Η τεχνητή νοημοσύνη έναντι λογοτεχνίας και πολιτισμού

ChatGPT Πηγή/Credit: Antonio Mendes da Silva / MMSH
ChatGPT Πηγή/Credit: Antonio Mendes da Silva / MMSH

Πρόσφατα ο Noam Chomsky (Νόαμ Τσόμσκι), εξέφρασε την γνώμη του, για την ικανότητα ή μη, των A.I (Τεχνητή Νοημοσύνη) να αντικαταστήσουν τον ευφυή λόγο. Στο επιχείρημα που προβάλλει, ότι παρόλο που τα προγράμματα μηχανικής μάθησης όπως το ChatGPT, το Bard της Google και το Sidney της Microsoft είναι εντυπωσιακά στην ικανότητά τους να παράγουν φαινομενικά ανθρώπινη γλώσσα και σκέψη, είναι θεμελιωδώς ελαττωματικά στην αντίληψή τους για τη γλώσσα και τη γνώση. Ενώ αυτά τα προγράμματα είναι χρήσιμα σε ορισμένους στενούς τομείς, διαφέρουν βαθιά από τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται και χρησιμοποιούν τη γλώσσα, και αυτό θέτει σημαντικούς περιορισμούς στο τι μπορούν να κάνουν, κωδικοποιώντας τα με ανεξιχνίαστα ελαττώματα.

Noam ChomskyΠηγή: Wikimedia Commons
Noam Chomsky | Πηγή: Wikimedia Commons

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, το βαθύτερο ελάττωμα που εντοπίζεται στην  Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι η ανικανότητά της να παρέχει εξηγήσεις, κάτι που είναι σημάδι της αληθινής νοημοσύνης. Οι δυνατότητες αυτών των προγραμμάτων περιορίζονται στην περιγραφή και την πρόβλεψη. Δεν είναι σε θέση να προσφέρουν αιτιώδεις εξηγήσεις που περιλαμβάνουν αντιεπιχείρημα και εικασίες όπως “Οποιοδήποτε τέτοιο αντικείμενο θα έπεφτε”, συν τον προσδιορισμό “λόγω της δύναμης της βαρύτητας”, “λόγω της καμπυλότητας του χωροχρόνου” ή άλλες παρόμοιες δηλώσεις. Αυτή είναι μια κρίσιμη ικανότητα οποιασδήποτε νοημοσύνης και τα προγράμματα μηχανικής μάθησης έχουν κολλήσει σε μια προανθρώπινη ή μη ανθρώπινη φάση της γνωστικής εξέλιξης.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, ο ανθρώπινος νους προτιμά να συνάγει εξηγήσεις από απλές συσχετίσεις μεταξύ δεδομένων όταν ασχολείται με μικρές ποσότητες πληροφοριών. Ο εγκέφαλος είναι ένα θαυμάσια αποτελεσματικό και κομψό σύστημα που είναι προικισμένο με μια καθολική γραμματική, που περιορίζει τις γλώσσες που μπορούμε να μάθουμε με ένα συγκεκριμένο είδος σχεδόν μαθηματικής ακρίβειας. Εν ολίγοις, ενώ τα προγράμματα μηχανικής μάθησης και η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι εντυπωσιακά κατά κάποιο τρόπο, είναι θεμελιωδώς περιορισμένα στην ικανότητά τους να κατανοούν τη γλώσσα και τη γνώση και το βαθύτερο ελάττωμα τους είναι η ανικανότητά τους να παρέχουν εξηγήσεις, κάτι που πρεσβεύει η αληθινή νοημοσύνη.

Διαβάστε επίσης  Βακτριανή: Το ανατολικότερο άκρο του ελληνιστικού κόσμου

Ο ιστορικός Yuval Harari (Γιουβάλ Χαράρι), μαζί με τον Tristan Harris (Τρίσταν Χάρις) και τον Aza Raskin (Άζα Ρασκίν), ιδρυτές του μη κερδοσκοπικού Κέντρου Ανθρώπινης Τεχνολογίας, υποστηρίζουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη απειλεί τα «θεμέλια της κοινωνίας μας» και ότι πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα που μας επιτρέπει να το κάνουμε σωστά. Επισημαίνουν ότι είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να κατανοήσουν τις δυνατότητες των προηγμένων εργαλείων AI όπως το GPT-4, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από το OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft. Αυτό το εργαλείο έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και δημιουργούμε επιχειρήσεις, αλλά έχει επίσης τη δυνατότητα να χακάρει και να χειραγωγεί το λειτουργικό σύστημα του πολιτισμού, το οποίο θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες εάν πέσει σε λάθος χέρια.

Yuvan HarariΠηγή: Flickr
Yuval Harari | Πηγή: Flickr

Ο Χαράρι και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης με τρόπο που συνάδει με τα συμφέροντα της ανθρωπότητας, προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις αυτής της τεχνολογίας. Υποστηρίζουν ότι χρειαζόμαστε ένα νομικό πλαίσιο για να διασφαλίσουμε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργείται και εφαρμόζεται υπεύθυνα, με τις απαραίτητες διασφαλίσεις για την πρόληψη της κατάχρησης.

Στο τέλος, ο ανταγωνισμός για τον έλεγχο της αγοράς AI δεν πρέπει να υπαγορεύει πόσο γρήγορα αναπτύσσουμε και εφαρμόζουμε αυτήν την τεχνολογία. Αντιθέτως, πρέπει να προχωρήσουμε αρκετά αργά ώστε να διασφαλίσουμε ότι το πράττουμε σωστά, με έμφαση στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης για την αντιμετώπιση πραγματικών ζητημάτων με τρόπο επωφελή για όλους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες και να “εμπιστευτούμε” την Τεχνητή Νοημοσύνη, μειώνοντας παράλληλα τους κινδύνους της και διασφαλίζοντας ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ανθρωπότητας.

Διαβάστε επίσης  Στάσεις απέναντι στη λογοτεχνική κριτική, α' μέρος

 


Πηγές:

Noam Chomsky: The False Promise of ChatGPT ανακτήθηκε στις 8/3/23  www.nytimes.com/opinion/noam-chomsky-chatgpt-ai.html? (Τελευταία πρόσβαση 28/3/23)

Steve Mollman ανακτήθηκε στις 24/3/23  finance.yahoo.com/news/seizing-master-key-civilization-cannot-204917078.html (Τελευταία πρόσβαση 28/3/23).

«Θα παρατηρήσετε με ανησυχία πόσο καιρό μια χρήσιμη αλήθεια μπορεί να είναι γνωστή και να υπάρχει, προτού γενικά ληφθεί και εφαρμοστεί».
— Βενιαμίν Φραγκλίνος

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Παύλος Βαρδινογιάννης: Ένας πολιτικός, ένα όνομα, μία ιστοριά.

Ο Παύλος Βαρδινογιάννης ήρθε στον κόσμο στις 14 Φεβρουαρίου

Το «Τι Ψυχή Θα Παραδώσεις Μωρή;», η ταινία είναι γεγονός!

Η μεγάλη οθόνη καλωσορίζει το «Τι Ψυχή Θα Παραδώσεις Μωρή;»,