Εν μέσω μιας πανδημίας που έχει σκοτώσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο Αμερικανούς μέχρι σήμερα, οι συνθήκες δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ευνοϊκές, ώστε να επικρατήσουν οι θεωρίες συνωμοσίας. Η Cynthia Miller- Idriss υποστηρίζει πως οι άνθρωποι στρέφονται στις θεωρίες συνωμοσίας, όταν πλέον έχουν χάσει την αίσθηση του ελέγχου και αισθάνονται φόβο και άγχος. Αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας μπορούν να προσφέρουν παρηγοριά με την μορφή μιας ασπρόμαυρης λογικής. H ίδια υποστηρίζει πως “είναι πιο εύκολο να πιστέψεις σε κάποιες παραληρητικές ιδέες, παρά σε έναν αόρατο ιό που θα μπορούσε να βλάψει τους αγαπημένους σου.”
Τι είναι όμως οι θεωρίες συνωμοσίας:
Το “παρανοϊκό στυλ” σκέψης έχει μακρά ιστορία. Η περιοδική εμφάνιση αφηγήσεων για μυστικούς, κακόβουλους ανθρώπους που σχεδιάζουν κρυφά πολιτικές και κοινωνικές καταστροφές επηρεάζουν τις συζητήσεις σχετικά, με τους κανονισμούς για τα εμβόλια, τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, την εξωτερική διπλωματία και τις εγχώριες εκλογές. Μερικά κοινά χαρακτηριστικά των θεωριών συνωμοσίας είναι πως αρχικά, μεταφράζουν τα ασυνήθιστα κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα σε κακόβουλες και αόρατες δυνάμεις. Αφετέρου δε, ερμηνεύουν τα πολιτικά γεγονότα με απόλυτους όρους μεταξύ καλού και κακού. Τέλος, οι περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας, υποστηρίζουν πως η αναφορά σε τέτοια γεγονότα συμβαίνει κυρίως, ώστε να αποσπαστεί η προσοχή του κοινού από πραγματικές απειλές.
Η πίστη των ανθρώπων σε θεωρίες συνωμοσίας, προκύπτει από έναν συνδυασμό χαρακτηριστικών προσωπικότητας και κινήτρων. Αυτά περιλαμβάνουν την έντονη διαίσθηση, τον ανταγωνισμό και το σύμπλεγμα ανωτερότητες, όταν αντιληφθούν το περιβάλλον τους ως απειλητικό. Αντίθετα με αυτά που προστάζει η λαϊκή κουλτούρα, οι συνωμοσιολόγοι δεν αποτελούνται από ψυχικά ασθενείς, αλλά από όσους προσπαθούν να δικαιολογήσουν απλοϊκά και γενικευμένα το άγχος τους.
Παρόλο που πολλές θεωρίες συνωμοσίας φαίνεται να παρέχουν μια σαφήνεια ή μία υποτιθέμενη μυστική αλήθεια σε γεγονότα που δεν είναι απολύτως κατανοητά, η αίσθηση ελέγχου αποδείχθηκε πως δεν ήταν το βασικότερο κίνητρο στην ανάπτυξη των θεωριών συνωμοσίας. Αντιθέτως, οι ερευνητές εντόπισαν πως οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να πιστεύουν στις συγκεκριμένες θεωρίες, υποκινούμενοι από τις κοινωνικές σχέσεις. Για παράδειγμα είναι πιο πιθανό να βασιστούν σε πραγματικά γεγονότα όπως η 11η Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, παρά σε μια αφηρημένη θεωρία, πως οι κυβερνήσεις σχεδιάζουν να βλάψουν και να εξουσιάσουν τους πολίτες.
