Όταν ένας μαύρος έγινε μέλος στην Κου-Κλουξ-Κλαν

Όταν ένας μαύρος έγινε μέλος στην Κου-Κλουξ-Κλαν
Πηγή εικόνας: ethnos.gr

Μπορεί ένας έγχρωμος άνδρας να υπάρξει μέλος στην Κου-Κλουξ-Κλαν και μάλιστα ηγετικό στέλεχος; Κι όμως μπορεί. Ο Ρόνι Στόλγουορθ εργαζόταν ως επιθεωρητής στο αστυνομικό τμήμα του Κολοράντο Σπρινγκς και έγινε μέλος της Κου-Κλουξ-Κλαν τη δεκαετία του ’70, μία δεκαετία που η Αμερική μαστιζόταν από την Κου-Κλουξ-Κλαν και τις ρατσιστικές επιθέσεις της εναντίον των εγχρώμων. Ο Ρόνι Στόλγουορθ δεν ήταν ακόμα ένα μέλος της περιβόητης οργάνωσης, ήταν ένας έγχρωμος που κατάφερε και διείσδυσε στα άδυτα της Κου-Κλουξ-Κλαν.
Μία κωδικοποιημένη αγγελία από την Κου-Κλουξ Κλαν σε τοπική εφημερίδα του Κολοράντο που αναζητούσε νέα μέλη, τράβηξε την προσοχή του Ρόνι. Απάντησε αμέσως στην αγγελία ζητώντας περισσότερες πληροφορίες και μερικές μέρες αργότερα, του τηλεφώνησε ο επικεφαλής του τοπικού δικτύου της Κου-Κλουξ-Κλαν, προκειμένου να εισχωρήσει στην οργάνωση. Ο Στόλγουορθ με σκοπό να γίνει πειστικός, χρησιμοποίησε τη “γλώσσα” των ρατσιστών με πολλές ρατσιστικές και αντισημιτικές εκφράσεις, ευρέως γνωστές εναντίον των μαύρων και των Εβραίων, για να τους πείσει για την “καθαρότητα” της σκέψης του και κλήθηκε να ενταχθεί και επίσημα στην οργάνωση.
Ο Στόλγουορθ είχε σχεδόν καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τα μέλη της Κου-Κλουξ-Κλαν και είχε προσωπική επικοινωνία με τον ίδιο τον αρχηγό της οργάνωσης, Ντέιβιντ Ντιουκ, αφού είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Ο Στόλγουορθ αναφέρει ότι είχε ρωτήσει τον αρχηγό της Κου-Κλουξ-Κλαν: «Δε φοβάσαι μήπως κάποιος μυστικός αστυνομικός διεισδύσει στην οργάνωση ή κάποιος μαύρος σου τηλεφωνήσει παριστάνοντας τον λευκό;»
Οι απαντήσεις του αρχηγού Ντέιβιντ Ντιουκ σοκάρουν, καθώς υποστήριξε πως θα του ήταν πολύ εύκολο να αναγνωρίσει έναν μαύρο από την προφορά του. «Δε μιλάς σαν μαύρος. Μιλάς σαν ένας πολύ έξυπνος, λόγιος λευκός. Το καταλαβαίνω από τον τρόπο που προφέρεις συγκεκριμένες λέξεις.»
Το σχέδιο:
Ο Στόλγουορθ δεν μπορούσε να εμφανιστεί ο ίδιος στις συνάξεις της οργάνωσης, για αυτό το λόγο επιστράτευσε ένα λευκό φίλο του, τον Τσακ, ο οποίος δούλευε στη Δίωξη Ναρκωτικών, ενώ το κωμικό της υπόθεσης είναι ότι ο Τσακ ήταν Εβραίος. Ο Τσακ θα παρίστανε τον Ρόνι και θα πήγαινε σε κάθε συνάντηση μετά από μεταξύ τους συνεννόηση. Ο Ρόνι ανέλαβε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και ο Τσακ τις συναντήσεις. Το σχέδιο του Στόλγουορθ πήγαινε ανέλπιστα καλά και έπειτα από κάποιους μήνες, του πρότειναν να αναλάβει το τοπικό παράρτημα της οργάνωσης στο Κολοράντο Σπρινγκς. Έφτασε να διοικεί ο ίδιος, ένας μαύρος, ένα παράρτημα της Κου-Κλουξ-Κλαν!
