Μινωικός πολιτισμός: μια ενιαία αυτοκρατορία;

Μινωικός πολιτισμός
Πηγή: http://eranistis.net

 

Ο Μινωικός πολιτισμός είχε ανθίσει στην Κρήτη και σε άλλα νησιά του Αιγαίου κατά τη Μέση Εποχή του Χαλκού (δηλαδή από το π. 2000 έως το π. 1450 π.Χ.).  Το ερώτημα όμως που θα μας απασχολήσει σε αυτό το άρθρο είναι το εξής: η Μινωική αυτοκρατορία ήταν ενιαία ή οι Μινωίτες είχαν χωριστεί σε διάφορα ξεχωριστά βασίλεια, το καθένα με τον δικό του κυβερνήτη;

Η δυσκολία αξιολόγησης της Μινωικής αυτοκρατορίας

Οι πληροφορίες που έχουμε για τον Μινωικό πολιτισμό είναι περιορισμένες καθώς δεν μπορούμε να διαβάσουμε τη γραφή τους, που ήταν η Γραμμική Α. Η δυσκολία ανάγνωσης των μινωικών επιγραφών δυσκολεύει το έργο των αρχαιολόγων που δεν μπορούν να καταλάβουν αν το έθνος των Μινωιτών ήταν ενιαίο. Για το λόγο αυτό στρέφονται στα αρχαιολογικά στοιχεία. Και από εκεί είναι δύσκολο να αντλήσουν πληροφορίες, καθώς τα αρχαιολογικά ίχνη μιας αυτοκρατορίας δεν είναι πάντα σαφή.

Μινωική αρχαιολογία

Κάποιοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι δεν μπορεί να υπήρξε μινωική αυτοκρατορία. Όμως, γινόμαστε μάρτυρες μινωικών επιρροών σε διαφορετικό βαθμό σε όλο το Αιγαίο με πολλά νησιά να διατηρούν τη δική τους ξεχωριστή κουλτούρα.

Ωστόσο, η συνέχιση ξεχωριστών πολιτισμών δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε μία αυτοκρατορία που να τους κυβερνά όλους. Ως εκ τούτου, η αρχαιολογία δεν διαψεύδει την ιδέα ότι υπήρχε μια ενιαία μινωική αυτοκρατορία, παρά τα όσα μπορεί να ισχυριστούν ορισμένοι ερευνητές.

Μινωικός πολιτισμός
Πηγή: https://www.dolphin-hellas.gr

Πρωτοανακτορική περίοδος

Η Πρωτοανακτορική περίοδος της μινωικής ιστορίας εκτείνεται περίπου από το 1900 έως το 1700 π.Χ. Πρόκειται για μια σημαντική περίοδο της μινωικής ιστορίας. Αφορά την εμφάνιση των μεγάλων πόλεων που καθόρισαν τον μινωικό πολιτισμό για τους επόμενους αιώνες, συμπεριλαμβανομένης της Κνωσού και της Φαιστού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, βρίσκουμε πολλές αρχιτεκτονικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων μινωικών πόλεων στην Κρήτη. Δεδομένου ότι πρόκειται για εξέχοντα κτίρια και τάφους, είναι προφανές ότι ήταν τα κτίρια της ανώτερης τάξης των Μινωιτών.

Διαβάστε επίσης  Η ιστορία της πρώτης ελληνικής εφημερίδας «Εφημερίς»

Ως εκ τούτου, η έλλειψη ενός συγκεκριμένου σχεδιασμού των διαφόρων μινωικών πόλεων υποδηλώνει έντονα ότι δεν υπήρχε μία κυβέρνηση που να κυβερνά όλες αυτές. Είναι πιθανό ότι υπήρχε μια ενιαία μινωική αυτοκρατορία που κυβερνούσε, αλλά είναι εξίσου πολύ απίθανο.

Μινωικός πολιτισμός
Πηγή: https://www.allincrete.com

Νεονακτορική περίοδος

Η Νεοανακτορική περίοδος χρονολογείται περίπου από το 1700 με 1450 π.Χ. Αυτή ήταν η ακμή του μινωικού πολιτισμού. Αν υπήρχε ποτέ μια ενιαία μινωική αυτοκρατορία, λογικά θα ήταν σε αυτό το σημείο της ιστορίας τους.

