Τα πιο πρωτότυπα μουσεία του κόσμου-Part 1

πρωτότυπα μουσεία

Όλοι μας κάποια στιγμή της ζωής μας έχουμε πάει σε κάποιο μουσείο και έχουμε θαυμάσει τα εκθέματα του. Αρχαιολογικά, μουσεία φυσικής ιστορίας, λαογραφικά, παιχνιδιών… Άπειρα μουσεία με εκθέματα του κάθε τόπου. Πρωτότυπα μουσεία που σε ωθούν να εισέλθεις στο εσωτερικό τους και να τα ανακαλύψεις!

Υπάρχουν όμως και κάποια μουσεία που πραγματικά διαφέρουν μέσα στο πλήθος και εντυπωσιάζουν με την πρωτοτυπία των εκθεμάτων τους και την αρχιτεκτονική τους!

Μερικά από αυτά ξεχώρισαν πραγματικά στα μάτια μου και θα ήθελα πολύ να τα μοιραστώ μαζί σας.


Voorlinden Museum, Ολλανδία

πρωτότυπα μουσεία

Ο Μινιμαλισμός είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό που διέπει το μουσείο Voorlinden στην Ολλανδία. Ολόκληρος ο χώρος έχει δομηθεί ώστε να αναδεικνύει την προσωπική συλλογή του μεγαλοεπιχειρηματία και συλλέκτη, Joop Van Caldenborgh. Στο συγκεκριμένο μουσείο έχουν παρουσιαστεί ολόκληρα αριστουργήματα τέχνης που σίγουρα θα σας τραβήξουν την προσοχή.πρωτότυπα μουσεία

Μία παράξενη πισίνα, η βιβλιοθήκη και το Skyspace, ένα διαδραστικό παιχνίδι-εγκατάσταση θα σας μείνουν αξέχαστα.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον καταπράσινο, μεγάλης έκτασης κήπο του και το υπέροχης σχεδίασης εστιατόριο του.


Bata Shoe Museum, Τορόντο

πρωτότυπα μουσεία

Αν είσαι κι εσύ λάτρης των παπουτσιών, αυτό το μουσείο σίγουρα θα το λατρέψεις όσο εγώ.

Το συγκεκριμένο μουσείο συλλέγει, ερευνά, διατηρεί και εκθέτει υποδήματα από όλο τον κόσμο.

 Η συλλογή του περιέχει πάνω από 13.500 αντικείμενα από όλη την ιστορία, καθώς και το παρόν. Μπορείτε να βρείτε τα πρώτα μοκασίνια του 20ού αιώνα, γαλλικά τσόκαρα του 19ου αιώνα, τελετουργικά παπούτσια από το Περού του 15ου αιώνα, αρχαία αιγυπτιακά σανδάλια, ακόμα και προϊστορικά υποδήματα

Το μουσείο φιλοξενεί συνήθως τέσσερις εκθέσεις, μία ημι-μόνιμη και τρεις περιορισμένες και μεταβαλλόμενες. Ηπρωτότυπα μουσεία ημι-μόνιμη έκθεση “All About Shoes: Footwear Through the Ages” χαρακτηρίζει διάφορα παπούτσια από πολλές ιστορικές περιόδους και γεωγραφικές περιοχές και εξετάζει τη σημασία της σε διάφορες πολιτιστικές πρακτικές και φάσεις της ζωής.

Διαβάστε επίσης  Βασιλιάς Αρθούρος: Η αναζήτηση της αλήθειας

Οι τρεις μεταβαλλόμενες εκθέσεις συνήθως εκτίθενται για ένα έως δύο χρόνια και μπορεί να επικεντρωθούν σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, μια πολιτισμική ομάδα, μια γεωγραφική περιοχή ή μια πτυχή της υλικής κουλτούρας.

To Bata Shoe Museum είναι το μοναδικό μουσείο στη Βόρεια Αμερική αφιερωμένο αποκλειστικά στην ιστορία των υποδημάτων.


The Museum of Cartoon Art and Caricature, Βαρσοβία

πρωτότυπα μουσεία

Το Μουσείο Τέχνης και Γελοιογραφίας σε Βαρσοβία ιδρύθηκε το 1978. Η αρχική ιδέα της δημιουργίας ενός τέτοιου μουσείου (ενός από τα πρώτα αυτού του είδους στον κόσμο) προέρχεται από τον εξέχοντα πολωνικό καρικατουριστή και σατυρικό γελοιογράφο Eryk Lipiński, ο οποίος ήταν για πολλά χρόνια διευθυντή της.