Ο Ρόνι σε συνεργασία με τον Τσακ παρείσφρυσαν βαθύτερα στην οργάνωση και ανακάλυψαν πράγματα, τα οποία ποτέ δε θα σκέφτονταν. Η Κου-Κλουξ-Κλαν είχε τα δίχτυα της σε όλο το φάσμα της κοινωνίας. Πολλοί γείτονες του Ρόνι ήταν μέλη της οργάνωσης, άνθρωποι πέραν πάσης υποψίας. Δάσκαλοι, καταστηματάρχες, οδηγοί, καθημερινοί άνθρωποι ήταν δραστήρια μέλη της οργάνωσης. Μέλη της αστυνομίας, των ενόπλων δυνάμεων και της NORAD, της υπηρεσίας συστήματος αεράμυνας της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία χειριζόταν πυρηνικά όπλα, ήταν μέλη της Κου-Κλουξ-Κλαν.
 Η δράση τους:
Στην πολύχρονη μυστική δράση του ο Ρόνι απέτρεψε δολοφονικές επιθέσεις εναντίον μαύρων, αλλά και μία σειρά από προγραμματισμένες ρατσιστικές επιθέσεις στο Κολοράντο, ενώ ήταν η αιτία για να καταλήξει σε αποτυχία η βομβιστική επίθεση μελών της ΚΚΚ σε μπαρ, όπου σύχναζαν ομοφυλόφιλοι. Επίσης, αποκάλυψε τις τράπεζες οι οποίες βοηθούσαν την οργάνωση να κρύβει τα χρήματά της. Η δράση του Ρόνι Στόλγουορθ και του φίλου του Τσακ έγινε γνωστή από τον ίδιο το 2006. Από το 1970 έως τ0 2006 κανείς δεν είχε καταλάβει τίποτα.
Η απίστευτη ιστορία τους έγινε ταινία από τον σκηνοθέτη Σπάικ Λι «BlacKkKlansman/Η Παρείσφρηση», η οποία προβλήθηκε το 2018, τη χρόνια που ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος της Αμερικής.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  • Ο μαύρος αστυνομικός που διείσδυσε στην Κου Κλουξ Κλαν! Πώς κατάφερε να συνομιλεί καθημερινά ακόμη και με τον αρχηγό της ΚΚΚ χωρίς να γίνει αντιληπτός. Η ιστορία του έγινε ταινία .Ανακτήθηκε απο http://www.mixanitouxronou.gr/o-mayros-astynomikos-poy-dieisdyse-stin-koy-kloyx-klan-pos-katafere-na-synomilei-kathimerina-akomi-kai-me-ton-archigo-tis-kkk-choris-na-ginei-antiliptos-i-istoria-toy-egine-tainia-vinteo/
  • Κου κλούξ Κλαν, Τα φοβερά ντοκουμέντα, Εκδόσεις Φυτράκης, σελ. 20-27
Διαβάστε επίσης  Da 5 Bloods: Ακόμη μια "γροθιά" από τον Spike Lee

 

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας :

Advertisements
Ad 14

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νίκος Μαντάς: «Δεν μπορώ να φανταστώ έναν έρωτα να μοιράζεται»

Ο Νίκος Μαντάς με τη γραφή του εκπλήσσει, προβάλλει το

Κλειώ Ιερωνυμάκη: «Έγραφα από μικρό παιδί»

Η Κλειώ Ιερωνυμάκη είναι μαζί στη στήλη των συνεντεύξεων για