
Η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε τη σιωπή της και μίλησε σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη πριν 23 χρόνια. Η ατιμωρισία ωστόσο των υπαιτίων, μας θυμίζουν τον γνωστό μύθο της σεξουαλικής κακοποίησης της Μέδουσας.
Η αντιμετώπιση της τελευταίας από τους θεούς, φαίνεται να έχει πολλά κοινά με τις γυναίκες που έχουν υποστεί παρενόχληση στις μέρες μας.
Ο μύθος της Μέδουσας
Η Μέδουσα ήταν μια από τις τρεις Γοργόνες της ελληνικής μυθολογίας. Οι δύο αδερφές της ήταν αθάνατες αλλά εκείνη ήταν θνητή. Σύμφωνα με το έργο του Οβίδιου Μεταμορφώσεις, η Μέδουσα ήταν μια πανέμορφη κοπέλα με μακριά χρυσαφένια μαλλιά. Η εντυπωσιακή της εμφάνιση τράβηξε την προσοχή του θεού Ποσειδώνα, ο οποίος την καταδίωξε και την απομόνωσε στο ιερό της Αθηνάς, όπου τη βίασε.
Μόλις πληροφορήθηκε για αυτό το γεγονός η Αθηνά, μη θέλοντας να τιμωρήσει τον θεό, προτίμησε να τιμωρήσει το θύμα, δηλαδή τη Μέδουσα. Μετέτρεψε, λοιπόν, τα μαλλιά της σε φίδια ώστε όποιος τύχαινε να την κοιτάξει, πέτρωνε από το φόβο του.

Αργότερα, ο βασιλιάς Πολυδέκτης διέταξε τον Περσέα να του φέρει το κεφάλι της Μέδουσας. Οι θεοί, όμως, γνώριζαν ότι η αποστολή που του ανατέθηκε ήταν πάρα πολύ δύσκολη, οπότε αποφάσισαν να τον βοηθήσουν. Το αποτέλεσμα ήταν θριαμβευτικό. Ο νεαρός Περσέας έκοψε το κεφάλι της Μέδουσας, το οποίο τελικά δόθηκε στην Αθηνά.
Η αποκάλυψη της Σ. Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη
Η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου προχώρησε στην αποκάλυψη της σεξουαλικής κακοποίησης που υπέστη από τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοποΐας,68 πριν από 23 χρόνια.
Η αθλήτρια αποφάσισε, μόλις πρόσφατα, να αποκαλύψει το περιστατικό της κακοποίησής της στα πλαίσια του προγράμματος του Συμβουλίου «Προστασία των Παιδιών στον Αθλητισμό». Μίλησε με λεπτομέρειες για όσα της συνέβησαν σε ηλικία 22 ετών, όπως και για το ότι δεν μπορούσε να ομολογήσει σε κανέναν όσα είχαν γίνει. Δεν μίλησε σε φίλους της, στον προπονητή της, ούτε καν στους γονείς της, παρά μόνο στον άνθρωπο με τον οποίο ήταν μαζί τότε.
Στόχος αυτής της ομολογίας ήταν η παρότρυνση άλλων γυναικών του χώρου να μιλήσουν ανοιχτά για κάποιο δικό τους περιστατικό. Πράγματι, εμφανίστηκαν αθλήτριες που παραδέχτηκαν πως είχαν παρενοχληθεί από γιατρούς. Ούτε κι εκείνες είχαν μιλήσει όταν έπρεπε.

