Το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών: το παλαιότερο παλάτι της πόλης

 

Το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών
Πηγή εικόνας: www.kathimerini.gr

Το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών στεγάζεται επί της οδού Παπαρηγοπούλου, στο γνωστό κυρίως στους προγενέστερης γενιάς Αθηναίων παλαιό παλάτι της πόλης. Πρόκειται για το νεοκλασικό του Σταμάτη Δεκόζη-Βούρου, το οποίο πέρασε στην ιστορία με την ονομασία «παλαιό παλάτι», αφού αποτέλεσε την πρώτη βασιλική κατοικία. Το νεοκλασικό κατοικήθηκε για πρώτη φορά από το βασιλικό ζεύγος Όθωνα και Αμαλία. Έως και σήμερα στο Μουσείο εκτίθενται αντικείμενα της βασιλικής οικογένειας, καθώς και φορεσιές της βασίλισσας Αμαλίας. Ένα από τα σημαντικότερα πολιτισμικά εκθέματα του Μουσείου είναι το χειρόγραφο Σύνταγμα του 1844.

Σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Gustav-Adolph Lueders και Joseph Hoffman, οι οποίοι ακολούθησαν τον νεοκλασικό ρυθμό. Το μεγαλύτερο μέρος του κατασκευάστηκε από ξύλο, ενώ το πιο επιβλητικό μέρος του είναι η πρόσοψη, στην οποία δεσπόζουν τα ευθύγραμμα επίκρανα. Μπροστά από το παλάτι εκτείνονταν ο κήπος, ο οποίος σήμερα δεν σώζεται. Έδωσε τη θέση του στην πλατεία Κλαυθμώνος, μια από τις κεντρικότερες πλατείες της Αθήνας.

Το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών έχει αναμορφωθεί με το πέρασμα του χρόνου. Αρκετοί αρχιτέκτονες και μηχανικοί έχουν συμβάλλει στην ανακατασκευή του, επηρεασμένοι από τα εκάστοτε αρχιτεκτονικά ρεύματα. Το άλλοτε νεοκλασικό στοιχείο παραδόθηκε στον εκλεκτικιστικό ρυθμό που επικρατούσε τη δεκαετία του 1970 στην Ελλάδα. Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1973 από τον Λάμπρο Ευταξία και άνοιξε τις πύλες του επτά χρόνια αργότερα. Στο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών βρίσκονται δεκάδες έργα τέχνης, πίνακες ζωγραφικής, γκραβούρες και ελαιογραφίες. Μάλιστα εκεί φιλοξενείται η ελαιογραφία του Ολλανδού ζωγράφου Ζακ Κάρεϊ, στην οποία αναπαρίσταται η υποδοχή της γαλλικής αντιπροσωπείας από τον Τούρκο τοποτηρητή. Εξίσου εντυπωσιακό είναι ένα έκθεμα που απεικονίζει την Αθήνα την εποχή του 1842, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τους Γερασίμωφ και Τραυλό. Πρόκειται για μια κατασκευή που αποτυπώνει την πόλη εκατοντάδες χρόνια πριν λάβει την μορφή που έχει τον 21ο αιώνα.

Διαβάστε επίσης  Παρίσι-Αθήνα: "Η Γέννηση της νεότερης Ελλάδας"

Το Μουσείο των Αθηνών ακόμη και σήμερα δίνει την αίσθηση του 19ου αιώνα. Στο χώρο του Μουσείου φιλοξενούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκθέσεις, πραγματοποιούνται διαλέξεις παρουσιάσεις βιβλίων και συναυλίες. Αξίζει να αναφερθεί ότι αρκετά από τα βιβλία που υπάρχουν εκεί έχουν ψηφιοποιηθεί. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις διατηρούν μια δια ζώσης επαφή της πολιτισμικής κληρονομιάς με το ευρύ κοινό και παράλληλα το ρέπουν προς τις τέχνες πάσης φύσης. Ακολουθώντας την εποχή της τεχνολογικής ανάπτυξης υπάρχουν ψηφιακές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά διαδραστικά προγράμματα, προσαρμοσμένα στις σχολικές ηλικίες. Μέσα από τα αλληλεπιδρώντα αυτά προγράμματα οι μαθητές ξεναγούνται στην ιστορία και τους χώρους του μουσείου και γνωρίζουν τα ήθη και τα έθιμα της εποχής του 1840.


Πηγές ανάκτησης υλικού:

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών στεγάζεται στο παλαιό παλάτι, ανακτήθηκε από popaganda.gr

Εκπαιδευτικά Προγράμματα, ανακτήθηκε από athenscitymuseum.gr

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που
γυναίκες εργασία χώρες

Γυναίκες στην εργασία: κορυφαίες και κατώτατες χώρες

Οι γυναίκες στην εργασία αποτελούν ένα σημαντικό δείκτη κοινωνικής και