Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν νέα ευρήματα στο φως. Συγκεκριμένα, ανακαλύφθηκε ένα ξύλινο τμήμα των υφάλων του πλοίου, το οποίο είναι ένα αποδεικτικό στοιχείο που δημιουργεί την πιθανότητα να βυθίστηκαν ταυτόχρονα με το ευρεθέν ναυάγιο και άλλα πλοία.
Μέσα από τις εργαστηριακές μελέτες που προκύπτουν γενικά όμως από τα ναυπηγικά δεδομένα που προσφέρει το δείγμα του κύτους του πλοίου, πρόκειται να ανακαλύψουν τα είδη του ξύλου που χρησιμοποιήθηκαν για τα διάφορα τμήματα του πλοίου, πότε είχε κατασκευαστεί αλλά και από πού προήλθε- ποια ήταν δηλαδή η πρώτη αφετηρία του.
Πάντως η πρωτοβουλία της ερευνητικής ομάδας ήταν να χωρίσουν την τοποθεσία σε δύο περιοχές, <<Α>> και <<Β>>, όπου έγιναν νέες ανασκαφικές τομές, από τις οποίες εξήχθησαν μεταξύ άλλων και γεωαρχαιολογικά δείγματα, τα οποία προέκυψαν από την ανάλυση περίπου 300 αντικειμένων, που βρέθηκαν και στις δύο περιοχές.
Οι νέες ανασκαφικές προσπάθειες πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή <<Β>>, η οποία διερευνήθηκε για το αν υπάρχει σχέση με την περιοχή <<Α>> που είναι και η κύρια τοποθεσία του ναυαγίου. Στόχος των νέων ανασκαφών ήταν να μελετηθούν τα νεοαποκτηθέντα ευρήματα και να συγκριθούν με τα ευρήματα που εντοπίσθηκαν και περισυλλέχθηκαν στο παρελθόν από την περιοχή <<Α>>. Φυσικά οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν ήταν υποβρύχιες και αυστηρά εργαστηριακές με τη χρήση της προηγμένης τεχνολογίας. Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων συνέβαλαν στην καθοδήγηση των ανασκαφικών πρακτικών.
Η προσπάθεια όλης της ανασκαφικής επιχείρησης έφερε πλούσια αποτελέσματα. Βρέθηκαν δηλαδή αντικείμενα και ομάδες αντικειμένων μεταξύ των οποίων: 21 θραύσματα μαρμάρου (18 μαρμάρινα γλυπτά), πα΄νω από 200 θραύσματα κεραμικής, αλλά κυρίως πολυάριθμα θραύσματα, όπως επίσης και πολλά άλλα δομικά στοιχεία του κύτους του πλοίου.
Τα στοιχεία που αντλούνται από τα ευρήματα και των δύο περιοχών δίνουν αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν ότι η αφθονία σε ευρήματα από φορτίο του πλοίου, ήταν αμφορείς που προέρχονταν από διαφορετικούς τόπους. Κυρίως όμως από την Ιταλία, τη Ρόδο και την Κω
Επίσης τα δύο θραύσματα μαρμάρινων κεφαλών ίδιου τύπου καθώς και τα δάχτυλα των δύο άνω άκρων, επιβεβαιώνουν ότι το φορτίο του πλοίου ήταν και διάφορα αγάλματα.
Παρελθοντικά οι ανασκαφές του ναυαγίου των Αντικυθήρων έφεραν στο φως ευρήματα, τα οποία οδήγησαν στην καταγραφή πέντε διαφορετικών τύπων αμφορέα. Αυτοί ήταν: 1) Κώοι, 2)Ροδιακοί , 3) Ψευδοκώοι, 4) ημιαμφορείς, 5) Εφεσιανοί ή Ομάδα Νικάνδρου και Lampoglia 2. Ωστόσο οι αμφορείς Lampoglia 2 διαχωρίστηκαν σε τρεις επιμέρους κατηγορίες λόγω το ότι ο αριθμός των ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν ήταν μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο. Βρέθηκαν επίσης και αμφορείς από τη Χίο, οι οποίοι δεν εντοπίστηκαν παλαιότερα στην περιοχή <<Α>>.
Το ναυάγιο των Αντικυθήρων ανακαλύφθηκε το 1900 από σύμιους σφουγγαράδες. Έκτοτε η επιστημονική προσέγγιση του ναυαγίου έγινε συστηματική, ενώ η επανεξέταση του ναυαγίου έθεσε τα εξής ερωτήματα: 1) Υπήρχε μόνο ένα πλοίο που ναυάγησε ή μήπως ενεπλάκει και άλλο σε αυτήν την αρχαία τραγωδία; 2) Πώς ακριβώς έγινε το ναυάγιο;
Τέλος η μεγαλύτερη αφορμή της έρευνας ήταν τα ανθρώπινα λείψανα που ανασύρθηκαν τα τελευταία χρόνια καθώς γεννιέται το πιο επουσιώδες ερώτημα: ανήκαν σε επιβάτες ή σε μέλη του πληρώματος τα λείψανα αυτά;
Πηγή
NEWS ROOM I EFIMERIDA.GR. (2024). Πλούσια ευρήματα από την αποστολή στο ναυάγιο των Αντικυθήρων – Βρέθηκε τμήμα κύτους του πλοίου. Ανακτήθηκε από https://www.iefimerida.gr/politismos/nayagio-ton-antikythiron-brethike-tmima-kytoys-ploioy/. (τελευταία πρόσβαση 8/7/2024)