21 Φεβρουαρίου : Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

Παγκόσμια Hμέρα Μητρικής Γλώσσας
Πηγή: neolaia.gr

 

Παγκόσμια Hμέρα Μητρικής ΓλώσσαςΚλείσε τα μάτια, σκέψου μια μια τις λέξεις αυτές σαν να ήταν κομμάτια ενός παζλ, του δικού σου παζλ . Τι είναι για σένα ένα παγκόσμιο γεγονός; Μάλλον μια πράξη ή ένα σύνολο από γεγονότα προσχεδιασμένα και μη τα οποία εν τέλει οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα που μας επηρεάζει όλους ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου, εθνικότητας,  πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων. Ημέρα, μια χρονική περίοδος που κρατάει μέσα της 24 μοναδικές ώρες με ατελείωτες ευκαιρίες επιτυχίας ή αποτυχίας, μια μέρα μπορεί να αλλάξει τα πάντα και τα πάντα ίσως να μην μπορούν να αλλάξουν μια μέρα. Μητρική, ένα επίθετο που προέρχεται από την ομορφότερη λέξη του κόσμου την λέξη ”μητέρα” την οποία συνδυάσαμε με την αγάπη, την συμπόνια και την καλοσύνη. Γλώσσα, ένα σύνολο λέξεων που μας βοηθούν να επικοινωνούμε με το περιβάλλον γύρω μας. Πώς ξεκίνησαν όλα; Γιατί δώσαμε μια ιδιαίτερη ημερομηνία στην μητρική γλώσσα, για τον καθένα μας διαφορετική γλωσσά φυσικά (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά κλπ)  αλλά και πάλι σημαντική γιατί μ’ αυτήν μάθαμε να πορευόμαστε.

Πως ξεκίνησαν όλα; Πριν αρκετά χρόνια και συγκεκριμένα στις 12 Φεβρουαρίου του 1952 φοιτητές στο Πακιστάν (σημερινό Μπαγκλαντές) ξεσηκώθηκαν διαμαρτυρόμενοι για την αντικατάσταση της μητρικής τους γλώσσας («Μπενγκάλι») και την υιοθέτηση της επίσημης πακιστανικής «Ουρντού». Η Αστυνομία έπνιξε τη διαμαρτυρία τους στο αίμα σκοτώνοντας πάνω από 4 άτομα, το γεγονός αυτό ονομάστηκε ”Σφαγή της Ντάκα”. Ξεκίνησε να γιορτάζεται στο Πακιστάν σαν η ημέρα του Γλωσσικού Κινήματος, η οποία τέθηκε και σαν αργία προς τιμήν αυτών που χάθηκαν στον αγώνα. Οι αιματοχυσίες αυτές έγιναν αφορμή για την υιοθέτησή της το 1999 από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO, η οποία όρισε την 21 Φεβρουαρίου σαν Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας με σκοπό κανένας να μην ξεχάσει πόσο σημαντική είναι η γλώσσα ή η διάλεκτος του κάθε έθνους, πως η ποικιλομορφία ακόμα και σε αυτό το επίπεδο κάνει μοναδικό τον πλανήτη μας και για να μας υπενθυμίζει το πόσο απαραίτητη είναι η διάσωση των  λιγότερο ομιλούμενων γλωσσών, πρέπει να σεβόμαστε και να εκτιμάμε τους αγώνες που έγιναν ώστε εμείς σήμερα να έχουμε την ευκαιρία να μεταδίδουμε πληροφορίες στην δική μας γλώσσα. Όλα αυτά που εμείς θεωρούμε δεδομένα στις Ευρωπαϊκές χώρες είναι πάλη για λαούς τριτοκοσμικών χωρών, ακόμα και η διατήρηση της γλώσσας τους είναι ένας συνεχής πόλεμος με την διάβρωση που ο χρόνος φέρνει απειλητικά.

Διαβάστε επίσης  13+1 περίεργες εφευρέσεις

Υπάρχουν 7000 σπουδαίες και ανεπανάληπτες γλώσσες στον πλανήτη μας, οι οποίες κουβαλάνε στην πλάτη τους μια ολόκληρη κουλτούρα, την ιστορία, την θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμα όλων αυτών των ξεχωριστών λαών που κάνουν την σφαίρα που κατοικούμε ομορφότερη.  Δυστυχώς για μας από αυτές τις γλώσσες μόνο μερικές εκατοντάδες έχουν πάρει μια θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα και ψηφιακά χρησιμοποιούνται λιγότερο από εκατό, ως αποτέλεσμα κινδυνεύει το 43% από αυτές το οποίο ουσιαστικά σημαίνει ότι κάθε βδομάδα χάνεται μια γλώσσα, μια γλώσσα που δεν θα ξανά έρθει και είναι τόσες πολλές που υπάρχουν μόνο προφορικά, δεν έχουν αλφάβητο και όμως σαν τις ακούς είναι λες και παρακολουθείς μια ορχήστρα εγχόρδων, πνευστών να δίνει συναυλία. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 21 αιώνα μόνο 600 από αυτές θα καταφέρουν να επιβιώσουν ενώ οι υπόλοιπες θα χαθούν και θα ομογενοποιηθούν.

Oι γηγενείς λαοί εξέφραζαν πάντοτε την επιθυμία τους για εκπαίδευση στις δικές τους γλώσσες, όπως ορίζεται στη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Αυτοχθόνων Λαών. Δεδομένου ότι το 2019 είναι το Διεθνές Έτος των Αυτοχθόνων Γλωσσών, το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μητρικής Γλώσσας θα είναι αυτόχθονες γλώσσες ως παράγοντας ανάπτυξης, ειρήνης και συμφιλίωσης.

