Γιόζεφ Μένγκελε: Η καταδίωξη του «Αγγέλου του Θανάτου» του Άουσβιτς και το πέρασμα του από την Ελλάδα

Ο Γιόζεφ Μένγκελε, ο διεστραμμένος γιατρός του Άουσβιτς, ευθύνεται για το θάνατο τουλάχιστον 40.000 ανθρώπων λαμβάνοντας το παρατσούκλι «Άγγελος του Θανάτου».

Γιόζεφ Μένγκελε

Ο «Άγγελος του Θανάτου» στην Ελλάδα

Για 35 ολόκληρα χρόνια, ο Μένγκελε κατάφερε να κρύβει τα ίχνη του αλλάζοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα χώρες. Πέρασε από τη Λατινική Αμερική, από χώρες όπως η Αργεντινή, Παραγουάη και Βραζιλία, ενώ επίσης πέρασε και από την Ελλάδα μένοντας για ένα χρονικό διάστημα στην Κύθνο. Σε όλες του τις σύντομες κατοικίες, διάλεγε το μέρος όπου δεν θα μπορούσε να αναγνωριστεί από οποιονδήποτε, δηλαδή αυτό με τον λιγότερο δυνατό κόσμο. Για παράδειγμα στην Κύθνο, δεν διάλεξε ως κατοικία του κάποιο ξενοδοχείο, όπου θα ερχόταν σε επαφή με πολύ κόσμο, αλλά αντίθετα διάλεξε το λιμάνι, το οποίο επίσης θα μπορούσε να αποτελέσει ευκολότερη έξοδο διαφυγής.

Ο διεστραμμένος Γιόζεφ Μένγκελε κατάλαβε πως το να κρύβεσαι συνέχεια δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κάθε φορά που νοικιαζόταν ένα δωμάτιο, γινόταν γνωστό σε όλη την τοπική κοινωνία. Παρόλο που χρησιμοποιούσαν αυτός και η γυναίκα του διαφορετικά ονόματα, πιθανόν τα Φρίντριχ Έλντερ φον Μπρίτενμπαχ, Φάουστο Ριντόν ή Γρηγορίου και τις γνώσεις του στην ελληνική και λατινική γλώσσα, η έλευση του στο νησί έγινε γνωστή από το δημοσιογράφο του Spiegel, Χανς Μπέρταμ, ο οποίος κατευθύνθηκε στο νησί. Όταν έφτασε όμως ήταν αργά καθώς ο «Άγγελος του Θανάτου» και η γυναίκα του είχαν ήδη διαφύγει. 

Δημοσιεύματα του εξωτερικού, ανέφεραν πως ο Γιόζεφ Μένγκελε όντως διέμεινε στην Κύθνο για μια χρονική περίοδο σε μοναστήρι και όταν οι χωροφύλακες πήγαν να τον βρουν, ήταν ήδη πολύ αργά. Την πληροφορία για τον Μένγκελε στην Κύθνο είχε ο διάσημος κυνηγός των Ναζί, Σιμόν Βίζενταλ, που είχε συλλάβει και τον επικεφαλής της «Τελικής Λύσης», Άντολφ Άιχμαν. Αυτός ήταν ο κινητήριος μοχλός γενικότερα του κυνηγιού των Ναζί που είχαν ξεφύγει, στέλνοντας τον δημοσιογράφο Μπέρταμ στην Κύθνο. Ο επικεφαλής της αποστολής είχε ήδη αποκλείσει ορισμένους προορισμούς, όπως η Λατινική Αμερική καθώς είχαν εξαφανιστεί από εκεί τα ίχνη του, αλλά και από χώρες όπως Ιταλία και Γερμανία καθώς τα εξοχικά του στις συγκεκριμένες χώρες βρισκόταν υπό συνεχή παρακολούθηση. 

Διαβάστε επίσης  Το εκπαιδευτικό σύστημα του Γ' Ράιχ. Η δημιουργία «νέων Χίτλερ»

Η πορεία του Μένγκελε

Πιθανόν με τη βοήθεια της οργάνωσης «Οντέσα», η οποία βοηθούσε τους Ναζί να διαφύγουν, κατάφερε να φτάσει στην Παραγουάη. Όπως αναφέρουν και πληροφορίες από το άρθρο της Μηχανής του Χρόνου, «Ο Μένγκελε είχε συλληφθεί το 1945 από Αμερικανούς στρατιώτες, οι οποίοι όμως τον απελευθέρωσαν, επειδή δεν τον αναγνώριζαν. Για πέντε χρόνια έμεινε ανενόχλητος στη γενέτειρά του, στο Γκίνσμπουργκ. Όταν είδε ότι το κυνήγι των Ναζί κλιμακωνόταν, αποφάσισε, όπως και άλλοι υψηλόβαθμοι του Γ’ Ράιχ, να διαφύγει στη Λατινική Αμερική. Το 1950 η «Οντέσα» τον προμήθευσε με πλαστά έγγραφα και μέσω Γένοβας, έφτασε στην Ισπανία με διαβατήριο του Ερυθρού Σταυρού. Ένα χρόνο μετά, βρισκόταν στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Το 1954 απέκτησε και την αργεντίνικη υπηκοότητα. Χώρισε από τη σύζυγό του, Ιρέν και παντρεύτηκε τη χήρα του αδερφού του, Μάρθα. Κρυβόταν διαρκώς, αλλάζοντας παρουσιαστικό, διαβατήρια, ονόματα και ταυτότητες.»

Στις 2 Φεβρουαρίου το 1979, προσπαθώντας να σωθεί από πνιγμό στο Σάο Πάολο, πέθανε από εγκεφαλικό. Ο τάφος του βρέθηκε έξι χρόνια μετά. Ο Γιόζεφ Μένγκελε δεν δικάστηκε ποτέ για τα εγκλήματα του κατά της ανθρωπότητας και όλους τους αθώους ανθρώπους που σκότωσε υπό βάναυσες συνθήκες, εξυπηρετώντας τη διαστροφή του αλλά και τα πειράματα για την «ανάπτυξη» του Ράιχ. 

Πηγή: Γιόζεφ Μένγκελε. Ο γερμανός γιατρός που έκανε διεστραμμένα πειράματα σε κρατούμενους του Άουσβιτς και το θρίλερ με την καταδίωξή του στην Κύθνο.

Απόφοιτος τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης και προπτυχιακός φοιτητής στο μεταπτυχιακό τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Μ' αρέσει να ταξιδεύω στην ιστορία με όλους τους διαθέσιμους τρόπους(βιβλία, ντοκιμαντέρ, ταινίες ακόμα και να γράφω για αυτή) ενώ τα games και τα βιβλία επίσης γεμίζουν το χρόνο μου!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι