Οι “μακάβριες” κατακόμβες των Καπουτσίνων στο Παλέρμο

Παλέρμο
Πηγή εικόνας: iEfimerida

Κάτω από τους δρόμους του Παλέρμο της Σικελιάς υπάρχει ένα «σκοτεινό» μυστικό, για κάποιους εντυπωσιακό, για άλλους μακάβριο. Οι κατακόμβες των Καπουτσίνων μοναχών (Catacombe dei Cappuccini) είναι ταφικές κατακόμβες στο Παλέρμο της Ιταλίας. Σήμερα αποτελούν τουριστικό αξιοθέατο, αλλά ταυτόχρονα και μια εξαιρετική ιστορική καταγραφή της κοινωνίας του Παλέρμο κατά τη διάρκεια των αιώνων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συλλογή από μούμιες στην Ευρώπη, αφού 2.000 μούμιες βρίσκονται στις κατακόμβες. Οι χρονολογίες κατά τις οποίες τοποθετήθηκαν εκεί κυμαίνονται από το 1600 έως και τη δεκαετία του 1930, όπου έγιναν και οι τελευταίοι ενταφιασμοί.

Ποιοι ήταν οι Καπουτσίνοι

Οι Καπουτσίνοι ή Καπουκίνοι είναι θρησκευτικό τάγμα της Καθολικής Εκκλησίας, ενώ το πλήρες λατινικό όνομα τους είναι Τάγμα Αδελφών Ελασσόνων Καπουτσίνων. Προέρχονται από το μοναστικό τάγμα των Φραγκισκανών και ονομάστηκαν έτσι από το κάλυμμα που έφεραν στο κεφάλι τα μέλη του, από τη λέξη «capuce» που σημαίνει κουκούλα. Το τάγμα των Καπουτσίνων ιδρύθηκε από τον Φραγκισκανό μοναχό Ματθαίο ντε Μπάσι και επικυρώθηκε από τον Πάπα Κλήμη Ζ. Επέδειξαν ιδιαίτερη φροντίδα και στοργή προς τους δυστυχείς και γρήγορα κέρδισαν την αγάπη και την εκτίμηση του λαού.

Το τάγμα των Ελασσόνων Αδελφών Καπουτσίνων ήρθε στην Σικελία το 1534. Οι Καπουτσίνοι μοναχοί του Παλέρμο είχαν ως αποστολή τη φροντίδα των φτωχών, των ασθενών και των νεκρών. Συχνά απαντούσαν στις κλήσεις για να βοηθήσουν τους τραυματισμένους στο πεδίο της μάχης στρατιώτες. Αυτοί οι μοναχοί του 16ου αιώνα είχαν, επίσης, την υποχρέωση να εκτελούν τις τελετές της ταφής και της κηδείας στους άπορους συνανθρώπους τους.

Οι Καπουτσίνοι μοναχοί, λόγω έλλειψης χώρου στο νεκροταφείο τους τον 16ο αιώνα, άρχισαν να σκάβουν κρύπτες κάτω από αυτό. Το 1599 εναπόθεσαν στις κρύπτες τον πρώτο νεκρό αδερφό τους, τον Silvestro da Gubbio. Αρχικά, οι κατακόμβες προορίζονταν μόνο για τους νεκρούς μοναχούς. Ωστόσο, στους επόμενους αιώνες, ο ενταφιασμός στις κατακόμβες των Καπουτσίνων αποτέλεσε για τη τοπική ελίτ του Παλέρμο σύμβολο ισχύος. Έτσι, άρχισαν να ενταφιάζονται εκεί και μέλη της τοπικής κοινωνίας.

