Το πρώτο μουσείο μοντέρνης τέχνης στην Τουρκία

Το μουσείο μοντέρνης τέχνης στην Τουρκία
Πηγή:ArchDaily

Εισαγωγή

Ο πολιτισμός αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο κάθε χώρας και εκφράζεται ιδιαίτερα στον τομέα της τέχνης. H Τουρκία ανακοίνωσε ότι στις  στις 4 Μάϊου του 2023 θα ανοίξει ένα μουσείο μοντέρνας τέχνης στο Istanbul. Επιμελητής του συγκεκριμένου μουσείου είναι το Renzo Piano Building Workshop. Το μουσείο αυτό κατέχει ιδιαίτερη σημασία για την Τουρκία, αφού θα είναι το πρώτο μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Ακόμη, η τοποθεσία του έχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί βρίσκεται στην προκυμαία Karakoy που είναι ανάμεσα στον Βόσπορο και στον Κεράτιο Κόλπο.

Τι περιέχει το μουσείο

Το μουσείο αυτό διαθέτει μία σειρά από αξιόλογες δραστηριότητες που μπορεί να συναναστραφεί με αυτές κάθε πολίτης. Το νέο κτίριο προσφέρει χώρους για προσωρινές εκθέσεις, διεπιστημονικά εκπαιδευτικά προγράμματα, προβολές ταινιών και μια εκτενή συλλογή έργων τέχνης. Η ιστορία πίσω από την κατασκευή του κτιρίου βασίζεται στην σημαντική γεωγραφική θέση του Βοσπόρου. Αυτή με τη σειρά της λειτούργησε, ως λιμάνι για τα πλοία που εισέρχονται από την Ευρώπη και την Ασία. Η πρόσοψη είναι επενδυμένη με μια σειρά από 3D-διαμορφωμένα πάνελ αλουμινίου, δημιουργώντας ένα αστραφτερό αποτέλεσμα στο φως του ήλιου και αλλάζοντας την εικόνα του κτιρίου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το μεγαλείο του μουσείου δεν τελειώνει εδώ. Περιέχει ακόμη τη βιβλιοθήκη του μουσείου, ένα καφέ, κατάστημα δώρων καθώς και χώρους εκπαίδευσης, εκθέσεων και εκδηλώσεων. Το μουσείο μοντέρνης τέχνης στην Τουρκία είναι θέμα συζήτησης αρκετούς μήνες τώρα καθώς αποτελεί χώρο που στεγάζονται και πολλά έργα τέχνης διάσημων Τούρκων ζωγράφων. Κάποιοι από αυτούς είναι οι: Fahrelnissa Zeid, Sarkis, Ayşe Erkmen, Gülsün Karamustafa, μαζί με διεθνούς φήμης ονόματα.

Διαβάστε επίσης  Edda Mussolini: Η αντισυμβατική κόρη του Δικτάτορα

Ο οργανισμός Renzo Piano Building Workshop

‘Oσον αφορά τον οργανισμό Renzo Piano Building Workshop ,ιδρύθηκε από τον Renzo Piano το 1981 με γραφεία στη Γένοβα της Ιταλίας και στο Παρίσι της Γαλλίας. Αυτή την στιγμή το εργατικό δυναμικό του διαθέτει 100 αρχιτέκτονες και 3ο άτομα στο προσωπικό υποστήριξης των εργαζομένων. Ακόμη έχει καλλιτέχνες 3D, διοικητικό και γραμματειακό προσωπικό και αρκετά άτομα στον τομέα της αρχειοθέτησης. Μέχρι σήμερα έχει αναλάβει 140 χώρους κατασκευής και συνεχίζει να έχει αρκετά έργα προς ολοκλήρωση σε διάφορες χώρες παγκοσμίως. Κάποια παραδείγματα χωρών είναι η Σαγκάη, Νέα Υόρκη, Πάντοβα, το Παρίσι και πιο πρόσφατα το Τορόντο.

H αισθητική σημασία που έχει το μουσείο

Τέλος, το μουσείο μοντέρνης και σύγχρονης τέχνης στο Istanbul περιβάλλεται από ιστορικά κτίρια και περιορίζεται από έναν δρόμο υψηλής κυκλοφορίας. Αποτελεί έναν πνεύμονα πρασίνου για ολόκληρη την περιοχή του Γαλατά και λειτουργεί ως ζώνη ασφαλείας. Προστατεύει έτσι την προκυμαία και το μουσείο από τον θόρυβο της πόλης συμβάλλοντας έτσι και στην περιβαλλοντική κρίση. Το κτίριο αναπτύσσεται σε πέντε επίπεδα, τρία υπέργεια και δύο κάτω. Επιπλέον, το μουσείο έχει έκταση πάνω από 10.500 τ.μ., πράγμα που σημαίνει ότι αποτελεί έναν ιδιαίτερα μεγάλο χώρο για τους επισκέπτες.

Advertisements
Ad 14

Πηγές:

Florian Maria Christina(2023)Renzo Piano’s Istanbul Modern, the First Museum of Modern and Contemporary Art in Türkiye, Opens to the Public Ανακτήθηκε από https://www.archdaily.com/1000355/renzo-piano-building-workshops-istanbul-modern-the-first-museum-of-modern-and-contemporary-art-in-turkiye-opens-to-the-public?fbclid=IwAR1ilfU9QVTdGfQrugzV5Qwk2H2aIzCJYyT4Q-CxgmLpEEJAhpVJ_si6ZGg (τελευταία πρόσβαση στις 2/7/23)

ISTANBUL MODERN 2016 – 2023, ISTANBUL, TURKEY (2023) Ανακτήθηκε από http://www.rpbw.com/project/istanbul-modern (τελευταία πρόσβαση στις 2/7/23)

Διαβάστε επίσης  Οι Θεματοφύλακες του Ιράν στην Μέση Ανατολή

Park James (2023)Renzo Piano wraps Istanbul Modern in facade “evocative of fish scales” Ανακτήθηκε από https://www.dezeen.com/2023/05/03/renzo-piano-istanbul-waterfront-museum/ (τελευταία πρόσβαση στις 2/7/23)

Ονομάζομαι Λάμπρου Αθανασία και είμαι τρίτος της στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης στο ΕΚΠΑ.Λατρευω να αρθογραφω και σκοπός μου είναι μέσα από τα άρθρα μου να μεταδωσω αυτο το πάθος και σε άλλους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε.
«Για την καρδιά και το συκώτι του», Λένα Διβάνη

«Για την καρδιά και το συκώτι του»: Η νέα σπαρταριστή νουβέλα της Λένας Διβάνη

Στην τελευταία της νουβέλα με τίτλο «Για την καρδιά και