Vanity: H «ματαιοδοξία» του κοσμήματος μέσα από μία μοναδική έκθεση

               «Όταν η ματαιοδοξία συναντά το κόσμημα δημιουργείται ένα ταξίδι στο χωροχρόνο».

Η εφορία Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τον δήμο της Μυκόνου παρουσιάζουν για πρώτη φορά την διακυκλαδική έκθεση κοσμήματος με θέμα «Vanity. Ιστορίες Κοσμημάτων από τις Κυκλάδες». Η έκθεση θα πραγματοποιείται καθ’όλη την διάρκεια του  Αυγούστου στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου.

Πλήθος κοσμημάτων όπως περιδέραια, καρφίτσες,περόνες από πολύτιμους λίθους μας αφηγούνται την ιστορία του κοσμήματος των Κυκλάδων και της τέχνης του.

Το μουσείο μετατρέπεται σε «σκουληκότρυπα» στο χωροχρόνο και φαντάζει ως μία γιγάντια κοσμηματοθήκη που ταξιδεύει τους επισκέπτες στις ετεροχρονίες του παρελθόντος.

Τα εκθέματα μας γυρίζουν πίσω 7 χιλιάδες χρόνια αποκαλύπτοντας το ιστορικό βάθος μίας ανθρώπινης ιδιότητας, της ματαιοδοξίας, όπως αυτή εκδηλώνεται ως επίδειξη και φιλαρέσκεια. 12 δημιουργοί και 230 εκθέματα που προέρχονται από 12 νησιά των Κυκλάδων (Αμοργό, Άνδρο, Δεσποτικό, Δήλο, Θήρα, Ίο, Κέα, Κίμωλο, Κύθνο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρήνεια, Σάλιαγκο, Σίφνο, Σύρο, Σχοινούσα και Τήνο) κάνουν το ταξίδι αυτό όσο πιο ομαλό και μαγικό γίνεται.

«Διαδήματα, σφηκωτήρες και σκουλαρίκια, περιδέραια και περίαπτα, πόρπες και περόνες, δαχτυλίδια και βραχιόλια, φτιαγμένα από όστρεα, οστά και ελεφαντόδοντο, απλούς και ημιπολύτιμους λίθους, γυαλί, φαγεντιανή και κοράλλι, αλλά και από χαλκό, άργυρο και χρυσό, φανερώνουν τη διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου να στολίζει το σώμα, τα μαλλιά και τα ενδύματά του, ώστε να προσελκύει, να γοητεύει, να ξεχωρίζει, να επιβάλλεται, να προσελκύει ευνοϊκές δυνάμεις ή να αποτρέπει το κακό».

Επίσης τρία μοναδικά ζωγραφικά έργα: μια εικόνα Παναγίας Βρεφοκρατούσας του 17ου αι. από την Πάρο, η γνωστή υστεροκυκλαδική τοιχογραφία με την «Ιέρεια» από την προϊστορική πόλη του Ακρωτηρίου και μια τοιχογραφία ολόσωμης Παναγίας Βρεφοκρατούσας του 13ου αιώνα από τη Νάξο συμπληρώνουν την έκθεση και δημιουργούν μία ολοκληρωμένη εικόνα στα μάτια του επισκέπτη.

Διαβάστε επίσης  Η ηθική διάσταση στην κλωνοποίηση

Τα περισσότερα κοσμήματα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό και μερικά από αυτά για πρώτη φορά στις Κυκλάδες. Πολλά από αυτά είναι δάνεια από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Επίσης υπάρχουν κοσμήματα που εκτίθενται πρώτη φορά στο πλαίσιο μιας αρχαιολογικής έκθεσης, δάνεια του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου, του Εκκλησιαστικού Μουσείου Εκατονταπυλιανής Πάρου και της Συλλογής Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Έργων Νάουσας Πάρου, καθώς και τα κοσμήματα της Μαρουλίνας, ευγενής παραχώρηση του εγγονού της Άρη Γεωργιάδη.

Η έκθεση θα μεταφερθεί και παρουσιαστεί και σε άλλα νησιά όπως η Σαντορίνη, η Άνδρος, η Νάξος, η Μήλος και η Σύρος. Τελικός προορισμός τα μουσεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

vanity

 

Απόφοιτη του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με Κατεύθυνση Γλωσσολογία Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αγαπάω την φύση, τις τέχνες και γενικότερα τον πολιτισμό. Είμαι φαν της γυμναστικής, της φωτογραφίας και δεν ξεχνάω να ποτέ να δω την αγαπημένη μου σειρά. Όνειρο μου να ανακαλύψω τον κόσμο και να γνωρίσω κάθε γλώσσα, διάλεκτο, ιδίωμα του πλανήτη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αφιέρωμα στην συγγραφέα Ελένη Ισπόγλου

Την συγγραφέα Ελένη Ισπόγλου την γνωρίσαμε μέσα από το νέο
Ποιες είναι οι 5 τροφές που χαρίζουν καλή ψυχική υγεία

Ποιες είναι οι 5 τροφές για καλή ψυχική υγεία

Πολλές φορές η ζωή μας οδηγεί σε έντονο άγχος και