Μάρτιν Κούνεϊ και ένα «μουσείο» πρόωρων μωρών

Κούνεϊ
Πηγή εικόνας: sputnik.gr

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ένας γιατρός στην Αμερική, ο Μάρτιν Κούνεϊ, κατάφερε να σώσει πάνω από 6.500 πρόωρα βρέφη. Εκεί που άλλοι γιατροί αλλά και γονείς έβλεπαν καταδικασμένα σε θάνατο μωρά, εκείνος τα εξέθετε σε θερμοκοιτίδες σε ένα πάρκο θεαμάτων.

Οι επισκέπτες αυτοί του τσίρκου μπορούσαν να δουν κάποια «ασυνήθιστα» αξιοθέατα. Μια φυλή από τις Φιλιππίνες, αναπαράσταση των πολέμων των Μπόερς από 1000 στρατιώτες – συμπεριλαμβανομένων βετεράνων και των δύο πλευρών. Μπορούσαν ακόμη να δουν και ολόκληρα χωριά νάνων. Για 40 χρόνια όμως, χάρη στον γιατρό Κούνεϊ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν έναν τεράστιο αγώνα – στην κυριολεξία – ζωής και θανάτου

Οι βρεφικές θερμοκοιτίδες αποτελούσαν το πιο ασυνήθιστο και συγχρόνως το πιο δημοφιλές αξιοθέατο ενός πάρκου ψυχαγωγίας στο Κόνεϊ Αϊλαντ του Μπρούκλιν.

Στο πάρκο αυτό, για 40 χρόνια – από το 1903 έως το 1943 , πρόωρα νεογέννητα έδιναν σκληρή μάχη για την ζωή τους. Αρωγός σε αυτήν την προσπάθειά ήταν μια εξαιρετικά αφοσιωμένη ιατρική ομάδα. Το κόστος για να μπορέσει κανένας να δει τα μωρά ανερχόταν στα 25 σεντς. Η ταμπέλα πάνω από την είσοδο έγραφε «όλος ο κόσμος αγαπάει ένα μωρό ». Υπήρχε επίσης και ένα διαχωριστικό κιγκλίδωμα, το οποίο εμπόδιζε τους επισκέπτες να πλησιάσουν πολύ τα μικρόσωμα βρέφη.

Κούνεϊ
Μια από τις πρώτες θερμοκοιτίδες με ζωντανό βρέφος μέσα. Πηγή εικόνας: protagon.gr

Ο Ιδρυτής

Ο Κούνεϊ δεν ήταν  καθηγητής Πανεπιστημίου ή χειρούργος σε εκπαιδευτικό νοσοκομείο.  Ο Μάρτιν Κούνεϊ, ήταν Εβραίος μετανάστης από την Γερμανία που απέφευγε το ιατρικό κατεστημένο. Στην εποχή του ο Κούνεϊ, λόγω των προηγμένων τεχνικών που χρησιμοποιούσε, χαρακτηρίστηκε απατεώνας. Για τους γονείς των πρόωρων βρεφών όμως, υπήρξε ένας θαυματοποιός.  Οι θερμοκοιτίδες του από την Γαλλία ήταν η τελευταία ελπίδα για πολλούς γονείς στην Αμερική των οποίων τα μωρά είχαν γεννηθεί πρόωρα. Εκείνη την εποχή επικρατούσε η άποψη πως τα πρόωρα μωρά ήταν γενετικά κατώτερα και αφήνονταν να παλεύουν μόνα τους για την ζωή τους. Όπως είναι αναμενόμενο, χωρίς την ιατρική φροντίδα που χρειάζονταν , η συντριπτική πλειοψηφία των βρεφών ήταν καταδικασμένα σε θάνατο.

Διαβάστε επίσης  «Make America hate again»

 

Οι θερμοκοιτίδες του Κούνεϊ όμως, αποτέλεσαν σωτηρία για χιλιάδες βρέφη.

Το κόστος λειτουργίας της μονάδας καθώς και οι νοσοκόμες που φρόντιζαν τα βρέφη πληρωνόταν από τα  σεντς του εισιτηρίου. Έτσι, οι γονείς δεν χρειαζόταν να πληρώσουν τίποτα. Στο σύνολο της καριέρας του όμως υπολογίζεται πως κατάφερε να σώσει 6.500 μωρά, σημειώνοντας επιτυχία στις περιπτώσεις που ανέλαβε η οποία άγγιζε το 85%.

 

Η προσφορά του Μάρτιν Κούνεϊ στην επιστήμη της ιατρικής αναγνωνρίστηκε μετά τον θάνατο του. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσε επανεξετάστηκαν από ιατρούς, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν την εποχή αλλά και τις συνθήκες που τότε επικρατούσαν.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο:

Ο άνθρωπος που έσωσε πάνω από 6.500 πρόωρα μωρά. Ανακτήθηκε από https://sputniknews.gr/20191127/video-o-anthropos-pou-esose-pano-apo-6500-proora-mor-5398642.html (τελευταία πρόσβαση 24/04/2021)

Ο άνθρωπος που έσωσε μια ολόκληρη γενιά πρόωρων μωρών εκθέτοντας τα σε.. τσίρκο. Ανακτήθηκε από https://www.protagon.gr/themata/magazine/o-andras-pou-eswse-mia-olokliri-genia-apo-prowra-mwra-ekthetontas-ta-se-tsirko-44341150977 (τελευταία πρόσβαση 24/04/2021)

 

 

Ονομάζομαι Κομνηνού Ελεάννα και ειμαι φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αγαπώ την ιστορία, την πολιτική και τις τέχνες!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.