Τα μουσεία που ανοίγουν μέσα στο 2021

Πηγή εικόνας: wantedinafrica.com

Για όλους εκείνους, που αναζητούν ταξίδια και νέες πολιτισμικές εμπειρίες, η σταδιακή επαναφορά στην πραγματικότητα, που αναμένεται με την είσοδο του 2021, φέρνει μαζί της το άνοιγμα κάποιων από τα πιο φημισμένα και πολυαναμενόμενα μουσεία του κόσμου. Παρά την αναστολή των εγκαινίων και της λειτουργίας πολιτιστικών χώρων, εκθέσεων και ιδρυμάτων, κατά την παρελθούσα περίοδο, το 2021 αποτελεί τον στόχο των νέων μουσειακών εγκαταστάσεων, που πρόκειται να ανοίξουν σύντομα τις πόρτες τους στο ευρύ κοινό.

Ξεπερνώντας τις καθυστερήσεις και τις επιπλοκές που έλαβαν χώρα, τα εγκαίνια εκθέσεων και μουσείων επαναπρογραμματίζονται για τη νέα χρονιά, προωθώντας και αυξάνοντας την παγκόσμια συλλογική κληρονομιά. Μερικά από τα σημαντικότερα μουσεία, που αναμένεται να ανοίξουν, εντός του 2021, παρουσιάζονται παρακάτω.

Bourse de Commerce, Παρίσι
Εγκαίνια: 23 Ιανουαρίου 2021

Μουσεία
Bourse de Commerce. Πηγή εικόνας: in.gr

Το κτίριο του παλιού χρηματιστηρίου του Παρισιού ανακαινίστηκε από τον διάσημο Ιάπωνα αρχιτέκτονα Tadao Ando για να φιλοξενήσει την περίφημη συλλογή τέχνης του Γάλλου επιχειρηματία Φρανσουά Πινό. Δύο τετράγωνα από το Λούβρο, το νέο μουσείο ήταν, αρχικά, προγραμματισμένο να ανοίξει νωρίτερα μέσα στο 2020, αλλά λόγω της πανδημίας, η ημερομηνία των εγκαινίων μεταφέρθηκε τελικά για τις 23 Ιανουαρίου του 2021.

 

Advertisements
Ad 14

Μουσείο Τέχνης Pudong, Σαγκάη
Εγκαίνια: μέσα στο 2021

Μουσείο Τέχνης Pudong. Πηγή εικόνας: jeannouvel.com

Μέρος του κρατικού, πολυετούς σχεδίου της Κίνας για την αναζωογόνηση των τεχνών και του πολιτισμού, το Μουσείο Τέχνης Pudong θα χρησιμεύσει ως βραχίονας που σκοπεύει να επιδείξει διεθνή έργα τέχνης, σε συνεννόηση με άλλα ιδρύματα και φορείς από όλο τον κόσμο. Σε ένα προνομιακό οικόπεδο, ακριβώς δίπλα στο Yangtze και στον εμβληματικό Oriental Pearl Tower, το νέο μουσείο θα αγκυροβολήσει στην όχθη του East Bund στο «νέο» Pudong της Σαγκάης.

Σχεδιασμένο από τον Jean Nouvel, το νέο μουσείο είναι ένα εξαώροφο κτίριο με εκθεσιακό χώρο πάνω από 400.000 τετραγωνικά πόδια. Ολόκληρα τμήματα των τοίχων που βλέπουν στον ποταμό αποτελούνται από γυαλί, έτσι ώστε το εσωτερικό του κτιρίου να είναι ορατό από τον ποταμό Bund στην άλλη πλευρά.

Humboldt Forum, Βερολίνο
Εγκαίνια: αρχές του 2021

Humboldt Forum. Πηγή εικόνας: dw.com

Οι περιορισμοί και τα μέτρα, που έφερε μαζί της η πανδημία του Covid-19, δεν επέτρεψαν στο νέο μεγαλύτερο πολιτιστικό κέντρο της Ευρώπης να ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό, όπως ήταν προγραμματισμένο. Ωστόσο, το άνοιγμα του μουσείου έγινε διαδικτυακά στις 16 Δεκεμβρίου του 2020. Το Humboldt Forum δημιουργήθηκε για να στεγάσει τις μη ευρωπαϊκές συλλογές του Βερολίνου.