Διαβάστε επίσης  Νομαδισμός: Η εξέλιξη της σκηνής
Advertisements
Ad 14

Τα σώματα των νεκρών αφήνονταν να χάσουν όλα τα υγρά τους και μετά ταριχεύονταν. Αλλιώς, τα οστά τους τυλίγονταν με άχυρα μέσα στα νεκρικά τους ρούχα, έτσι ώστε να έχουν κάποιο όγκο. Οι συγγενείς των θανόντων μπορούσαν να προσέλθουν εκεί ώστε να προσευχηθούν υπέρ τους, αλλά και να φροντίσουν το σώμα να είναι σε ευπαρουσίαστη κατάσταση. 

Παλέρμο
Πηγή εικόνας: iEfimerida

Η Ωραία Κοιμωμένη

Η “Ωραία Κοιμωμένη” του Παλέρμο, η μικρή Ροζαλία Λομπάρντο που είχε πεθάνει το 1920 από πνευμονία, βρίσκεται εδώ και θεωρείται η πιο καλοδιατηρημένη μούμια. Ντυμένη με ένα φόρεμα για πάρτι, φαίνεται σαν να κοιμάται μέσα στο γυάλινο φέρετρο της. Ο Alfredo Salafia, ο ταριχευτής της Ροζαλίας, ίσως ήταν το πρώτο πρόσωπο που διατήρησε ανθρώπινο πτώμα με τη χρήση φορμαλδεΰδης. Η εμφάνιση της μικρής κοπέλας είναι τόσο ρεαλιστική, ώστε ο θάνατος της φαίνεται ως κάτι αδύνατο.

Παλέρμο
Η μικρή Ροζαλία Λομπάρντο. Πηγή εικόνας: diaforetiko.gr


Οι κατακόμβες χωρίζονται σε διάφορα τμήματα, με τους ιερείς να είναι ντυμένοι με τα ιερά τους και τους στρατιωτικούς και δημόσιους αξιωματούχους να φορούν ακόμη τις στολές τους. Υπάρχουν ειδικά δωμάτια για γυναίκες, παρθένες, άνδρες, παιδιά, βρέφη. Μερικά σώματα είναι βαλσαμωμένα και παρουσιάζονται μέσα σε γυάλινες θήκες, ενώ αλλά κρέμονται σε όρθια θέση πάνω από τους τοίχους. Απορία προκαλεί το γεγονός ότι πλέον πολλά από τα σώματα προστατεύονται από συρματόσχοινα, καθώς δεν ήταν λίγοι οι επισκέπτες που έπαιρναν οστά από τις μούμιες ως αναμνηστικά.

Οι κατακόμβες των Καπουτσίνων διατηρήθηκαν από τις δωρεές των συγγενών των θανόντων. Εφόσον οι εισφορές χρημάτων συνεχίζονταν, ο νεκρός παρέμενε στη κατάλληλη θέση του. Σε περίπτωση, όμως, που οι συγγενείς δεν έστελναν χρήματα πια, το σώμα αφαιρούνταν από τη θέση του και πήγαινε σε ένα ράφι μέχρι την επανάληψη πληρωμής.

Διαβάστε επίσης  Αρπαγές ανθρώπων στην ελληνική μυθολογία
Πηγή εικόνας: newsbeast.gr

 

Πηγή εικόνας: leipsanothiki.blogspot.com

 

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:

Επίσκεψη στις κατακόμβες των Καπουτσίνων στο Παλέρμο: αντλήθηκε από Fractalart.gr

Γνωρίστε τις “μακάβριες” κατακόμβες του Παλέρμο: αντλήθηκε από zougla.gr

Το μακάβριο θέαμα των κρεμασμένων νεκρών μοναχών στο Παλέρμο: αντλήθηκε από newsbeast.gr

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The Turkish Detective: Εγκλήματα με άρωμα… Κωνσταντινούπολης

Εγκλήματα στην ΠόληΗ σειρά The Turkish Detective είναι από εκείνες
Η ψυχοθεραπεία σκοτώνει τον έρωτα;

Η ψυχοθεραπεία σκοτώνει τον έρωτα;

Έρωτας και ψυχοθεραπεία – έννοιες ασύμβατεςΗ Κόλαση του Δάντη μοιάζει