Δίκη της Νυρεμβέργης: Αποσπάσματα από τις απολογίες για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τους Ναζί

Στη Νυρεμβέργη στις 20 Νοεμβρίου 1945, την πόλη όπου γεννήθηκε ο εθνικοσοσιαλισμός και το τρίτο «χιλιόχρονο» Ράιχ, πραγματοποιήθηκε η δίκη 22 στελεχών των Ναζί. Η δίκη έγινε από Διεθνές Στρατιωτικό Δικαστήριο των Συμμάχων, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα γενικότερα κατά της ανθρωπότητας. Η Δίκη της Νυρεμβέργης ήταν γεγονός.

Δίκη της Νυρεμβέργης

Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους, προσπαθούσαν κατά τη διάρκεια της δίκης να πετύχουν ελαφρύτερες ποινές, γεγονός το οποίο αποδείχθηκε ανώφελο. Μερικοί ακόμα προσπάθησαν να κατηγορήσουν την ιδεολογία τους και να φορτώσουν τα λάθη τους στο πάθος που τους μετέφερε και ότι χαλιναγωγήθηκαν από το ρητορικό ταλέντο του Χίτλερ. Δικαιολογία που επίσης δεν είχε βαρύτητα στην δίκη.

Πολλοί από τους κατηγορούμενος δεν κατάφεραν να δώσουν μια σαφή δικαιολογία για τα εγκλήματα τους και οδηγήθηκαν στην αγχόνη ή ακόμη αφού είδαν πως δεν υπάρχει ελπίδα να αποκομίσουν μια πιο ελαφριά ποινή, αυτοκτόνησαν. Πολύ ενδιαφέρον έχουν μερικά αποσπάσματα από τις απολογίες τους, όπως αναφέρεται και στη Μηχανή του Χρόνου

Ο Χέρμαν Γκέρινγκ, αρχηγός της γερμανικής αεροπορίας και ουσιαστικά δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος, δηλώνει: «Προσχώρησα στο κόμμα ακριβώς γιατί ήταν επαναστατικό, όχι τόσο για το ιδεολογικό του περιεχόμενο. Όλη η συνωμοτική ιδέα ήταν παράλογη. Είχαμε εντολές να υπακούμε στο κράτος. Δεν ήμασταν μία ομάδα εγκληματιών που συναντιόταν στα δάση μέσα στο σκοτάδι για να σχεδιάσει μαζικές δολοφονίες. Οι πραγματικοί συνωμότες λείπουν: ο Χίμλερ, ο Μπόρμαν και ο Γκέμπελς».

Ο Καρλ Ντένιτς, αρχηγός του γερμανικού Ναυτικού και καγκελάριος, μετά την αυτοκτονία του Χίτλερ έριξε το φταίξιμο στους πολιτικούς: « Οι πολιτικοί έφεραν τους Ναζί στην εξουσία. Είναι αυτοί που επέφεραν όλα αυτά τα αηδιαστικά εγκλήματα και πρέπει τώρα εμείς να κάτσουμε στο εδώλιο μαζί τους και να μοιραστούμε το φταίξιμο!».

Διαβάστε επίσης  Η εκτέλεση των καταδικασμένων ηγετών των Ναζί

Ο Βίλχελμ Φρίκ, υπουργός Εσωτερικών του Γ΄ Ράιχ επικαλέστηκε τη δικηγορική του ιδιότητα: «Ο Χίτλερ δεν ήθελε να γίνουν τα πράγματα με τον δικό μου τρόπο. Εγώ ήθελα τα πράγματα να γίνουν με νόμιμα μέσα. Άλλωστε είμαι δικηγόρος».

Δίκη της Νυρεμβέργης

Ο Βάλτερ Φούνκ, υπουργός Οικονομικών και αυτός που υπέγραψε για την «αρειοποίηση» των εβραϊκών περιουσιών, κατηγορούσε τον εαυτό του, που δεν είχε ακούσει τη γυναίκα του, η οποία «είπε καλύτερα να αφήναμε στην άκρη την όλη επιχείρηση του υπουργείου και να μετακομίζαμε σε ένα τριάρι διαμέρισμα».