Διαβάστε επίσης  Το πρώτο ομοφυλοφιλικό φιλί στην ιστορία της Disney

Το μουσείο, αναμένεται να ανοίξει, επίσημα, τις πύλες του, εντός των πρώτων μηνών του 2021 και θα περιλαμβάνει πάνω από 20.000 αντικείμενα από την Ασία, την Αφρική, την Αμερική και την Ωκεανία- πυροδοτώντας συζητήσεις σχετικά με την αποικιοκρατική ιστορία της Γερμανίας.

Academy Museum of Motion Pictures, Λος Άντζελες
Εγκαίνια: 30 Απριλίου 2021

εγκαίνια
Academy Museum of Motion Pictures. Πηγή εικόνας: infowoman.gr

Το πνευματικό τέκνο της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών – ο οργανισμός που παράγει τα Όσκαρ – το Μουσείο Ακαδημίας Κινηματογράφου ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2012. Θα είναι το πρώτο μεγάλης κλίμακας ίδρυμα του είδους του στις Ηνωμένες Πολιτείες, στεγάζοντας αντικείμενα και μέσα ενημέρωσης που εξερευνούν την επιχείρηση, την ιστορία και την τέχνη της ταινίας.

Εσωτερικά ζητήματα έχουν καθυστερήσει το άνοιγμα αρκετές φορές από την αρχική ημερομηνία, που ορίστηκε για το 2017. Σύμφωνα με νέες ειδήσεις, ωστόσο, το μουσείο θα ανοίξει στις 30 Απριλίου του 2021, υπό τη διεύθυνση του Bill Kramer. Η ημερομηνία επιλέχθηκε για να συμπέσει με τα, εξίσου, καθυστερημένα 93α Όσκαρ. Ορισμένα στοιχεία στη μόνιμη συλλογή του μουσείου περιλαμβάνουν τη γραφομηχανή του Alfred Hitchcock, που χρησιμοποιούσε για να γράψει το Psycho, το μοντέλο Aries 1B από το 2001: A Space Odyssey και το “Bruce”, ένα αντίγραφο του καρχαρία που χρησιμοποιήθηκε στο Jaws.

Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, Γκίζα
Εγκαίνια: Ιούνιος 2021

Μουσεία
Grand Egyptian Museum. Πηγή εικόνας: in.gr

Αν και η κατασκευή ξεκίνησε επισήμως το 2002, όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρεκ έβαλε την πρώτη πέτρα στην τοποθεσία στο οροπέδιο της Γκίζας, η ολοκλήρωσή της μαστίζεται από καθυστερήσεις λόγω κατασκευής και έλλειψης κεφαλαίου από την πρώτη σύλληψη της το 1992. Μετά από μια τελική καθυστέρηση που οφείλεται στην πανδημία Covid-19, η ημερομηνία έναρξης ορίστηκε, τελικά, για το καλοκαίρι του 2021.

Το Grand Egyptian Museum (GEM) θα φιλοξενεί 100.000 εκθέματα από την Αρχαία Αίγυπτο σε έκταση 500.000 τ.μ. σε απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων από τις πυραμίδες της Γκίζας. Στο μουσείο θα εκτίθενται 50.000 αιγυπτιακά αντικείμενα και η πλήρης συλλογή από τον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών– 5.000 αντικείμενα από τα οποία περίπου τα 2.000 δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ ξανά στο κοινό.

Όταν ανοίξει τις πόρτες του, θα αποτελεί και επίσημα το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο που επικεντρώνεται σε έναν μόνο πολιτισμό. Με συνολικό κόστος σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια, θα είναι ένα από τα πιο ακριβά αρχειακά ιδρύματα που δημιουργήθηκαν ποτέ.  Σύμφωνα με τις επικρατούσες θεωρίες , το μουσείο αναμένεται να είναι ένα άνευ προηγουμένου επίτευγμα στην αρχιτεκτονική και τις αρχειακές επιστήμες, ενώ θα λάβει τη θέση του ως το αναμφισβήτητα μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο. Το σχέδιο του μουσείου θα φιλοξενήσει επίσης ένα τρισδιάστατο θέατρο και πολλά εστιατόρια. Τέλος, υπολογίζεται ότι το νέο μουσείο θα προσελκύσει πέντε εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Διαβάστε επίσης  Το κίνημα Νταντά μέσα από τους Hugo Ball, Hans Arp, Marcel Duchamp και Max Ernst

Frick Madison, Νέα Υόρκη
Εγκαίνια: αρχές του 2021

The Frick Likely to Take Over the Met Breuer - The New York Times
Frick Madison. Πηγή εικόνας: nyt.com

H πλούσια συλλογή του βιομηχάνου Henry Clay Frick μεταφέρεται στην Λεωφόρο Μάντισον, σε ένα κτίριο μπρουταλιστικής αρχιτεκτονικής που σχεδιάστηκε το 1966 από τον Μαρσέλ Μπρόιερ. Η έκθεση, που πρόκειται να κάνει εγκαίνια εντός του 2021, θα περιλαμβάνει πολύτιμους πίνακες και γλυπτά πολλών καλλιτεχνών, όπως Bellini, Clodion, Gainsborough, Goya, Holbein, Houdon, Ingres, Piero della Francesca, Rembrandt, Titian, Turner, Velázquez, Vermeer και Whistler.

