϊο
The Red Queen Kills Seven Times

«The Red Queen Kills Seven Times»: Όταν ο γοτθικός τρόμος συνάντησε το giallo

Το «Red Queen Kills Seven Times» εισάγει ένα σκηνικό από