Το πρωί της 16ης Ιουνίου 1963 μια γυναίκα θα έγραφε τη δική της ιστορία: η Βαλεντίνα Τερεσκόβα απογειωνόταν όχι μόνο από τη Γη στο διάστημα, αλλά και στη φαντασία εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ο θεμελιωτής του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος Σεργκέι Κορολιόβ (1907-1966), έπειτα από πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν το 1961 αποφάσισε- με την έγκριση της Σοβιετικής Ένωσης- να συλλέξει στοιχεία για τις αντιδράσεις του γυναικείου σώματος σε συνθήκες διαστημικής πτήσης. Περισσότερες από 400 γυναίκες απ’ όλη την ΕΣΣΔ δήλωσαν ενδιαφέρον. Οι σκληρές συνθήκες προετοιμασίας, όμως, καθώς και άλλα σωματικά χαρακτηριστικά έδωσαν την ευκαιρία μόνο σε 4 γυναίκες τελικά. Τι ακριβώς περιελάμβανε η προετοιμασία; Μαθήματα θεωρητικά (μηχανική διαστημοπλοίων, θεωρία πυραύλων) και μαθήματα πρακτικής φύσεως (120 πτώσεις με αλεξίπτωτο, πτήσεις με συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, τεστ φυγοκέντρισης και απομονώσεως, εκπαίδευση στη διακυβέρνηση αεριωθούμενων πολεμικών αεροσκαφών τύπου Μιγκ-15UTI). Κοντά σε αυτά, οι υποψήφιες έπρεπε ήδη να είναι έμπειρες αλεξιπτωτίστριες κάτω των 30 ετών, με ύψος κάτω του 1,70 και λιγότερο από 70 κιλά. Πρώτη στις τελικές εξετάσεις το Νοέμβριο του 1962 αναδείχθηκε η 26χρονη εργάτρια υφαντουργείου, Βαλεντίνα Τερεσκόβα. Στα συν της νεαρής γυναίκας ήταν και το γεγονός πως ο πατέρας της, Βλαντιμίρ Τερεσκόβ, λοχίας των τεθωρακισμένων, πέθανε κατά τον πόλεμο με τους Φινλανδούς (1939). Ήταν λοιπόν κόρη ήρωα πολέμου!
Στις 16 Ιουνίου 1963 η αποστολή Βοστόκ 6, μετά από δίωρη αντίστροφη μέτρηση, εκτοξεύθηκε από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ (σημερινό Καζακστάν). Η Τερέσκοβα (ή Τσάικα όπως ήταν το όνομα κλήσης της- δηλ. γλάρος) παρέμεινε στο διάστημα για 2 ημέρες, 23 ώρες και 12 λεπτά, συμπληρώνοντας 48 περιστροφές γύρω από τη Γη και 12 εκ. χιλιόμετρα στο διάστημα. Τα λόγια της έμειναν στη μνήμη του κοινού που την παρακολουθούσε: «Εδώ Γλάρος, είμαι καλά και χαρούμενη. Βλέπω τον ορίζοντα. Μια ωχρή μπλε λωρίδα. Είναι η Γη. Πόσο ωραία είναι!».
Λίγους μήνες μετά, στις 3 Νοεμβρίου 1963, η Τερεσκόβα παντρεύτηκε τον αστροναύτη Αντριάν Νικολάγεφ με τον οποίο απέκτησε μια κόρη. Η γιατρός Γιελένα Νικολάγιεβα-Τερεσκόβα είναι ο πρώτος άνθρωπος του οποίου και οι 2 γονείς πέταξαν στο διάστημα. Η Τερεσκόβα δεν περιορίστηκε στην οικογενειακή ζωή. Σπούδασε αστροναύτης μηχανικός στην Ακαδημία Ζουκόφσκι, από το 1966 ως το 1974 διετέλεσε μέλος του Ανωτάτου Σοβιέτ της Σοβιετικής Ένωσης, από το 1974 ως το 1989 μέλος του Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ και από το 1969 ως το 1991 μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ. Το 1997 αποστρατεύθηκε από την Πολεμική Αεροπορία και το σώμα των κοσμοναυτών με προεδρική διαταγή. Από το 1982 έως το 1999 ήταν παντρεμένη με τον Σαπόσνικοφ. Την ημέρα των εβδομηκοστών γενεθλίων της, το 2007, ήταν προσκεκλημένη στην κατοικία του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν στο Νόβο Ογκάριοβο για τον εορτασμό τους. Εκεί λέγεται ότι είπε πως θα ήθελε να ταξιδέψει στον πλανήτη Άρη ακόμα και χωρίς επιστροφή!
Η Τερεσκόβα υπήρξε η πρώτη και μέχρι σήμερα η μοναδική γυναίκα με τον βαθμό του πτεράρχου!