Χέιβεν Σέπερντ: Tο κορίτσι που δεν προοριζόταν να ζήσει

Το κορίτσι που δεν προοριζόταν να ζήσει
Πηγή εικόνας: cbssports.com

Πίσω από κάθε αθλητή με αναπηρία υπάρχει μια ιστορία. Μία εκ γενετής πάθηση, μία ασθένεια, ένα ατύχημα, κάτι που άλλαξε για πάντα τη ζωή του. Και αργότερα, τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν σε καθημερινή βάση, έτσι ώστε να μπορέσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, να είναι σε θέση να αθλούνται και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Πόσο μάλλον εάν μιλάμε για τις υψηλές απαιτήσεις των αθλητών επιπέδου Παραολυμπιακών Αγώνων.  Αξιοθαύμαστη είναι η ιστορία της Χέιβεν Σέπερντ, το κορίτσι που δεν προοριζόταν να ζήσει.

Η Χέιβεν Σέπερντ, μια 16χρονη κολυμβήτρια, μέλος της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, φιλοδοξεί να δώσει το παρών στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο αυτό το καλοκαίρι. Την ιστορία της έφερε στο φως το ρεπορτάζ του BBC, με τίτλο «Το κορίτσι που δεν προοριζόταν να ζήσει»

Το κορίτσι που δεν προοριζόταν να ζήσει

Στις 10 Μαρτίου του 2003, έρχεται στη ζωή η Ντο Τι Τούι Πχουόνγκ, σε μια καλύβα, σε ένα απομακρυσμένο χωριό στην επαρχία Κουάνγκ Ναμ του Βιετνάμ. Οι γονείς της δεν ήταν παντρεμένοι μεταξύ τους. Για την ακρίβεια, ο πατέρας της ήταν παντρεμένος με άλλη γυναίκα και έχει παιδιά από τον γάμο του. Και καθώς το διαζύγιο θεωρούνταν ταμπού για την κοινωνία του Βιετνάμ, οι γονείς της αισθάνθηκαν απελπισμένοι, φτωχοί και ανίκανοι να στηρίξουν ένα παιδί. Έτσι, μια μέρα, ο πατέρας της Ντο μπήκε στην καλύβα τους ζωσμένος με εκρηκτικά. Δέθηκε με την μητέρα της, έβαλαν ανάμεσά τους το μόλις 14 μηνών μωρό τους και ανατινάχτηκαν.

Οι γονείς της βρήκαν ακαριαίο θάνατο, ενώ η μικρή Ντο εκτινάχθηκε από το ωστικό κύμα πολλά μέτρα έξω από την καλύβα. Η γιαγιά της, που έτρεξε στον τόπο της τραγωδίας, τη βρήκε ζωντανή σε άσχημη κατάσταση και την πήγε στο νοσοκομείο. Οι γιατροί, με υπεράνθρωπες προσπάθειες, κατάφεραν να την κρατήσουν στη ζωή, αφού όμως χρειάστηκε να προχωρήσουν σε διπλό ακρωτηριασμό κάτω άκρων από το ύψος του γόνατος. Το κορίτσι που δεν προοριζόταν να ζήσει, τα είχε καταφέρει.

Διαβάστε επίσης  Στωικισμός: Η λύση για το "ευ ζην" στην εποχή μας;

Η τραγική ιστορία της Ντο συγκίνησε την κοινωνία του Βιετνάμ. Πολλοί άνθρωποι προσφέρθηκαν να ενισχύσουν οικονομικά την πάμπτωχη οικογένεια, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο δυσβάσταχτο κόστος των νοσηλειών. Η γιαγιά και ο παππούς της δεν είχαν, όμως, την οικονομική δυνατότητα να την μεγαλώσουν και έτσι αποφάσισαν να την δώσουν για υιοθεσία.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η απόφαση

Εκεί εμφανίζονται στη ζωή της Χέιβεν, ο Ρομπ και η Σέλι Σέπερντ, ένα ζευγάρι από το Μιζούρι των ΗΠΑ. Μια οικογένεια βαθιά θρησκευόμενη, που είχε ήδη έξι παιδιά, ενώ φιλοξενούσε συχνά και άλλα ως ανάδοχη οικογένεια. Μετά από ένα ταξίδι στο Βιετνάμ, το ζεύγος Σέπερντ αποφασίζει να υιοθετήσει τη μικρή Ντο και να την πάρει μαζί του στην Αμερική, όπου το μεγαλώνει ως ένα από τα δικά του παιδιά. Μέσα από μια ανείπωτη τραγωδία, η Χέιβεν, όπως επέλεξαν να την ονομάσουν οι θετοί της γονείς, έχει πια την ευκαιρία να ζήσει μια κανονική ζωή.

«Επέζησα από κάτι τόσο δραματικό, δεν έπρεπε να ζήσω»

Από μικρή ηλικία, η Χέιβεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αθλητισμό, χωρίς να πτοείται από την αναπηρία της. Δοκίμασε στίβο, βόλεϊ, μπάσκετ, όμως τα προσθετικά μέλη την ενοχλούσαν. Έτσι οδηγήθηκε στην κολύμβηση, όπου οι ακρωτηριασμένοι αθλητές δεν χρησιμοποιούν τα μέλη όταν αγωνίζονται. Ξεκίνησε σε ηλικία 10 ετών και μέσα σε μία διετία ξεχώρισε για το ταλέντο της. Από τα 13 παρακολουθείται από την  Παραολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ και έχει βάλει στόχο να εξασφαλίσει μία θέση στην εθνική ομάδα για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Διαβάστε επίσης  8 χαμένοι πολιτισμοί που άλλαξαν την ανθρώπινη ιστορία

Αρνούμενη να λυπηθεί τον εαυτό της, εξοικειωμένη με την αναπηρία της και παρά το νεαρό της ηλικίας της έχει αναλάβει και κοινωνική δράση. Επισκέπτεται άλλους ακρωτηριασμένους νέους, μιλώντας για την δική της εμπειρία να είναι διαφορετική. Το κορίτσι που δεν προοριζόταν να ζήσει, ενθαρρύνει αυτούς τους ανθρώπους να δουν και να αποδεχτούν την μοναδικότητά τους.

Η Χέιβεν δεν αισθάνεται καμία δυσαρέσκεια ή θυμό για τους βιολογικούς της γονείς που προσπάθησαν να την ανατινάξουν. Ήταν πολύ μικρή, άλλωστε για να θυμάται την μητέρα της, την έκρηξη και τους παππούδες της που την φρόντισαν μέχρι τα 2 της, όταν και εμφανίστηκαν οι Σέπερντ. «Αυτό είναι το δίλημμα για μένα», λέει η Χέιβεν. «Δεν αισθάνομαι τίποτα απέναντί τους, επειδή στο τέλος μου έδωσαν την καλύτερη ζωή που θα μπορούσα να φανταστώ».

Advertising


Πηγές:

Από την ανείπωτη τραγωδία, στο δρόμο για το Τόκιο: Η απίστευτη της Χέιβεν Σέπερντ. Ανακτήθηκε από www.amea-care.gr (Τελευταία πρόσβαση 21/9/2019)

The girl who was never meant to survive. Ανακτήθηκε από www.bbc.co.uk (Τελευταία πρόσβαση 21/9/2019)

Advertising

 

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γιόγκα και διαλογισμός μειώνουν τον χρόνιο πόνο

Η γιόγκα και ο διαλογισμός μειώνουν τον χρόνιο πόνο. Οι

Η γυναίκα ως βασικό πρόσωπο στη λογοτεχνία

Η γυναίκα βρίσκεται εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια στην πρώτη