«Keep Calm and Carry On» είναι μια εμβληματική φράση που έχει κυκλοφορήσει ως σλόγκαν παγκοσμίως. Ποια η σύνδεσή του, όμως, με τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο; Η Δρ. Μπεξ Λιούις (Bex Lewis) στο βιβλίο της «Keep Calm and Carry On – The truth behind the poster» καταγράφει τη μακροχρόνια πορεία αυτής της φράσης σε μια αφίσα που έφτασε μέχρι τις μέρες μας και, πλέον, έχει τυπωθεί σε κάθε αντικείμενο πώλησης ως μοτίβο ενθάρρυνσης και αισιοδοξίας.
Το 1939, το Υπουργείο Πληροφοριών της Βρετανίας, που είχε συσταθεί κατά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου πολέμου και επαναλειτούργησε καθ’ όλη τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, δίνει την εντολή να τυπωθούν αφίσες με συνθήματα που θα εμψύχωναν τους πολίτες. Οι αφίσες σχεδιάστηκαν και εκτυπώθηκαν σε μεγάλο αριθμό αντιτύπων. Οι δύο αφίσες που κυκλοφόρησαν πρώτες έγραφαν τα παρακάτω σλόγκαν: «Το θάρρος σας, η χαρά σας, η αποφασιστικότητά σας θα φέρουν τη νίκη» και «Η Ελευθερία είναι σε κίνδυνο. Υπερασπιστείτε την με όλο σας το είναι». Η απήχηση που είχαν στον κόσμο αυτά τα δύο σλόγκαν δεν ήταν μεγάλη. Όταν ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί, αποφασίστηκε η τρίτη αφίσα να μην κυκλοφορήσει παρόλο που είχαν τυπωθεί 2.500.000 αντίτυπά της. Θεωρήθηκε πως το νόημά της ήταν πλέον άτοπο. Οι άνθρωποι δεν ήθελαν να τους πουν «Χαλάρωσε και συνέχισε», αλλά να τους πουν τι να κάνουν. Επίσης, μια αφίσα με κόκκινο φόντο θα έμοιαζε ως μέρος της κομμουνιστικής προπαγάνδας της εποχής. Επομένως, οι κόκκινες αφίσες με το σλόγκαν «Keep Calm and Carry On», δεν έφυγαν ποτέ από τις αποθήκες.
Όπως φαίνεται από τις παραπάνω αφίσες, ο σχεδιασμός τους ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστός. Μονόχρωμο μοτίβο, απλή γραμματοσειρά με λευκά γράμματα και το σύμβολο της βασιλείας, η κορώνα, γεγονός που τις καθιστούσε μοναδικές και αδύνατον να ταυτιστούν με άλλου είδους διαφημιστικές αφίσες. Η Λιούις συμπληρώνει πως οι αφίσες σχεδιάστηκαν για να μοιάζουν ως διακηρύξεις του βασιλιά. Ήταν πρόχειρα σχεδιασμένες με ξεπερασμένα και απλοϊκά στοιχεία συγκριτικά με τις γερμανικές αφίσες προπαγάνδας του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.
Από το 1943, και ιδιαίτερα μετά τη λήξη του πολέμου, υπήρχε μεγάλη έλλειψη σε χαρτί. Είναι πιθανόν οι αφίσες που δεν κυκλοφόρησαν να πολτοποιήθηκαν και να ανακυκλώθηκαν, ειδάλλως δεν μπορεί να εξηγηθεί πού βρίσκονταν για πάνω από πενήντα χρόνια. Μία από αυτές τις αφίσες υπήρχε στον πάτο ενός κουτιού με βιβλία που αγοράστηκαν σε δημοπρασία το 2000 από τους ιδιοκτήτες του διάσημου, πλέον, βιβλιοπωλείου Barter Books στην πόλη Alnwick, στη βόρεια Αγγλία. Ο Stuart Manley και η σύζυγός του Mary όταν βρήκαν την αφίσα, αποφάσισαν να την τοποθετήσουν πίσω από το ταμείο του καταστήματός τους. Πολλοί από τους πελάτες προσφέρθηκαν να αγοράσουν την αφίσα και έτσι οι ιδιοκτήτες σκέφτηκαν να εκτυπώσουν αρχικά 50 αντίτυπά της. Στη συνέχεια, αφού ελέγχθηκαν τα δικαιώματα περί πνευματικής ιδιοκτησίας, εκτυπώθηκαν πολλά αντίγραφα της αφίσας, η οποία αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν του εν λόγω βιβλιοπωλείου.
Η οικονομική κρίση επανέφερε αυτό το αισιόδοξο μήνυμα, το οποίο δεν είχε βρει πότε αποδέκτη. Το κάλεσμα, πλέον, δεν ήταν η έκκληση σε τάξη μετά από μια ναζιστική εισβολή, αλλά η εμψύχωση μπροστά σε μια κοινωνικο-οικονομική καταστροφή. Από το 2009 και μετά, που άρχισε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι πωλήσεις της αφίσας «Keep Calm and Carry On» και διάφορες παραλλαγές της έφτασαν στα ύψη. Το γεγονός πως ήταν ελεύθερη προς χρήση, δίχως να δεσμεύεται από πνευματικά δικαιώματα, έκανε εύκολη την ανατύπωσή της και την κυκλοφορία της ακόμα και στην Αμερική. Σήμερα, το σλόγκαν αυτό κοσμεί πολλά από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά και ίσως επανέρχεται στο μυαλό μας κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε κάποια κρίση…
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:
Keep calm: The story behind the UK’s most famous poster design. Ανακτήθηκε από https://edition.cnn.com/style/article/keep-calm-poster/index.html
Η θρυλική meme – αφίσα “Keep Calm and Carry On” πωλείται – Αυτή είναι η ιστορία της. Ανακτήθηκε από https://www.lifo.gr/now/world/106101
The History Of Keep Calm And Carry On [Infographic] | BlueCotton. Ανακτήθηκε από https://www.pinterest.se/pin/127930445639417252/