Οι αντιδράσεις μετά τις αποκαλύψεις της Σ. Μπεκατώρου
Μετά την αποκάλυψη της κακοποίησής της από παράγοντα της Ομοσπονδίας, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία έσπευσε να απαντήσει. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως η αθλήτρια εφόσον πήρε την πρωτοβουλία έστω και μετά από τόσα χρόνια να μιλήσει σχετικά με αυτό το δυσάρεστο περιστατικό, να γίνει πιο συγκεκριμένη. Η απάντηση αυτή είναι το λιγότερο εξοργιστική. Φαίνεται πως έμμεσα κατηγορείται ότι καθυστέρησε να αποκαλύψει το γεγονός του. Αγνοούνται βέβαια οι λόγοι της καθυστέρησης, όπως ο φόβος ή η στοχοποίηση. Επίσης, παρουσιάζεται ο βιασμός ως ένα δυσάρεστο περιστατικό. Δυστυχώς, πρόκειται για έγκλημα και όχι για ένα δυσάρεστο περιστατικό. Τέλος, της ζητείται να γίνει συγκεκριμένη. Είναι συγκεκριμένη και μόλις νιώσει την ασφάλεια θα αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία.
Εκτός από την απάντηση της ΕΙΟ, ο αντιπρόεδρος Α. Αδαμόπουλος, ο θύτης της υπόθεσης, έκανε τις δικές του δηλώσεις. Υποστήριξε πως η αθλήτρια είναι δημόσιο πρόσωπο και είναι λογικό να κερδίζει την συμπόνοια της κοινής γνώμης. Αν δηλαδή δεν ήταν επώνυμη δεν θα προκαλούνταν η αποστροφή του κόσμου απέναντι στο θύτη;
Η σύνδεση της Μέδουσας με την υπόθεση της Σ. Μπεκατώρου και όλες τις σύγχρονες υποθέσεις βιασμού
Η Μέδουσα παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από τον ανώτερό της θεό Ποσειδώνα και δεν μπορούσε να αντιδράσει ώστε να βρει το δίκιο της. Εξάλλου ήταν αδύνατον μια θνητή να αντιταχθεί σε ένα θεό και, μάλιστα, όταν τον υπερασπίζεται ένα εξίσου ισχυρό πρόσωπο όπως η θεά Αθηνά. Η αποκάλυψη της ιστορίας της, την έφερε αντιμέτωπη με την αποστροφή του κόσμου. Ποτέ κανένας δεν παραδέχτηκε ότι εκείνη ήταν το θύμα της υπόθεσης. Όλοι την απέφευγαν και φοβούνταν ότι θα μπλέξουν αν βρεθούν κοντά της.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης της εποχής μας. Πολλές γυναίκες έχουν υποστεί παρενόχληση ή κακοποίηση σε διάφορους χώρους (εκπαιδευτικούς, εργασιακούς κτλ). Καμιά τους δεν μίλησε όταν έπρεπε, με αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα πρόσωπα να παραμένουν στις υψηλόβαθμες θέσεις τους, ατιμώρητοι.
Προτίμησαν να σωπάσουν και να μην αποκαλύψουν σε κανέναν αυτό που τους συνέβη. Ήταν το καλύτερο που μπορούσαν να κάνουν. Με αυτόν τον τρόπο επιδίωκαν να αποφύγουν τον στιγματισμό τους ενώ πίστευαν ότι θα ήταν ασφαλείς τόσο οι ίδιες όσο και το περιβάλλον τους. Εξάλλου δεν υπήρχαν αποδείξεις ενώ παράλληλα, η πρόσαψη κατηγοριών σε άτομο που θεωρείται υπεράνω πάσης υποψίας (καθηγητής, δάσκαλος, προπονητής) μόνο αρνητικές συνέπειες μπορούσε να έχει.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι θύτες γνωρίζουν πώς να προστατευτούν. Φροντίζουν να διατηρούν ένα αγαπητό προς τον κόσμο προφίλ και αποπνέουν δήθεν σεβασμό. Κανείς δε φαντάζεται ότι είναι ικανοί να παρενοχλήσουν ένα κορίτσι ή μια γυναίκα και αν ποτέ εμφανιστεί η οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος τους, αντιμετωπίζεται ως δυσφήμιση.
Το κίνημα #MeToo στην Ελλάδα
Η Σοφία Μπεκατώρου με την αποκάλυψή της έδωσε θάρρος σε όλες εκείνες τις γυναίκες που είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή ακόμη και κακοποίηση. Γυναίκες κατάφεραν να παραδεχτούν δημόσια όλα όσα τους συνέβησαν στο παρελθόν χωρίς πια να φοβούνται ή να διστάζουν.
Γνωστή αθλήτρια δήλωσε πως είχε πέσει και η ίδια θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από παράγοντα της Ομοσπονδίας. Ακόμη δύο αθλήτριες παραδέχτηκαν πως είχαν παρενοχληθεί από γιατρό κατά τη διάρκεια της εξέτασής τους.
Οι καταγγελίες, δυστυχώς, δεν σταματούν εδώ. Απόφοιτες τμήματος του ΑΠΘ κατηγορούν καθηγητή για σεξουαλική παρενόχληση και μοιράζονται τις εμπειρίες τους. Όλες απαιτούν την απονομή δικαιοσύνης, έστω και μετά από τόσα χρόνια.

Δικαίωση
Η Μέδουσα κατάφερε να δικαιωθεί μέσα από το γλυπτό του Luciano Garbati που εκτίθεται, πλέον, έξω από το δικαστήριο του Μανχάταν. Ίσως, τελικά, καταφέρουν να βρουν το δίκιο τους όλες οι σύγχρονες Μέδουσες.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο
Συγκλονίζει η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου. «Του είπα όχι, αλλά ασέλγησε επάνω μου» -Τι αποκάλυψε για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε. (2020). Ανακτήθηκε από http://www.mixanitouxronou.gr/sygklonizei-i-olympionikis-sofia-mpekatoroy-toy-eipa-ochi-alla-aselgise-epano-moy-ti-apokalypse-gia-ti-sexoyaliki-parenochlisi-poy-dechthike/ (τελευταία πρόσβαση 17/1/21)
Γαλανοπούλου Χ. (2020). Μια εξοργιστική απάντηση. Ανακτήθηκε από https://www.lifo.gr/articles/opinions/310037/h-eksorgistiki-apantisi-tis-ellinikis-omospondias-istioploias-sti-sofia-mpekatoroy (τελευταία πρόσβαση 17/1/21)
Σοφία Μπεκατώρου: «Βροχή» καταγγελιών και από άλλες αθλήτριες – Εισαγγελική παρέμβαση. (2020). Ανακτήθηκε από https://www.lifo.gr/now/greece/310121/sofia-mpekatoroy-vroxi-kataggelion-kai-apo-alles-athlitries-i-eisaggeliki-paremvasi (τελευταία πρόσβαση 17/1/21)
Το #MeToo εξαπλώνεται στη Θεσσαλονίκη-Αποκαλύψεις για το ΑΠΘ. (2020). Ανακτήθηκε από https://parallaximag.gr/epikairotita/to-metoo-eksaplonetai-sti-thessaloniki-apokalypseis-gia-to-apth (τελευταία πρόσβαση 17/1/21)
Μέδουσα. Η όμορφη γοργόνα με τις υπέροχες μπούκλες που η Αθηνά τις έκανε φίδια και την αποκεφάλισε ο Περσέας. Ο οίκος μόδας Versace την έκανε σύμβολο γοητείας. Ανακτήθηκε από https://www.mixanitouxronou.gr/medousa-i-omorfi-gorgona-me-tis-iperoches-boukles-pou-i-athina-tis-ekane-fidia-tin-apokefalise-o-perseas-ke-tin-ekane-diarkes-simvolo-goitias-o-versatse/ (τελευταία πρόσβαση 17/1/21)