Εγκαινιάζεται φέτος στη Σίφνο το THEES ART FESTIVAL, ένα νέο πολυθεματικό φεστιβάλ που ενώνει την ηπειρωτική με τη νησιωτική Ελλάδα.
THEES ART FESTIVAL: ένα φεστιβάλ για να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι
Ημερολογιακά το καλοκαίρι μας άφησε. Λαμπρός ήλιος συνεχίζει, όμως, να καψαλίζει τα λευκά σπιτάκια των κυκλαδίτικων σπιτιών. Σε ένα από αυτά, τη Σίφνο, γιορτάζουν το αποκαλόκαιρο με ένα καινούριο φεστιβάλ.
4 μέρες γεμάτες με διάφορα πολιτιστικά δρώμενα περιμένουν όσους βρεθούν στο νησί στα τέλη Σεπτέμβρη. Οι μέρες από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου θα είναι γεμάτες χορό, θέατρο, εκθέσεις, αφηγήσεις και μαθήματα λαϊκής τέχνης, όλα ιδωμένα με πιο σύγχρονη ματιά.
Το φεστιβάλ αγκαλιάζει το φυσικό τοπίο της Σίφνου και την πολιτιστική της παράδοση. Τα αρχαία μεταλλεία του νησιού δεν είναι απλά ένας χώρος επισκέψιμος, αλλά γίνονται σκηνικό για παραστάσεις χορού και θεάτρου. Η αρχαία τέχνη της ψαθοπλεχτικής και η άγνωστη τέχνη της κατασκευής τσόχας παρουσιάζονται στους επισκέπτες. Παράλληλα, το φεστιβάλ προτρέπει τον διάλογο ανάμεσα στον ηπειρωτικό και νησιώτικο πολιτισμό.
THEES ART FESTIVAL: πρόγραμμα και εκδηλώσεις
Το φεστιβάλ ξεκινά με τα εγκαίνια της έκθεσης «Το γεύμα του αιώνα» που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου». Πηγή έμπνευσης της έκθεσης είναι η διαδικασία της εξόρυξης, καθώς και τα υλικά και τα προϊόντα που αυτή δίνει. Στην έκθεση, που περιλαμβάνει εικαστικά και visual έργα, συνομιλούν δύο πολύ διαφορετικά εξορυκτικά τοπία, αυτό του Λιγνιτικού Κέντρου της Δυτικής Μακεδονίας και των κυκλαδίτικων μεταλλορυχείων. Την ίδια μέρα, στις 21:00, παρουσιάζεται η performance “Shifting grounds”. Έμπνευση του έργου αποτελούν οι έννοιες του τοπίου και του σώματος, ανοίγοντας ένα διάλογο μεταξύ τους. Η performance θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου», ενώ στα 40 λεπτά που διαρκεί η παράσταση η έκθεση θα κλείνει.
Η επόμενη μέρα, στις 27 Σεπτεμβρίου, ξεκινά με ένα εργαστήριο ψαθοπλεχτικής (11:00-13:00). Η τέχνη αυτή είχε αρχίσει να ασκείται ήδη από την Φραγκοκρατία, ενώ γνώρισε μεγάλη ακμή στα χρόνια του Όθωνα. Ήταν τότε που στις οικοτεχνίες της Σίφνου έφτιαχναν τα περίφημα σιφνέικα σκιάδια (σσ. πλατύγυρο καπέλο). Τα σκιάδια έγιναν το σύμβολο του αγώνα της νεολαίας εναντίον της Χωροφυλακής. Τα επεισόδια που έγιναν στις 10 και 11 Μαΐου 1859 έμειναν με το όνομα «Σκιαδικά». Σύνθημα του κινήματος ήταν η στήριξη των ελληνικών προϊόντων, των σύμφωνων με την ελληνική παράδοση και ο περιορισμός των εισαγωγών ξένων προϊόντων, ξενικών συνηθειών και μόδας ευρωπαϊκής. Το εργαστήριο οργανώνεται από τον Σύλλογο Γυναικών Σίφνου «Το Σμάρι» / Καλλιόπη Μάρκου, ενώ πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου».
Το βράδυ της ίδιας μέρας, το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων Σίφνου ανεβάζει μια παράσταση βασισμένη σε τρία διάσημα μονόπρακτα της παγκόσμιας δραματουργίας: «Η ψεύτρα» του Ζαν Κοκτώ, «Η πιο δυνατή» του Αουγκούστ Στρίντμπεργκ και «Η Αρκούδα» του Άντον Τσέχωφ. Καθώς έχουν μικρή διάρκεια, τα μονόπρακτα δεν παρουσιάζονται συχνά μόνα τους. Πρόκειται για μια επισκόπηση των ανθρώπινων σχέσεων, με διασκεδαστικό και καυστικό τρόπο.
Την τρίτη μέρα του THEES ART FESTIVAL (28/9) σειρά έχει το εργαστήριο κατασκευής τσόχας/ κετσέ “Namad”. Η τσόχα ή αλλιώς κετσές κατασκευάζεται από φυσικά υλικά, όπως μαλλί προβάτου, σαπούνι και νερό. Είναι μια τεχνική αρχαία, που έρχεται από την περιοχή της Μεσοποταμίας και τους νομάδες. Φτάνει δε ως τους κτηνοτρόφους, τα ρούχα των οποίων ήταν από κετσέ ως τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Η τσόχα, ο παραδοσιακός κετσές, θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον λύση για τον ζεστό ρουχισμό του σήμερα. Το βράδυ, στις 21:00 έχει σειρά η παράσταση “Black Birthday”, μια μαύρη κωμωδία του Κώστα Σταύρου.
Το φεστιβάλ THEES ART FESTIVAL φτάνει στο τέλος του στις 29/9. Οι δράσεις ξεκινούν πρωί πρωί, αφού 08:00-11:00 θα γίνει ένας περίπατος με τελικό προορισμό τα αρχαία μεταλλεία του Άη Σώστη. Όσοι ξυπνήσουν πρωί και ακολουθήσουν το μονοπάτι της κατάβασης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια site performance στα μεταλλεία του Άη Σώστη.
Στις 19:00 το απόγευμα, η αυλή του Αγίου Κωνσταντίνου στην κεντρική πλατεία Αρτεμώνα θα γεμίσει παραμύθια. Για μια ώρα η αφηγήτρια Γιούλα Ταρνάρη θα μεταφέρει τους επισκέπτες σε μέρη μακρινά και μαγικά, με όχημα παραμύθια από τη Θράκη ως την Κρήτη.
Η αυλαία του φεστιβάλ πέφτει με τη συναυλία των Local Heroes, με πρωτότυπες συνθέσεις και διασκευές παραδοσιακών μουσικών από τον χώρο των Βαλκανίων.
Το THEES ART FESTIVAL διοργανώνεται από το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων Σίφνου και υλοποιείται με τη συνδρομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την UNDERSCORE Α.Μ.Κ.Ε. Το Υπουργείο Πολιτισμού υποστηρίζει οικονομικά, ενώ το φεστιβάλ έχει την στήριξη του Δήμου Σίφνου και του Πολιτιστικού Συλλόγου του νησιού. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
Πηγές:
THEES ART FESTIVAL: Ένα νέο πολυθεματικό φεστιβάλ εγκαινιάζεται στη Σίφνο. Ανακτήθηκε από: www.in.gr (τελευταία πρόσβαση: 17/09/2024)
Πληροφορίες από την ιστοσελίδα του φεστιβάλ THEES ART FESTIVAL: www.sifnosthees.gr (τελευταία πρόσβαση: 17/09/2024)