Παρακάτω θα αναλύσουμε κάποιες από τις δημοφιλέστερες θεωρίες συνωμοσίας:
Oι επιθέσεις της 9/11 ήταν στην πραγματικότητα απάτη:
Στις 11 Σεπτεμβρίου οι Αμερικάνοι παρακολούθησαν τρομοκρατημένοι την επίθεση από δύο αεροπλάνα στους δίδυμους πύργους στην Νέα Υόρκη, ενώ παράλληλα έγινε επίθεση στο πεντάγωνο της Washington, DC. Με αυτό τον τρόπο ήταν πεπεισμένοι πως οι επιθέσεις ενορχηστρώθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και συγκεκριμένα από τον Λευκό οίκο. Πιστεύουν, πως ο ίδιος ο Bush γνώριζε για τις επιθέσεις και σκοπό είχε να εισβάλει στο Ιράκ.
Αρνητές του ολοκαυτώματος:
Το κίνημα που υποστήριξε πως οι Ναζί δεν δολοφόνησαν 6 εκατομμύρια Εβραίους κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – ιστορικό γεγονός γνωστό ως ολοκαύτωμα- δημιουργήθηκε μεταπολεμικά. Στις ΗΠΑ το κίνημα πρωτοστάτησε από Αμερικανούς νεοναζί, συμπεριλαμβανομένων των Francis Parker Yockey και George Lincoln Rockwell. Οι πρώτες προπαγανδιστικές προσπάθειες για να αποκαταστήσουν την εικόνα του Αδόλφου Χίτλερ ξεκίνησαν πολύ αργότερα, καθώς οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές άρχισαν να προβάλλουν ψευδό-επιστημονικά στοιχεία και επιχειρήματα, ώστε να αμφισβητήσουν ιστορικά γεγονότα.
Οι θεραπείες του covid- 19 μπορούν να προκαλέσουν θάνατο:
Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν πως τα εμβόλια θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο σε ασθενείς. Αυτό οδήγησε σε αμφισβήτηση της θεραπείας από ανθρώπους που εμπιστεύτηκαν κυρίως “εναλλακτικές θεραπείες”. Σε αυτές τις θεωρίες θα μπορούσε να έχει επιρροή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, ο οποίος υποστήριξε πως ο covid-19 δεν θα μπορούσε να είναι θανατηφόρος περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη λοίμωξη.
O Θάνατος της πριγκίπισσας Diana:
Στις 31 Αυγούστου του 1997, η πριγκίπισσα Diana έχασε την ζωή της σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Το γεγονός σόκαρε σχεδόν όλο τον πλανήτη. Η πλειοψηφία ήταν πεπεισμένη, πως ότι συνέβη αποτελεί απλά ένα τραγικό γεγονός. Άλλοι εξακολουθούν να πιστεύουν πως κάτι έγινε εσκεμμένα εκείνη την βραδιά. Οι θεωρίες είναι ποικίλες αλλά η κεντρική πεποίθηση πως: κάποιος σκότωσε την πριγκίπισσα Diana.
Η επίσκεψη στην σελήνη δεν ήταν πραγματική:
Κάποιοι ισχυρίστηκαν πως η επίσκεψη στην σελήνη δεν συνέβη στην πραγματικότητα και πως η Αμερικανική κυβέρνηση διοργάνωσε το γεγονός με σκοπό να αυξήσει την εθνική υπερηφάνεια. Οι υποστηρικτές της ιδέας χρησιμοποίησαν ως επιχείρημα την σημαία. Σύμφωνα με αυτούς, η σημαία κινείται στις φωτογραφίες, κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει λόγω της απώλειας αέρα.
Πηγές:
Comprehending modern Holocaust denial, medium, ανακτήθηκε από:https://medium.com/thepensivepost/comprehending-modern-holocaust-denial-c2e8d2eb0953
Princess Diana conspiracy theories: Was the fatal crash all it seems?, Spycape, ανακτήθηκε από:https://spyscape.com/article/princess-diana-conspiracy-theories-was-the-fatal-crash-all-it-seems
11 semptember 2001: The conspiracy theories still spreading after 20 years, BBC news, ανακτήθηκε από: https://www.bbc.com/news/58469600
Οne giant lie…? Why so many people still think the moon landings were faked, the guardian, ανακτήθηκε από:https://www.theguardian.com/science/2019/jul/10/one-giant-lie-why-so-many-people-still-think-the-moon-landings-were-faked