Advertisements
Ad 14

Οι αυτόχθονες πληθυσμοί ανέρχονται σε περίπου 370 εκατομμύρια και οι γλώσσες τους αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των περίπου 7.000 ζωντανών γλωσσών στη Γη. Πολλοί αυτόχθονες λαοί εξακολουθούν να υποφέρουν από περιθωριοποίηση, διακρίσεις και ακραία φτώχεια και είναι θύματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (…). Σε αυτήν τη Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας, καλώ, λοιπόν, όλα τα κράτη μέλη της UNESCO, τους εταίρους μας και τους ενδιαφερόμενους της εκπαίδευσης να αναγνωρίσουν και να επιβάλουν τα δικαιώματα των αυτοχθόνων λαών ». Audrey Azoulay, Γενικός Διευθυντής της UNESCO, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

Πηγή:en.unesco.org

Λέγοντας ομογενοποίηση εννοούμε να χάνεσαι μέσα στην μάζα να γίνεσαι ένα και στην περίπτωση της γλώσσας, όλες της οι ιδιότητες εξαλείφονται. Θυμήσου τι θα ήσουν χωρίς την γλώσσα σου; Σαν μια από τις αρχαιότερες γλώσσες η Ελληνική γλώσσα δεν κινδυνεύει από μια τέτοια απειλή αντιθέτως εξελίσσεται, βελτιώνεται. Με το πέρασμα των χρόνων γίνεται αήττητη. Στάσου όμως για μια στιγμή και φαντάσου πως θα ήταν εάν κάποιος σου έκλεβε την δυνατότητα να λες μαμά και να την νιώθεις ολόψυχα δικό σου κομμάτι αυτήν την λέξη, ίσως να μην συμβεί ποτέ άλλα χιλιάδες άτομα στερούνται την δυνατότητα της διατήρησης της μητρικής τους γλώσσας. Ποια είναι η αγαπημένη σου παροιμία; Ποια σου θυμίζει τον τόπο σου; Τι υπέροχη μέρα η 21 Φεβρουαρίου! Εάν το καλοσκεφτείς είναι μια ιδέα για συζήτηση, γιατί να μην ρωτήσουμε τον φίλο μας τον συμμαθητή μας τι κάνει ιδιαίτερη την δική του γλώσσα και ίσως λέω ίσως να δεθούμε λίγο παραπάνω και να μάθουμε μαγευτικές πληροφορίες. Εδώ να υπενθυμίσω βέβαια σε όλα αυτά τα παιδάκια που δεν γεννήθηκαν στην χώρα καταγωγής τους λόγω μετανάστευσης ότι μητρική γλώσσα δεν είναι αυτή που ορίζει η ταυτότητα σου αλλά αυτή που σε έμαθε να γελάς να κλαις να επικοινωνείς να γεύεσαι ναι είσαι χωρίς μια τελεία παραπάνω ή παρακάτω διαφορετικός.

Διαβάστε επίσης  Χουλιγκανισμός, μια σύντομη ιστορία

Επειδή η μουσική μιλάει καλύτερα από καθετί στο μυαλό και την ψυχή μας και μπορεί να μας επηρεάσει θετικά, το παρακάτω βίντεο παρουσιάζει ένα τραγούδι με τίτλο Mother Language day” το οποίο έφτιαξε ο τραγουδιστής  Σταύρος Παπασταύρου βασιζόμενος στους αγγλικούς στίχους που έγραψε ο Α’ Γραμματέας της Πρεσβείας του Μπανγκλαντές στην Αθήνα Sujan Debnath, ο οποίος είχε την έμπνευση και την πρωτοβουλία αυτού του project. Ένα τραγούδι που φιλοδοξεί να ενώσει και να ευαισθητοποιήσει όλους τους λαούς της γης πάνω στο θέμα των μητρικών γλωσσών.

Πηγή: Ert.gr

21 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας, μια μέρα του χρόνου για να θυμάσαι να φροντίζεις την δική σου μητρική γλώσσα χωρίς να την αλλοιώνεις,  χωρίς να την προσπερνάς,  χωρίς να την αγνοείς. Δώσε της σημασία,  σώσε την μόνο εσύ μπορείς, μόνο εγώ μπορώ, μόνο μαζί  μπορούμε να διασφαλίσουμε την επιβίωση της γλώσσας που η μητέρα μας δίδαξε να λέμε  ”ευχαριστώ, παρακαλώ, σε αγαπώ”.

 

Πηγές

sansimera.gr

en.unesco.org

ert.gr

 

Εάν θυμάμαι καλά,το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό καθώς κοιτάζω το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας είναι το χαρτί και το μολύβι που στα χέρια παίρνει φωτιά. Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο τρόπο να εκφράζω τον μικρό μου κόσμο που στις γραμμές του τετραδίου γίνεται πελώριος. Ερωτευμένη με το όνειρο και πάντα καθισμένη στην άκρη ενός μισοφέγγαρου φέρνω και ξανά φέρνω στο νου μου τα λόγια του Les Brown ''Shoot for the moon. Even if you miss it you will land among the stars''.Ξέρω πως ακόμα και εάν η μοναξιά με τυλίξει οι αγαπημένες μου λέξεις θα ναι εκεί να πουν ότι δεν λέγεται φωναχτά!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι

Космобет – Нове ліцензійне онлайн казино Cosmobet.ua

Рік заснування 2024 Мінімальний депозит 100 грн Advertisements Мінімальний вивод