Avicii Experience, Στοκχόλμη
Εγκαίνια: μέσα στο 2021

An Avicii Experience museum to open in Stockholm in 2021
Avicii Experience. Πηγή εικόνας: ravejungle.com

Οι λάτρεις και θαυμαστές του Avicii θα μπορούν, από τα μέσα της νέας χρονιάς να απολαύσουν μια νέα εμπειρία, που αποτελεί, συγχρόνως, ένα μοναδικό αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Σουηδού μουσικού και DJ. Το όλο εγχείρημα θα προωθεί, παράλληλα, την αναπτυσσόμενη κουλτούρα της ηλεκτρονικής μουσικής.

Το νέο μουσείο θα είναι μέρος του συγκροτήματος SPACE, μια επερχόμενη επιχείρηση που στοχεύει να αποτελέσει κέντρο ψηφιακής κουλτούρας στη Σουηδία με εγκαταστάσεις για παιχνίδια και άλλα ψηφιακά μέσα. Η Εμπειρία Avicii θα περιλαμβάνει αναμνηστικά, φωτογραφίες και μουσική που δεν κυκλοφόρησε από τον καλλιτέχνη. Ένα μέρος των εσόδων από το Avicii Experience θα διατεθεί στο ίδρυμα Tim Bergling, έναν οργανισμό αφιερωμένο στην κήρυξη της αυτοκτονίας ως μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδρυμα θα υποστηρίζει, επίσης, θέματα που απασχόλησαν το DJ, κατά τη διάρκεια της ζωής του, όπως έρευνες για την αλλαγή του κλίματος, την καταπολέμηση της παγκόσμιας πείνας και την προστασία των απειλούμενων ειδών.

Munchmuseet, Όσλο
Εγκαίνια: καλοκαίρι του 2021

Protecting priceless art: the new Munch museum, Oslo, Norway | AFRY
Munchmuseet. Πηγή εικόνας: dailyscandinavian.com

Σχεδόν ολοκληρωμένο δίπλα στον κόλπο Bjørvika και πλησιάζοντας γρήγορα στην ημερομηνία έναρξής του, το νέο μουσείο που θα φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του Νορβηγού ζωγράφου Edvard Munch, βρίσκεται στο Όσλο. Η συλλογή θα παρουσιάζεται από φέτος το καλοκαίρι, σε κτίριο δεκατριών ορόφων με κεκλιμένη οροφή και επένδυση αλουμινίου. Εννέα αίθουσες του μουσείου θα φιλοξενούν τα 26.000 έργα, που δώρισε ο ίδιος ο καλλιτέχνης στην πόλη του Όσλο, δίπλα σε 10.000 προσωπικά του αντικείμενα.

Αν και το Munchmuseet έχει ήδη υπάρξει τεχνικά από τότε που το ίδρυμα εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά το 1963, το πρώην κτίριο δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στα πρότυπα που ο ίδιος ο καλλιτέχνης είχε ορίσει στη διαθήκη του. Σε αντίθεση με τον προηγούμενο χώρο στο Tøyen, το νέο Munchmuseet είναι τόσο μεγάλο που θα φιλοξενεί περιστρεφόμενες εκθέσεις εγχώριων και διεθνών καλλιτεχνών που συμπληρώνουν το έργο του Munch. Αυτό όχι μόνο θα προσφέρει μια πολύτιμη εμπειρία για τους επισκέπτες, αλλά με μια πρακτική έννοια, θα χρησιμεύσει για να τοποθετήσει το έργο του Edvard Munch σε ένα οπτικό πλαίσιο, που θα αναδείξει τη θέση του μέσα στο σύνολο της τέχνης του 20ου αιώνα.