Ο Ρούντολφ Ες, δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος, μέχρι την ακατανόητη πτήση του στη Βρετανία και την αιχμαλωσία του, παραδέχθηκε ότι «είναι απλά ακατανόητο πως συνέβησαν όλα αυτά. Κάθε ιδιοφυΐα έχει το δαίμονα μέσα της. Όλα είναι πολύ τραγικά».

Ο Άλφρεντ Γιοντλ, ανώτατος επιτελικός αξιωματικός, επικαλέστηκε το καθήκον του ως στρατιώτης: «Δεν είναι θέμα του στρατιώτη να κρίνει τον επικεφαλής του».

Ο Βίλχελμ Κάιτελ, ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, έριξε, όπως αναμενόταν, όλο το φταίξιμο στον Χίτλερ: «Αυτός μας έδωσε τις εντολές. Έλεγε συνεχώς ότι όλα ήταν δική του ευθύνη».

Ο Κονσταντίν φον Νόιρατ, υπουργός Εξωτερικών μεταξύ των ετών 1932-1938, αποκάλεσε τον νεκρό αρχηγό του, ψεύτη και τον εαυτό του  θύμα: «Δεν είχε απλά κανένα σεβασμό για την αλήθεια. Αλλά κανένας δεν το αναγνώριζε στην αρχή».

Ο Αλφερντ Ρόζεμπεργκ, θεωρητικός της αντιεβραϊκής ιδεολογίας μάλλον δεν έπεισε κανέναν με τα επιχειρήματά του: «Δεν είπα ότι θεωρώ τους Εβραίους κατώτερους. Ούτε ισχυρίστηκα ότι είναι μία φυλή. Απλά είδα ότι η ανάμιξη διαφορετικών πολιτισμών δεν λειτούργησε».

Ίσως τελικά ο πιο ειλικρινής να ήταν ο Χανς Φράνκ, ο περίφημος «χασάπης» της Κρακοβίας: «Μην αφήσεις κανέναν να σου πει ότι δεν είχε ιδέα. Όλοι ένιωθαν πως υπήρχε κάτι φρικτά λάθος με αυτό το σύστημα. O Χίτλερ ντρόπιασε τη Γερμανία για πάντα! Πρόδωσε και ντρόπιασε τους ανθρώπους που τον αγάπησαν. Θα είμαι ο πρώτος, που θα παραδεχτώ την ενοχή μου».

Διαβάστε επίσης  Το Πανεπιστήμιο είναι πια απαγορευμένο για τις Αφγανές

Τα αποσπάσματα είναι από το άρθρο της Μηχανής του Χρόνου: «Δεν ξέρω πως έγιναν αυτά τα εγκλήματα». «Δεν είπα ποτέ ότι οι Εβραίοι είναι κατώτεροι»… Οι δικαιολογίες των Ναζί στη Δίκη της Νυρεμβέργης, όπου κατηγορούσαν ο ένας τον άλλο για να γλυτώσουν.

Απόφοιτος τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης και προπτυχιακός φοιτητής στο μεταπτυχιακό τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Μ' αρέσει να ταξιδεύω στην ιστορία με όλους τους διαθέσιμους τρόπους(βιβλία, ντοκιμαντέρ, ταινίες ακόμα και να γράφω για αυτή) ενώ τα games και τα βιβλία επίσης γεμίζουν το χρόνο μου!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας...

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας…

Ας πάρουμε μια ανάσα. Ας αφιερώσουμε και λίγο χρόνο σε
Πήλιο

Πήλιο: Ένα Σαββατοκύριακο στα παραμυθένια χωριά του

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, το θέρετρο των θεών του