Ο Πύργος «Φάντασμα» του Πειραιά

Ο Πύργος Φάντασμα του Πειραιά


Πύργος Πειραιά

Ένα κτίριο εγκαταλελειμμένο, στο κέντρο του Πειραιά. Ξεχωρίζει από χιλιόμετρα μακριά λόγω του ύψους του. Αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο της Ελλάδας αμέσως μετά τον Πύργο των Αθηνών.

Οι συνηθέστερες ονομασίες που του αποδίδονται είναι: «Πύργος-Φάντασμα», «κοιμισμένος γίγαντας», «το υψηλότερο γιαπί». Η κατασκευή του άρχισε κατά την περίοδο της χούντας, το 1972, αλλά δυστυχώς παρά τα άκρως φιλόδοξα σχέδια που είχαν γίνει, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Μετρά 22 ορόφους και ύψους 84 μέτρων αλλά παρ’ όλα αυτά αξιοποιούνται μονάχα το ισόγειο και οι δύο πρώτοι όροφοι. Με παλιές υποδομές σήμερα φιλοξενούνται στον πύργο δημόσιες υπηρεσίες, ένα γραφείο της ομάδας του Εθνικού και μια αίθουσα πυγμαχίας. Όλοι οι υπόλοιποι χώροι παραμένουν ανεκμετάλλευτοι και σκονισμένοι.

Σχέδια για το μέλλον…

Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης ανακοίνωσε πως έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες προκειμένου να αξιοποιηθεί σωστά ο Πύργος με επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων ευρώ. Αν και παραδέχτηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ ότι το 2014 είχε δηλώσει πως ήταν υπέρ της κατεδάφισής του τελικά η δημοτική αρχή θα επιδιώξει τον τρόπο αξιοποίησής του.

«Είχαμε πει ότι θα το γκρεμίσουμε. Πιστεύαμε πραγματικά ότι ο πύργος αυτός για να μην έχει αξιοποιηθεί εδώ και 45 χρόνια, θα υπήρχε κάποιο στατικό πρόβλημα». Ωστόσο όπως διαπιστώθηκε «ο πύργος είναι μια χαρά ως κτίριο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος παραδέχτηκε ότι η εικόνα του εγκαταλελειμμένου οικοδομήματος «χαλάει» την ομορφιά της πόλης τόσο για τους χιλιάδες επισκέπτες όσο και για τους ίδιους τους κατοίκους της.

Διαβάστε επίσης  Απόσπαση Προσοχής στην εποχή της πληροφορίας
Advertising

«Βρισκόμαστε σε ένα τελικό στάδιο. Κάναμε μελέτες στατικές, μελέτες οικονομοτεχνικές, τι θα μπορούσε δηλαδή να αποδώσει στο Δήμο Πειραιά αυτό που μπορεί να γίνει, κάναμε ένα διεθνή διαγωνισμό την περασμένη άνοιξη και υπήρξε ενδιαφέρον», αναφέρει ο κ. Μώραλης.

«Έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση που την εξετάζει η επιτροπή του Δήμου, και πιστεύω ότι μέχρι 10 Οκτωβρίου θα έχουμε προσωρινά ανάδοχο».

Ο δήμαρχος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αφού η βάση της ελληνικής ναυτιλίας βρίσκεται στον Πειραιά και το αρμόδιο υπουργείο βρίσκεται στην πόλη οποιοδήποτε κτίριο μπαίνει σε διαδικασία ανακατασκευής έχει μια αναφορά σε αυτό που ονομάζουμε γαλάζια οικονομία. Μάλιστα είναι μια καλή περίοδος για να αξιοποιηθεί καθώς στον Πειραιά υπάρχει πληθώρα επενδύσεων.

Το κτίριο αυτό θα μπορεί κάλλιστα να φιλοξενεί γραφεία, ξενοδοχείο, θα μπορούσε στους δύο πρώτους ορόφους να έχει καταστήματα.

Advertising

Κλείνοντας, ο κ. Μώραλης τονίζει ότι σε πολλές εταιρείες που παρουσίασαν τον πύργο και στην Ευρώπη και στην Κίνα αλλά και σε ελληνικές έδειξαν ενδιαφέρον περισσότερο για δημιουργία γραφείων, ξενοδοχείων και εμπορικών καταστημάτων. Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος τονίζει ότι επιτρέπεται και η δημιουργία κατοικιών σ’ αυτόν.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

 


Πηγές:

Advertising

Αναγεννάται ο Πύργος του Πειραιά- www.cnn.gr (Τελευταία πρόσβαση 23/09/2019)

Ο Πύργος… φάντασμα στον Πειραιά- www.iefimerida.gr (Τελευταία πρόσβαση 03/04/2017)

Ο «πύργος – φάντασμα» του Πειραιά ξαναπαίρνει ζωή (φωτογραφίες) – www.kathimerini.gr (Τελευταία πρόσβαση 22/09/2019)

Διαβάστε επίσης  Δείκτης Ισότητας Φύλων 2022: τελευταία η Ελλάδα

 

Φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αδυναμία μου τα ταξίδια, η εξερεύνηση, η φωτογραφία, η διασκέδαση. Με λίγα λόγια μου αρέσει να αποκτώ εμπειρίες και να δημιουργώ αναμνήσεις. Η συμβουλή μου προς όλους (και προς τον εαυτό μου) είναι να προσπαθείς να κάνεις πάντα αυτό που θες, αυτό που φοβάσαι ότι δεν μπορείς να κάνεις, να ρισκάρεις. Πετύχει δεν πετύχει τουλάχιστον θα ξέρεις πως προσπάθησες.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νεπάλ Εθελοντισμός

Νεπάλ: ένας προορισμός με σκοπό και υποστήριξη

Το Νεπάλ, η χώρα των Ιμαλαΐων, είναι ένας προορισμός

Έρωτας ή τίποτα: Συμβιβασμός ή ανατροπή;

Με αφορμή το νέο βιβλίο του παιδοψυχίατρου και ψυχοθεραπευτή, Δημήτρη