Διαβάστε επίσης  Πουέμπλο και πολιτισμική κατάρρευση: Μια σύγχρονη απειλή

M+, Χονγκ Κονγκ
Εγκαίνια: τέλος του 2021

M+. Πηγή εικόνας: in.gr

Το M + στοχεύει να είναι κάτι περισσότερο από ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης, περιγράφοντας την αποστολή του ως «αφιερωμένη στη συλλογή, την έκθεση και την ερμηνεία της οπτικής κουλτούρας του 20ου και του 21ου αιώνα». Το κτίριο έκτασης 65.000 τ.μ., σε σχήμα ανάποδου ταφ, θα είναι αφιερωμένο στην τέχνη, το design, την αρχιτεκτονική και την κινούμενη εικόνα και θα περιλαμβάνει εκθέσεις, προβολές, εργαστήρια και πάνελ.

Στην τεράστια πρόσοψη του M + θα προβάλλονται έργα τέχνης ενώ ο χώρος του μουσείου, εκτός από τις γκαλερί θα φιλοξενεί τρεις κινηματογραφικές αίθουσες και roof garden. Το νέο μουσείο θα αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο στο ευρύτερο αναπτυξιακό έργο West Kowloon Cultural District, το οποίο επιδιώκει να μετατρέψει αυτήν τη γειτονιά του Χονγκ Κονγκ σε κόμβο τεχνών και πολιτισμού.

Μουσείο του Βόρειου Βανκούβερ (MONOVA), Kαναδάς
Εγκαίνια: μέσα στο 2021

MONOVA. Πηγή εικόνας: miss604.com

Η ιστορική περιοχή του Shipyards District θα φιλοξενήσει το Μουσείο του Βόρειου Βανκούβερ ή MONOVA, που αποτελεί το αποκορύφωμα μιας μακράς ιστορίας προσεκτικής αρχειοθέτησης αντικειμένων και ιστοριών από την κοινότητα του Βόρειου Βανκούβερ. Σκοπός του εγχειρήματος είναι να επαναπροσδιοριστεί ως ένα πλήρες εκθεσιακό κέντρο με έμφαση στην εμπλοκή της κοινότητας και τη δημιουργία δίκαιης πρόσβασης στα εκτεταμένα αρχεία του μουσείου.

Το νέο μουσείο ακολουθεί ένα αξιοσημείωτο και ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης που ξεκινά το 2020, με μεγάλη έμφαση στην ποικιλομορφία, την ένταξη και τη διατήρηση του πολιτιστικού νομίσματος της περιοχής. Παράλληλα, στοχεύει στο να τοποθετηθεί ως κόμβος για τις τέχνες και τον πολιτισμό στο Βόρειο Βανκούβερ, λαμβάνοντας ηγετικό ρόλο σε εκδηλώσεις, προγράμματα και κοινοτικές πρωτοβουλίες. Σε συνεργασία με άλλους προοδευτικούς καναδικούς οργανισμούς, το μουσείο θα αποτελέσει τη πολιτισμική βάση για το σύνολο της κοινότητας, μεταξύ των κατοίκων του Καναδά και των αυτόχθονων πληθυσμών της περιοχής.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο αυτό:

Τα σπουδαιότερα μουσεία που θα ανοίξουν μέσα στη χρονιά, Γεωργία Παπαστάμου, από: https://www.in.gr/2021/01/05/life/culture-live/ta-spoudaiotera-mouseia-pou-tha-anoiksoun-mesa-sti-xronia/?fbclid=IwAR0Llbc2W24pZKJkGRPwM4fh7Yfpd5QwktifS5foLgM4mTrT4zW8cRtM7EA (Τελευταία προβολή: 10/01/2021)

Long-awaited museums from around the world that are finally opening in 2021, Miranda Moure, από: https://matadornetwork.com/read/long-awaited-museum-openings-2021/ (Τελευταία προβολή: 10/01/2021)

The Frick Collection, από: https://www.frick.org/madison (Τελευταία προβολή: 10/01/2021)

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ασχολούμαι κυρίως με τις παραστατικές τέχνες, το θέατρο και το χορό. Στον ελεύθερο χρόνο μου επισκέπτομαι τα παλαιοβιβλιοπωλεία της Αθήνας. Αγαπώ τα ταξίδια, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τη μουσική, το γαλλικό κινηματογράφο και τις απογευματινές βόλτες στα πάρκα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η κατάλυση του χρόνου

“Η κατάλυση του χρόνου” φέρει την πολιτική ανατροπή

Ο πολλά υποσχόμενος Μιχάλης Αλμπάτης, μετά την επιτυχία του βιβλίου

Σορτσάκια: Τα trend του καλοκαιριού

Στη λίστα καθώς μπήκε το καλοκαίρι, μπήκαν και τα σορτσάκια,