Οι Μινωίτες σε όλη την Κρήτη χρησιμοποιούσαν τη Γραμμική Α κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής. Επιπλέον, τα αρχιτεκτονικά στοιχεία δείχνουν πολύ μεγαλύτερη συνοχή μεταξύ των διαφόρων μινωικών πόλεων. Έτσι, είναι σαφές ότι ο μινωικός πολιτισμός ήταν πολύ πιο ενοποιημένος.

Θα πρέπει, ωστόσο, να εξετάσουμε το εξής: αν κάθε πόλη-κράτος ήταν εξίσου ανεξάρτητη, τότε καμία από αυτές δεν ήταν σημαντικά ισχυρότερη από τις άλλες. Για παράδειγμα, η Κνωσός ήταν σίγουρα η πιο ισχυρή από τις πόλεις της Κρήτης. Αυτό υποδηλώνει ότι οι διάφορες πόλεις-κράτη δεν ήταν εξίσου ανεξάρτητες. Αντιθέτως, υποδηλώνει ότι ο ηγεμόνας της Κνωσού μπορεί να ήταν ο ανώτερος βασιλιάς των Μινωιτών στην Κρήτη.

Το γεγονός ότι η υπεροχή της Κνωσού είναι σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της Νεοανακτορικής περιόδου ενισχύει περαιτέρω αυτό το συμπέρασμα. Επιπλέον, η παρατήρηση ότι οι διάφορες μινωικές πόλεις-κράτη δεν προστατεύονταν ιδιαίτερα αφήνει να εννοηθεί πως υπήρχε μια κεντρική κυβέρνηση.

Υπήρχε μινωική αυτοκρατορία;

Από τα αρχαιολογικά στοιχεία, υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι μπορεί να υπήρξε μια μινωική αυτοκρατορία που κυβέρνησε όλη την Κρήτη κατά τη νεοανακτορική περίοδο. Τουλάχιστον, οι διάφορες πόλεις-κράτη είχαν μια αρκετά αρμονική σχέση, με την Κνωσό στη μεγαλύτερη θέση ισχύος μεταξύ τους.

Διαβάστε επίσης  Stavros Niarchos Foundation Library στη Νέα Υόρκη το 2020
Μινωικός πολιτισμός
Πηγή: http://www.huffingtonpost.com

Η Μινωική αυτοκρατορία περιλάμβανε τα νησιά του Αιγαίου;

Η απάντηση είναι ότι δεν γνωρίζουμε. Δεν υπάρχει καμία προφανής αρχαιολογική ένδειξη για αυτό. Μερικοί ερευνητές προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την περιγραφή του Θουκυδίδη για τη βασιλεία του βασιλιά Μίνωα για να υποστηρίξουν την ύπαρξη μιας τέτοιας αυτοκρατορίας.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι η εποχή του θρυλικού βασιλιά Μίνωα ήταν αφού ο μινωικός πολιτισμός είχε ήδη πέσει στα χέρια των Μυκηναίων. Επομένως, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους θρύλους του βασιλιά Μίνωα για να προσπαθήσουμε να ανακατασκευάσουμε οποιαδήποτε πιθανή μινωική αυτοκρατορία.

Το συμπέρασμα είναι το εξής: είναι απολύτως πιθανό (αν και όχι βέβαιο) ότι υπήρχε κάποιο είδος μινωικής αυτοκρατορίας σε όλη την Κρήτη. Ωστόσο, απλά δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι αυτή η πιθανή αυτοκρατορία επεκτάθηκε πέρα από την Κρήτη για να συμπεριλάβει και άλλα μινωικά νησιά.

 

Πηγές:

Μινωική αυτοκρατορία: Ανακτήθηκε από: https://greekreporter.com

[Τελευταία πρόσβαση στις 4/8/2024]

Μινωικός πολιτισμός: Ανακτήθηκε από: https://www.worldhistory.org

[Τελευταία πρόσβαση στις 4/8/2024]

Χρονολόγηση: Ανακτήθηκε από: https://historymania.gr

[Τελευταία πρόσβαση στις 4/8/2024]

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το άλλο κορίτσι

Το άλλο κορίτσι: Ένα μυθιστόρημα γροθιά για τη γυναικεία κακοποίηση

Το άλλο κορίτσι της Ελένης Βαρδάκη κυκλοφορεί από τον Μάϊο
The Red Queen Kills Seven Times

«The Red Queen Kills Seven Times»: Όταν ο γοτθικός τρόμος συνάντησε το giallo

Το «Red Queen Kills Seven Times» εισάγει ένα σκηνικό από