πρωτότυπα μουσεία

Στην αρχή η συλλογή του Μουσείου ήταν πολύ μέτρια, υπήρχαν μόνο περίπου 2500 σχέδια. Τώρα υπάρχουν περισσότερα από 25.000 σχέδια, καθώς και πίνακες και γλυπτά.

Η συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει πολλά σπάνια παραδείγματα πολωνικής και διεθνούς καρικατούρας, που κυμαίνονται από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται έργα τέχνης όπως Daniel Chodowiecki, William Hogarth, Honore Daumier, Jan Piotr Norblin κ.α.


Enea Tree Museum, Ζυρίχη

πρωτότυπα μουσεία

Ένα μουσείο για όλους τους λάτρεις της φύσης! Ένα μουσείο διαφορετικό από τα άλλα καθώς στεγάζεται σε εξωτερικό χώρο, σε μία περιοχή 75.000 τ.μ. Η ιδέα της δημιουργίας ενός μουσείου δέντρου προέκυψε από το έργο του Enzo Enea ως αρχιτέκτονα τοπίου. Η συλλογή αποτελείται αποκλειστικά από ποικιλίες που ανήκουν στην κλιματική αυτή ζώνη. πρωτότυπα μουσεία

Το Μουσείο διαθέτει, στη συλλογή του, περίπου 50 δέντρα που αντιπροσωπεύουν πάνω από 25 ποικιλίες – αρκετά παραδείγματα των οποίων είναι πάνω από 100 χρόνια – δημιουργώντας μια αύρα αθανασίας και μια συνειδητοποίηση του «χρόνου».

Διαβάστε επίσης  Κλειστά τα μουσεία τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Άλλα 100 δέντρα και φυτά βρίσκονται στο Πάρκο που περιβάλλει το Μουσείο Δέντρων. Συνολικά, οι χώροι του Enea περιέχουν πάνω από 3000 αποκλειστικά είδη ξύλου.


Museum of Art, Architecture and Technology, Λισαβόνα

πρωτότυπα μουσεία

Η αρχιτεκτονική του MAAT είναι εμπνευσμένο από τα νερά του ποταμού Τάγου. Η στέγη του είναι επενδεδυμένη με 15.000 λευκά κεραμικά, απ’ όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη θέα στο κάστρο Sao Jorge, σημείο αναφοράς της πορτογαλικής πρωτεύουσας.

To μουσείο εκτείνεται σε περίπου 3 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα εκθετικού χώρου συν 7 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα δημόσιου χώρου.

Η συλλογή του καλύπτει τα πεδία της σύγχρονης τέχνης, της αρχιτεκτονικής και της τεχνολογίας μέσα από περιοδικές εκθέσεις γνωστών καλλιτεχνών, ντιζάινερ και αρχιτεκτόνων.πρωτότυπα μουσεία Ένα από τα πιο εμπλουτισμένα εγκλείσματα ήταν η απόκτηση, το 2015, της συλλογής Pedro Cabrita Reis, η οποία, με 388 έργα 74 καλλιτεχνών, απεικονίζει τη γενιά καλλιτεχνών που εμφανίστηκαν στην Πορτογαλία από τα τέλη του 20ού αιώνα μέχρι τις αρχές του αιώνα.

Η συλλογή έργων τέχνης του ιδρύματος EDP περιλαμβάνει περισσότερους από 250 Πορτογάλους καλλιτέχνες που αναγνωρίζονται τόσο για το ιστορικό τους προφίλ όσο και για τη σημασία τους από την άποψη των διαδικασιών ενοποίησης στα μέσα της καριέρας τους, καθώς και με ένα σημαντικό σύνολο αναδυόμενων αξιών που διεκδικούνται και διεθνοποιούνται.

Ένα μουσείο που θα ενθουσιάσει από τους πιο μικρούς έως τους πιο μεγάλους επισκέπτες του!


  • Εσάς ποιο από τα παραπάνω μουσεία σας κίνησε το ενδιαφέρον; Ποιο έχετε επισκεφθεί ή ποιο θα θέλατε να επισκεφθείτε;

Απόφοιτη του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με Κατεύθυνση Γλωσσολογία Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αγαπάω την φύση, τις τέχνες και γενικότερα τον πολιτισμό. Είμαι φαν της γυμναστικής, της φωτογραφίας και δεν ξεχνάω να ποτέ να δω την αγαπημένη μου σειρά. Όνειρο μου να ανακαλύψω τον κόσμο και να γνωρίσω κάθε γλώσσα, διάλεκτο, ιδίωμα του πλανήτη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος
Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που